Ga direct naar inhoud

Maak kennis met Azmera Gebru

26 februari 2020

De Ethiopische atlete heeft tot nu toe drie marathons gelopen en ook drie keer op het podium gestaan. We willen graag meer weten over de 24-jarige atlete die zich opmaakt voor de marathon in Tokio op zondag.


Bescheiden begin

Degitu groeide op als vierde in een gezin van zes kinderen in West Gojjam in de Noord-Ethiopische regio Amhara. Ze weet nog goed dat ze als kind al naar de triomfen van Ethiopische langeafstandsloopsters Meseret Defar en Tirunesh Dibaba luisterde op de radio.

“Dat waren allebei fantastische hardloopsters en ik hoopte dat ik ooit ook zo goed zou zijn”, zegt Degitu.

Toen ze een jaar of 15 of 16 was werd ze door een docent op school gestimuleerd om te gaan hardlopen. Ze maakte al snel indruk op de cross country en sloot zich daarna met haar vriendinnen aan bij een trainingsgroep.

“Dat was een sterke groep en we hadden een goed trainingssysteem. Ik hoopte dat ik sneller zou worden en ooit zou kunnen leven van de sport.”

Uitstapje naar India

Vier jaar geleden verhuisde Degitu naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba om haar hardloopcarrière verder van de grond te krijgen.

Eind 2017 kreeg ze een uitnodiging om aan haar eerste internationale wedstrijd deel te nemen, de Tata Steel Kolkata 25 km in India. Haar debuut was meteen goed voor goud en ze won met drie seconden voorsprong in een tijd van 1:26:01.

“Het was voor mij de eerste keer buiten Ethiopië en ik vond het niet gemakkelijk, omdat India een heel andere cultuur heeft. Maar ik was zo blij dat ik de kans kreeg om aan de wedstrijd deel te nemen. Ik had niet verwacht dat ik zou winnen, omdat er veel sterke Keniaanse en Ethiopische atleten meededen.”

Successen op de halve marathon

Degitu ging 2018 goed van start met haar debuut op de 21,1 km tijdens de RAK Halve marathon waar ze als zesde finishte met een wereldrecord U20 van 66:47.

Zelfverzekerd won ze haar volgende halve marathon in Gifu in Japan in een tijd van 69:53. Daarna veroverde ze een derde plaats (74:51) in het hooggelegen Bogotá in Colombia tijdens haar derde en laatste halve marathon in 2018.

Het veelbelovende jaar van Degitu eindigde echter met een teleurstelling. Bij de Tata Steel Kolkata 25 km speelde een verkoudheid haar parten. Ze slaagde er niet in om haar titel te prolongeren en werd vierde in 1:27:51.

“Twee weken voor de wedstrijd kreeg ik al last van een verkoudheid. Het was heel moeilijk om een goede prestatie neer te zetten. Maar ik heb niet heel lang bij de pakken neergezeten, want zo zit ik niet in elkaar.”

Groot talent

In 2018 kwam ze in contact met haar huidige coach, Tessema Abshero. Degitu was onmiddellijk onder de indruk van zijn systematische trainingsregime en ook Tessema wilde maar al te graag zo'n veelbelovend hardlooptalent onder zijn hoede nemen.

“Degitu heeft niet alleen een prettige persoonlijkheid, maar ze heeft ook een geweldige focus als atleet. Ze mist geen enkele training. Ze heeft ook een heel goede relatie met de andere atleten in de groep en geeft ze advies.

Ze kan heel goed haar snelheid vasthouden op de lange afstand. In de trainingen heeft ze laten zien dat ze het in zich heeft om de marathon in 2:20 te lopen.”

Snelle spits

Azmera groeide op een grote boerderij op in een gezin van acht kinderen in het dorpje Maychew in de Noord-Ethiopische regio Tigray. In haar jonge jaren speelde ze graag voetbal en kwam ze erachter dat ze goed snelheid kon maken.

“We voetbalden vaak en toen viel het me voor het eerst op dat ik hard kon lopen”, aldus Azmera.

Talent voor de sprint en middellange afstand

Een leraar op school stimuleerde Azmera om aan atletiek te gaan doen en ze begon haar hardloopcarrière veelbelovend op de 200 en 400 meter. Al snel ging ze trainen bij een lokaal team. Bij de junioren won ze goud op de 400 meter en de 800 meter in een nationale competitie en dit was een belangrijk keerpunt. Azmera werd gevraagd om uit te komen voor de Ethiopian Electric Club en verhuisde van Tigray naar Addis Abeba.

Internationale doorbraak

Azmera was nog maar 14 jaar toen ze zich in 2010 wist te kwalificeren voor de 800 meter van het WK U20 in Moncton in Canada. Helaas haalde ze door een buikgriep de voorronden niet, maar ze liet zich door deze tegenslag niet ontmoedigen en maakte grote vorderingen in 2011.

Ze trainde met atleten op de middellange afstand en ze werd gestimuleerd om mee te doen aan de cross country. Azmera volgde dit advies op en ontdekte al snel dat de extra afstand haar goed afging.

In 2011 won ze brons bij het WK Cross voor vrouwen U20 in Punta Umbria in Spanje. Ze finishte slechts één seconde na Faith Kipyegon, Olympisch kampioene op de 1500 meter in 2016 en wereldrecordhoudster op de 1500 meter in 2017.

“Het kwam als een grote verrassing dat ik werd geselecteerd om voor mijn land uit te komen. Ik keek er ook van op dat mijn coach zei dat ik kans maakte om in de top drie te eindigen. De derde verrassing was dat dat ook gebeurde en dat ik als derde finishte.”


Baantijden

Azmera boekte verdere voortgang in 2011. Ze won goud op de 3.000 meter tijdens de Afrikaanse kampioenschappen U20 in Botswana, met een voorsprong van meer dan tweeënhalve seconde. Later dat jaar maakte ze haar debuut bij de Diamond League in Parijs, waar ze op de 5.000 meter als negende eindigde in een PR van 14:58.34.

“Ik liep dat jaar zo goed, omdat ik topfit was en al mijn trainingen deed.”

In 2012 liep Azmera vooral op de baan. Ze behaalde een PR van 8:40.01 op de 3.000 meter in Monaco en een PR van 14.58.23 op de 5.000 meter in Rome.

De groep van Getamesay

In 2015 en 2016 deed Azmera aan weinig wedstrijden mee, totdat coach Getamesay Molla haar carrière nieuw leven inblies.

Onder haar nieuwe coach koos Azmera ervoor om zich te gaan toeleggen op de weg.

“Ik had met eigen ogen gezien hoe Azmera het deed tijdens de training en ik wist dat ze de techniek, kracht en het doorzettingsvermogen had om een heel goede marathonloopster te worden”, licht Getamesay toe. “Tijdens de langere trainingsafstanden leek ze nooit moe te worden. Bovendien keek ze naar de marathonprestaties van de andere vrouwen in de groep, zoals Ashete (Bekere), Tadelech (Bekele) en Azmera (Abreha) en was ze geïnspireerd om dezelfde weg in te slaan.”

Debuut in Amsterdam

Eind 2017 maakte ze haar debuut op de halve marathon in Valencia, waar ze een goede achtste plaats veroverde en in een tijd van 70:40 finishte. Haar sportcarrière moest ze begin 2018 onderbreken, omdat ze een tijd voor haar zieke moeder in Tigray moest zorgen, maar ze kwam eind 2018 weer terug en maakte haar debuut op de marathon in Amsterdam.

“Van mijn teamgenoten had ik het goede advies gekregen dat het belangrijkste deel van de wedstrijd na de 35 kilometer komt. Ze hadden me ook gezegd dat als je al je trainingen goed doet, de marathon niet zo moeilijk is. Hun advies gaf me veel zelfvertrouwen.”

Azmera zette een uitstekende prestatie neer. Ze veroverde een podiumplek en ging als derde over de finish (na winnares en trainingsmaatje Tadelech Bekele) in een tijd van 2:23:31. “Ik was heel blij, want ik had niet verwacht dat ik zo'n snelle tijd zou lopen.”


Hoop op Tokio

Haar marathoncarrière nam een hoge vlucht en in 2019 boekte Azmera verdere vorderingen. In Parijs plaatste ze zich als tweede achter haar trainingsmaatje Azmera Abreha in een tijd van 2:22:52. Later dat jaar liep ze voor een tweede keer in Amsterdam en klokte ze 2:20:48, goed voor brons.

Haar volgende belangrijke doel is de marathon van Tokio (haar eerste World Marathon Major) en ze hoopt daar een goede prestatie neer te zetten. Daarnaast hoopt ze in de zomer opnieuw in Japan te zijn voor de Olympische Spelen.

“Ik weet dat Ethiopië een zeer sterk damesmarathonteam zal selecteren, maar ik zou heel graag deel willen uitmaken van het Olympische team.”

Eén grote familie

In haar vrije tijd luistert Azmera graag naar Ethiopische muziek en kijkt ze ook graag naar historische documentaires. Ze beaamt volmondig dat Getamesay en haar trainingsgroep een belangrijke rol spelen in haar succes.

“Ik luister altijd naar de coach, hij is iemand die goed communiceert. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik deel uitmaak van een groep die ik eigenlijk meer als mijn familie beschouw.”

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.