Ga direct naar inhoud

Maak kennis met Augustine Choge

12 november 2019

De voormalige internationale middellange afstandsloper is al sinds jaar en dag bevriend met Eliud Kipchoge en hij heeft nu ook de overstap gemaakt naar de marathon. Voorafgaand aan zijn deelname aan de marathon van Valencia op 1 december willen we meer te weten komen over de ervaren Keniaanse atleet.

Geboren hardloper

Augustine is geboren en opgegroeid in Kipsigak in de provincie Nandi, zo'n 20 km van de geboortestad van Eliud Kipchoge. Augustine is de vijfde van 11 kinderen en groeide op een kleine boerderij op.

Hij woonde 6 km van de basisschool vandaan en rende elke dag 24 km van en naar school, omdat hij ook voor de lunch naar huis kwam. Toen hij naar de middelbare school ging, moest hij elke dag 20 km van en naar school lopen.

“Mijn spieren waren al van jongs af aan gewend aan hardlopen,” zegt Augustine, wiens jongere broer en zus, Jacob Choge en Joice Jebor, momenteel aan de Middle Tennessee State University studeren met een atletiekbeurs.

Broeder Colm

Augustine was in zijn jeugd een enthousiast voetballer. Een middelbare schooldocent ontdekte echter zijn hardlooptalent en bracht hem in contact met Broeder Colm O’Connell, de bekende Ierse atletiekcoach die in Kenia was gevestigd. De Ierse missionaris was verbonden aan de St. Patrick’s School in Iten en heeft een groot aantal Keniaanse topatleten getraind, waaronder Peter Rono, Olympisch kampioen op de 1500 meter in 1988, Wilson Kipketer, voormalig wereldrecordhouder op de 800 meter, en David Rudisha, voormalig tweevoudig Olympisch kampioen op de 800 meter.

Augustine kwam op zijn 14e onder het trainingsregime van O’Connell en ontwikkelde zich snel.

“Broeder Colm had een heel grote invloed en hij was een soort vaderfiguur voor me,” legt Augustine uit. “Als je naar de geschiedenis van de Keniaanse atletiek kijkt, zie je hoeveel atleten hij onder zijn hoede heeft gehad. Hij heeft mensen altijd gesteund in hun ambitie om succesvol te zijn.”

Zielsverwanten

In 2003 maakte Augustine voor het eerst zijn internationale opwachting en eindigde hij als vierde voor Kenia bij de mannen U20 tijdens het WK Cross in Lausanne. Eliud Kipchoge won toen het WK.

Dit was het begin van een hechte vriendschap tussen het tweetal die tot op de dag van vandaag voortduurt.

“Eliud was in het kamp in de aanloop naar het WK Cross in 2003 als een grote broer voor me. Ik was een klein dun mannetje, maar Eliud was heel bemoedigend. We hebben nu nog steeds een heel goede band. Hij is nooit jaloers en hij wil gewoon dat iedereen naar zijn of haar beste kunnen presteert.”

Juniorkampioen

Augustine schoot daarna in zijn sportcarrière als een komeet omhoog. In 2003 behaalde hij als 16-jarige ook nog eens goud op de 3000 meter tijdens het WK U18 in Canada. Het jaar daarop zegevierde hij op de 5000 meter tijdens het WK U20 en liep hij wereldrecords U18 op de 3000 meter (7:36.82) en 5000 meter (12:57.01). In 2005 schreef hij de WK Cross-titel U20 op zijn naam en later dat jaar liep hij met een tijd van 7:28.78 een wereldrecord U20 op de 3000 meter in Doha, met een verschil van slechts 0.22 op Eliud Kipchoge, die de wedstrijd won.

“Zelfs toen was Eliud me altijd al te snel af,” zegt hij met een glimlach.

Grootste triomf

In 2006 zette hij een van de grootste prestaties in zijn carrière neer toen hij tijdens de Gemenebestspelen de 5000 meter op zijn naam schreef en de lokale favoriet Craig Mottram versloeg in een stadion met 100.000 uitzinnige Australiërs.

De sfeer binnen in de Melbourne Cricket Ground was zinderend toen Choge Mottram in de laatste ronde voorbijschoot en goud behaalde in 12:56.41.

“Melbourne zie ik nog steeds als een van mijn beste prestaties. De organisatie was heel goed en het publiek maakte het extra spannend. Het publiek was heel erg op de hand van Mottram, maar hun gejuich gaf me extra motivatie. Het was een geweldige overwinning voor me.”

Rollercoaster

Vanaf 2007 legde Augustine zich vooral toe op de 1500 meter. Hij paste zich snel aan de nieuwe uitdaging aan en behaalde in 2008 de zege op de 1500 meter in de Keniaanse trials waarmee hij zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen in Beijing. Helaas behaalde hij bij de finale in de Olympische Spelen slechts een negende plaats. Augustine: “Ik was mentaal niet heel sterk. Ik liet me intimideren door de eindsnelheid van mijn concurrenten en ik geloofde er al niet meer in toen ik aan de start stond.”

In 2009 behaalde Augustine in Berlijn een PR op de 1500 meter met een tijd van 3:29.47 en werd hij vijfde tijdens de finale van het WK, dat later dat jaar ook in de Duitse hoofdstad werd gehouden. Om verschillende redenen verloor hij zijn focus en hoewel hij wat successen behaalde, zoals zilver tijdens de World Indoor 3000 meter in 2012, kreeg hij later dat jaar een stressfractuur waardoor hij de eindstreep op de 5000 meter tijdens de Keniaanse trials voor de Olympische Spelen niet haalde.

“In die periode concentreerde ik me niet volledig op het hardlopen en toen ik erachter kwam dat ik tekortkwam, pushte ik mezelf te hard en raakte ik geblesseerd,” legt Augustine uit.

Overstap naar de weg

In 2016 behaalde Augustine brons tijdens de World Indoor 3000 meter, maar de tengere atleet wist zich niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio en richt zijn energie sindsdien op de weg.

In 2016 ging hij als derde over de eindstreep tijdens de halve marathon van New Delhi in een indrukwekkende tijd van 60:01 en begin 2017 maakte zijn ontluikende carrière weer een sprong toen hij met 59:26 opnieuw een derde positie veroverde tijdens de RAK halve marathon.

Na een gesprek met Eliud besloot hij zich te richten op de marathon en hoewel blessures zijn vorderingen in de weg stonden, genoot hij ervan.

“In het begin liep ik met Eliud in het weekend mee op een aantal lange afstanden en in 2018 mocht ik van het NN Running Team gebruikmaken van de faciliteiten in Kaptagat,” licht Augustine toe, die naast atleet ook vader van twee kinderen is. “Ik voelde me heel welkom en Eliud is een geweldige vriend. De coaching en het management zijn fantastisch. Ik ben er trots op dat ik deel uitmaak van deze groep.”

Het aanpassen aan de lange afstand viel Augustine in het begin zwaar: “Na mijn eerste 40 km heb ik de rest van de dag praktisch alleen maar geslapen”. Maar mettertijd heeft de topatleet die eerder uitblonk op de middellange afstand zich succesvol aan de lange afstand aangepast.

Ambitie voor de marathon

Door een liesblessure kwam Augustine bij zijn marathondebuut in Chicago vorig jaar helaas niet verder dan 10 km, maar hij is nu helemaal voorbereid voor de marathon van Valencia op 1 december, waar hij een goede prestatie hoopt neer te zetten.

Augustine heeft als haas Eliud geholpen om diens droom waar te maken om als eerste atleet de marathon onder de twee uur te lopen als onderdeel van de INEOS 1:59 Challenge in Wenen, en nu heeft hij zijn focus helemaal gericht op Valencia.

“Chicago was een grote teleurstelling, omdat ik dacht dat ik de marathon onder de 2:07 zou kunnen lopen. Maar zoals Eliud altijd zegt: ‘als iets niets goed gaat, zet je er dan overheen en richt je op de volgende uitdaging’.

Ik hoop dat het weer in Valencia goed zal zijn. Het is mijn ambitie om in de voetsporen van Eliud te treden en een geweldige marathonloper te worden. In de sport is alles mogelijk.”

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.