Ga direct naar inhoud

Maak kennis met Desi Jisa

28 januari 2020

De in Ethiopië gevestigde Bahreinse atlete Desi Jisa wordt begeleid door Getaneh Tessema, topcoach van het NN Running Team, en maakt goede vorderingen. Ze bereidt zich nu voor op het WK halve marathon op 29 maart in Gdynia in Polen en we zijn benieuwd naar haar verhaal.

Desi groeide op op het platteland in Ethiopië. Haar interesse in hardlopen werd gewekt toen ze op de radio hoorde over de triomfen van Tirunesh Dibaba, drievoudig Olympisch kampioene op de lange afstand.

Ze groeide als een na jongste op in een gezin van tien kinderen in Assela in Arsi Zone en hoorde de vele verhalen over de prestaties van Tirunesh. Toch was het niet Tirunesh die haar inspireerde om te gaan hardlopen, maar haar oudere broer Sisay, een uitstekende marathonloper, die zich in 2012 derde werd in de marathon van Parijs in een PR van 2:06:27.

“Hij liep altijd naar school en dan rende ik hem achterna”, legt Desi uit. “Ik was 15 of 16 toen ik op school begon met hardlopen.”

Desi maakte aanvankelijk indruk als middellangeafstandsloopster. Tijdens de Ethiopische kampioenschappen in 2012 werd ze vierde op de 1.500 meter. Het jaar erop besloot Desi echter om haar carrière niet in haar geboorteland te vervolgen, maar om voor Bahrein uit te komen.

In 2014 behaalde ze een overwinning op de 800 meter tijdens de Arabische kampioenschappen U20 in Caïro. In 2015 brak ze internationaal door toen ze achtste werd tijdens het WK cross country voor vrouwen U20 in Guiyang.

Het stoorde haar echter dat ze steeds op verschillende afstanden op de baan moest lopen en in 2017 sloot ze zich aan bij de trainingsgroep van Getaneh Tessema, die als coach van het NN Running Team in Ethiopië is gevestigd. Hiermee zette ze een belangrijke nieuwe stap in haar atletiekcarrière.

Omdat ze van nature een goed uithoudingsvermogen heeft, verlegde ze haar focus naar de weg, met de marathon als ambitie voor de langere termijn. Onder begeleiding van Getaneh behaalde ze overwinningen op de halve marathon van Egmond, Rabat en Azkoita (Spanje). In Kopenhagen ging ze bij de halve marathon als achtste over de finish in een PR van 69:07.

In 2018 maakte Desi haar marathondebuut in Dubai en werd ze achtste in een tijd van 2:24:05. Dit sterkte haar in haar overtuiging dat ze er goed aan had gedaan om de overstap te maken naar de weg.

“Het was een mooie ervaring en ik was blij met het resultaat. Ik heb nergens problemen mee. Ik geniet van het trainen voor de marathon en ik voel me goed bij de marathon.”

Twee maanden na haar marathondebuut imponeerde ze tijdens het WK halve marathon in Valencia, waar ze als zevende finishte in een PR van 68:10. Nog maar twee weken later was ze alweer in Parijs voor de marathon. Maar ze had last van een verkoudheid en ook de natte weersomstandigheden speelden haar parten, waardoor ze genoegen moest nemen met een negende plaats en een tijd van 2:31:30.

Later dat jaar kwam ze echter sterker dan ooit terug en ging ze in een PR van 2:23:39 als vierde over de finish bij de marathon van Amsterdam.

Het was een indrukwekkende prestatie van de in Addis Abeba gevestigde atlete, die samen traint met marathonloopster Mimi Belete, eveneens afkomstig uit Bahrein, maar volgens Getaneh had ze een nog betere prestatie kunnen neerzetten.

“Desi maakte een tactische fout en ze had misschien hoger kunnen eindigen”, legt Getaneh uit. “Ze besloot om niet het tempo te volgen van de hazen die aan kop liepen en een tempo aanhielden van 2:20, maar om in de tweede groep te lopen. De hazen in de tweede groep liepen minder hard, maar haar prestatie gaf haar wel enorm veel zelfvertrouwen.”

In 2018 was Desi goed in vorm en dat zette ze door in 2019. Ze won voor het eerst goud tijdens de marathon van Seoul (2:23:44) en in de extreem zware omstandigheden van het WK in Doha veroverde ze een respectabele 12e plaats.

De volgende uitdaging voor Desi is het WK halve marathon in Gdynia in Polen op 29 maart, en gezien haar prestatie tijdens het vorige WK in Valencia, waar ze zevende werd, behoort Desi zeker tot de favorieten.

Voor de lange termijn wil ze zich echter vooral richten op de marathon en ze heeft zichzelf een ambitieus doel gesteld.

“Ik wil graag sneller lopen, ik denk dat ik 2:17 kan lopen.”

Getaneh gelooft zeker dat dat tot de mogelijkheden behoort, omdat Desi een ongelooflijke doorzetter is. “Ze is mentaal sterk, ze is een echte vechter. Zelfs wanneer ze moe is, gaat ze door. En ik zie aan haar wanneer ze het zwaar krijgt, want dan begint ze te tandenknarsen”, zegt hij met een lach.

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.