Ga direct naar inhoud

Maak kennis met Filex Chemonges

4 maart 2020

De Oegandese atleet verbeterde zijn PR met meer dan vier minuten en vestigde in 2019 een schitterend nationaal record van 2:05:12 tijdens de Toronto Waterfront Marathon. We gaan graag het gesprek aan met de relaxte, goedgeluimde 24-jarige atleet om meer te weten te komen over zijn snelle stijging naar de top.

Kapchorwa

Filex is de oudste van een gezin van zeven kinderen en is afkomstig uit het dorpje Chebungai, dicht in de buurt van het trainingskamp van het NN Running Team in Kapchorwa. Hij groeide op in een typische boerengemeenschap in Oost-Oeganda. Zowel zijn inmiddels overleden vader als moeder waren vroeger hardlopers, maar namen niet deel aan internationale wedstrijden.

Nationaal podium

Filex begon zijn sportcarrière als een enthousiaste voetbalkeeper voordat hij de overstap maakte naar atletiek. Hij deed het meteen goed bij de competitie op de basisschool en groeide verder als atleet tijdens de middelbare school, maar zijn echte doorbraak kwam in 2015 op de 10.000 meter bij de Oegandese kampioenschappen waar hij derde werd met een PR van 29:09.41. Felix was toen 19: “Ik was blij met mijn prestatie, maar tegelijkertijd ook verrast over mijn vorderingen.”

Debuut op de halve marathon

In 2016 kwam hij bij Global Sport Communication en ging hij trainen met de atleten in het trainingskamp van Kapchorwa.
Het was voor het eerst dat Filex trainde volgens een vast programma (een combinatie van fartlek, snelheidstrainingen en lange duurlopen) en hij plukte daar al snel de vruchten van.

Bij zijn debuut op de halve marathon in een koud en winderig Egmond aan Zee, met een parcours deels op het strand en in de duinen, zette hij een tijd neer van 69:36. Drie maanden later liep hij op een veel sneller halve marathonparcours in Barcelona een tijd van 64:20.

Filex blikt terug op de wedstrijd in Egmond: “Ik wist toen nog van niets, maar ik heb veel geleerd. Als ik terugkijk naar die 69 minuten, kun je je afvragen wat het probleem was. Maar je past jezelf aan, want de volgende keer wil je het beter doen.”

Blik op de toekomst

Filex had een goed eerste internationale seizoen in 2016, maar moest aan het einde van het jaar om persoonlijke redenen gas terugnemen door het overlijden van zijn vader. Zijn management besloot in 2017 dat het beter was voor Filex om zich op zijn training en op een aantal wedstrijden in eigen land te concentreren. Hij plaatste zich als zevende bij de finale van de 5.000 meter tijdens de nationale kampioenschappen en ging als tweede over de finish bij de halve marathon in Kampala in een goede 64:37.

Internationale ervaring

In 2018 werd hij geselecteerd om voor Oeganda uit te komen op het WK Halve marathon in Valencia. Dit was een trots moment voor Filex, die zich graag wilde meten met de beste atleten van de wereld.

“Ik finishte als 26e (in een PR van 62:10), hoewel ik was gevallen bij het nemen van een bocht”, herinnert hij zich.

Daarna volgden meer PR's op de halve marathon. Slechts drie weken later liep hij 61:46 in Verbania en later dat jaar haalde hij in Cardiff nog eens vijf seconden van die tijd af.

Marathonman

Jurrie van der Velden, de manager van Filex, haalde de aimabele Oegandese atleet over om zijn marathondebuut in Beirut te maken in november 2018, en dit pakte zeer goed uit. Hij finishte als tweede in een sterke 2:11:57 en hierdoor besefte Filex dat zijn verdere toekomst op de klassieke afstand lag.

“Het was de eerste keer dat ik me had voorbereid op een marathon, maar tijdens de wedstrijd had ik als tactiek dat als een van de andere deelnemers zou versnellen, ik die moest proberen te volgen. Op die manier kan ik mezelf alleen maar verbeteren.”

Teamspirit

Filex maakt deel uit van een nieuwe marathongroep in Kapchorwa. Hij traint met topatleten als Stephen Kiprotich, Olympisch kampioen op de marathon in 2012 en Jackson Kiprop, die zich tijdens de wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen heeft bewezen als marathonloper, en trekt zich enorm aan zijn teamgenoten op.

“We trainen nooit alleen, maar altijd als een team. En met onze prestaties laten we de hele wereld zien hoe goed het uitpakt als je samenwerkt.”

Nationaal record

Filex maakte opnieuw grote vorderingen bij zijn tweede marathon. Hij finishte als tweede in Linz in een PR van 2:09:19 en bereidde zich daarna voor op de Toronto Waterfront Marathon.

Een Keniaanse haas adviseerde Filex om zijn tempo aan te houden als hij de wedstrijd in 2:06 wilde lopen en dat advies volgde de Oegandese atleet ook op.

Vanaf de 30 kilometer liep hij samen met zijn teamgenoot van het NN Running Team Philemon Rono uit Kenia, die de wedstrijd ook zou winnen, en de twee atleten hielpen elkaar zo om allebei een schitterend PR neer te zetten.

Rono nam uiteindelijk een voorsprong en won in 2:05:00, maar op slechts 12 seconden van hem verwijderd finishte een opgetogen Filex als derde. Niet alleen had hij zijn eigen PR met een ongelooflijke vier minuten verbeterd, maar ook het Oegandese record van Stephen Kiprotich van vier jaar geleden stukgelopen.

Filex was blij en trots dat hij zo'n tijd had neergezet, maar had ook een eenvoudige verklaring voor zijn snelle vorderingen als marathonloper.

“Ik stap met de juiste mindset in de training en ik geniet ervan. Maar ik weet ook dat ik voldoende rust moet nemen en op de juiste tijden moet eten. Ik probeer me aan al die dingen te houden.”

Goed mens

Filex is een bescheiden man en heeft een vaderrol op zich genomen voor zijn jongere broers en zusjes. Hij betaalt hun schoolgeld en is ook in andere opzichten een grote steun voor zijn familie.

De kans is ook klein dat de Oegandese recordhouder ooit op een andere manier in het leven zal staan.

“Het doet er niet toe of je 2:05 kunt lopen, in de samenleving moet iedereen elkaar gelijk behandelen. Het is niet goed om je af te zonderen van mensen, je moet met anderen samenwerken om samen beter te worden.”

Ambitie voor Japan

Filex bereidt zich nu voor op zijn volgende wedstrijd, de historische marathon bij het Biwameer in Japan op zondag 8 maart. Hij hoopt dat die een springplank zal zijn voor de selectie voor het Oegandese team voor de Olympische Spelen in Tokio dit jaar.

Maar als je hem vraagt wat hij verwacht van de komende marathon, reageert hij heel nuchter: “Ik zal een prestatie neerzetten, dat moet gewoon.”

En dat is een instelling waar hij zich tot nu toe in zijn snelle en veelbelovende marathoncarrière altijd aan heeft gehouden.

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.