Ga direct naar inhoud

Maak kennis met Degitu Azimeraw

19 februari 2020

De Ethiopische topatlete Degitu Azimeraw doet het goed op de marathon. Vorig jaar oktober liep ze in Amsterdam een parcoursrecord. Haar 2:19:26 was de op een na snelste debuuttijd op de marathon bij de vrouwen en ook meteen goed voor goud. We willen graag meer weten over de goedlachse atlete die een spannende toekomst in de sport heeft.


Bescheiden begin

Degitu groeide op als vierde in een gezin van zes kinderen in West Gojjam in de Noord-Ethiopische regio Amhara. Ze weet nog goed dat ze als kind al naar de triomfen van Ethiopische langeafstandsloopsters Meseret Defar en Tirunesh Dibaba luisterde op de radio.

“Dat waren allebei fantastische hardloopsters en ik hoopte dat ik ooit ook zo goed zou zijn”, zegt Degitu.

Toen ze een jaar of 15 of 16 was werd ze door een docent op school gestimuleerd om te gaan hardlopen. Ze maakte al snel indruk op de cross country en sloot zich daarna met haar vriendinnen aan bij een trainingsgroep.

“Dat was een sterke groep en we hadden een goed trainingssysteem. Ik hoopte dat ik sneller zou worden en ooit zou kunnen leven van de sport.”

Uitstapje naar India

Vier jaar geleden verhuisde Degitu naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba om haar hardloopcarrière verder van de grond te krijgen.

Eind 2017 kreeg ze een uitnodiging om aan haar eerste internationale wedstrijd deel te nemen, de Tata Steel Kolkata 25 km in India. Haar debuut was meteen goed voor goud en ze won met drie seconden voorsprong in een tijd van 1:26:01.

“Het was voor mij de eerste keer buiten Ethiopië en ik vond het niet gemakkelijk, omdat India een heel andere cultuur heeft. Maar ik was zo blij dat ik de kans kreeg om aan de wedstrijd deel te nemen. Ik had niet verwacht dat ik zou winnen, omdat er veel sterke Keniaanse en Ethiopische atleten meededen.”

Successen op de halve marathon

Degitu ging 2018 goed van start met haar debuut op de 21,1 km tijdens de RAK Halve marathon waar ze als zesde finishte met een wereldrecord U20 van 66:47.

Zelfverzekerd won ze haar volgende halve marathon in Gifu in Japan in een tijd van 69:53. Daarna veroverde ze een derde plaats (74:51) in het hooggelegen Bogotá in Colombia tijdens haar derde en laatste halve marathon in 2018.

Het veelbelovende jaar van Degitu eindigde echter met een teleurstelling. Bij de Tata Steel Kolkata 25 km speelde een verkoudheid haar parten. Ze slaagde er niet in om haar titel te prolongeren en werd vierde in 1:27:51.

“Twee weken voor de wedstrijd kreeg ik al last van een verkoudheid. Het was heel moeilijk om een goede prestatie neer te zetten. Maar ik heb niet heel lang bij de pakken neergezeten, want zo zit ik niet in elkaar.”

Groot talent

In 2018 kwam ze in contact met haar huidige coach, Tessema Abshero. Degitu was onmiddellijk onder de indruk van zijn systematische trainingsregime en ook Tessema wilde maar al te graag zo'n veelbelovend hardlooptalent onder zijn hoede nemen.

“Degitu heeft niet alleen een prettige persoonlijkheid, maar ze heeft ook een geweldige focus als atleet. Ze mist geen enkele training. Ze heeft ook een heel goede relatie met de andere atleten in de groep en geeft ze advies.

Ze kan heel goed haar snelheid vasthouden op de lange afstand. In de trainingen heeft ze laten zien dat ze het in zich heeft om de marathon in 2:20 te lopen.”

Zilver

In januari 2019 kwam Degitu bij Global Sports Communication. Tijdens de RAK Halve marathon dat jaar haalde ze meteen 40 seconden van haar PR en ging ze in 66:07 als vierde over de finish. Later in het seizoen werd ze geselecteerd om haar land te vertegenwoordigen tijdens de All Africa Games in Rabat.

Ze kwam uit op de halve marathon en veroverde zilver in 70:31. Ze finishte vijf seconden na haar trainingspartner Yalemzerf Yehualaw die goud won.

“Het was de eerste keer dat ik uitkwam voor Ethiopië en ik vond het fantastisch. Het was ook geweldig dat ik zilver won.

Aan het eind van de wedstrijd had ik niet meer genoeg snelheid, maar het was fijn dat mijn trainingspartner goud won.”

Twijfels over de marathon

Tessema zag in Degitu al lang een groot talent voor de marathon, maar toen hij het onderwerp vorig jaar juni voor het eerst ter sprake bracht, reageerde ze terughoudend.

“Ze zei me dat ze dacht dat ze het niet in zich had om de marathon te lopen, maar ik zei haar dat ze het moest proberen. Ze volgde mijn trainingsschema en in september benaderde ik Global Sports Communication om haar op te geven voor de marathon van Amsterdam. Degitu ging daarmee akkoord.”

“Mijn coach zei me dat ik een marathon onder de 2:20 kon lopen en een vriend van me zei hetzelfde”, aldus Degitu. “Ik keek toen naar mijn trainingsschema en dacht dat ik misschien eerste of tweede zou kunnen worden.”

Droomdebuut

De omstandigheden voor de wedstrijd waren ideaal (de temperatuur was goed en er stond geen wind) en haar debuut op de marathon verliep vlekkeloos. Degitu liep gelijk op met haar teamgenoten uit het NN Running Team, Mimi Belete uit Bahrein en haar landgenote Azmera Gebru, en liep als een doorgewinterde marathonloopster.

“Bij de 35 km voelde mijn lichaam nog steeds ontspannen en had ik nog veel kracht. Op dat moment voelde ik dat ik de wedstrijd kon winnen.”

Ze maakte zich los uit de sterke voorhoede en stopte de klok in een schitterend parcoursrecord van 2:19:26 - het op een na snelste marathondebuut bij de vrouwen in de geschiedenis.

“Ik was heel verrast dat ik mijn eerste marathon in zo'n snelle tijd heb gewonnen. Ik vind de marathon van Amsterdam fantastisch en ik was zo blij dat ik die onder 2:20 heb gelopen.”

Oog voor anderen

Het prijzengeld dat Degitu heeft gewonnen bij de prestigieuze marathon heeft haar leven totaal veranderd. Maar typerend voor de bescheiden atlete is dat ze haar succes ook gebruikt om anderen te helpen.

“Degitu heeft haar vader en moeder geholpen en het schoolgeld betaald voor haar broers en zussen”. aldus Tessema. “Maar ze heeft ook kleren gekocht voor anderen in haar geboortedorp en ze draagt bij aan de trainingskosten voor de volgende generatie atleten.”

“Ze heeft zo'n warme persoonlijkheid en ze wil altijd anderen helpen.”

Voetbalfan

Degitu woont samen met haar vriend Alemneha Yirsawu, die eveneens atleet is. Ze kijkt graag naar Ethiopische films en is ook een groot liefhebber van voetbal. Ze is fan van de Engelse eredivisieclub Manchester United.

“Ik houd van hun systeem van spelen en de teamgeest die ze hadden onder hun voormalige coach Alex Ferguson.”

Ambities voor de toekomst

De volgende wedstrijd die Degitu op de planning heeft staan, is haar derde RAK Halve marathon op vrijdag 21 februari. Daarna hoopt ze op een goed resultaat in de marathon van Londen en op kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio.

“Nu ik de marathon in 2:19 heb gelopen, denk ik dat het ook mogelijk is om 2:18 of 2:17 te lopen”, zegt ze met haar gebruikelijke glimlach.

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.