Ga direct naar inhoud

Maak kennis met Ashete Bekere

13 augustus 2019

Na haar overtuigende overwinningen bij haar laatste twee marathons in Valencia (2:21:14) en Rotterdam (2:22:55) is Ashete Bekere een van de opkomende sterren van het NN Running Team. We zoomen in op het traject dat de ervaren Ethiopische atlete al heeft afgelegd.

Promotie naar de weg

Ashete groeide op als de jongste van een gezin met zeven kinderen in Birte, een dorp in de regio Arsi, waar ook de Ethiopische hardloopiconen Haile Gebrselassie, Kenenisa Bekele en Tirunesh Dibaba hun wortels hebben. Op school speelde ze voetbal en was ze een fanatieke middenvelder in het schoolteam.

Toen ze “13 of 14” was, werd ze echter vanwege haar “lange benen” waarmee ze snel meters maakte, aangemoedigd om te gaan hardlopen.

Ashete ontdekte al snel haar roeping en toen ze een 5000 meter op de baan won, werd ze gevraagd voor de politieclub van Oromiya.

“Toen ik bij de club kwam, zette een coach me op de halve marathon en haalde hij me van de baan af”, legt Ashete uit. “Sindsdien loop ik op de weg.”

Eerste marathon

Ashete stapte al snel over op de marathon en maakte haar debuut op de 42,2 km in 2008 in India, waar ze een tijd van 2:39 neerzette.

De Ethiopische atlete heeft inmiddels meer dan tien jaar ervaring op de marathon en heeft verschillende wedstrijden gelopen op verschillende continenten.

Een belangrijke doorbraak was in 2013 bij de Košice Vredesmarathon, waar ze een PR en parcoursrecord neerzette van 2:27:47.

Over haar prestatie in de historische Slowaakse marathon zegt Ashete: “Ik had hem in 2:26 willen lopen, maar ik was zeer tevreden met deze tijd.”

De invloed van Getamesay

Ashete maakte nog meer grote vorderingen na de overstap naar Getamesay Molla, haar huidige coach. In 2014 haalde ze bijna drie minuten van haar PR af en liep ze met een tijd van 2:24:59 naar een derde plaats bij een belangrijke wedstrijd in Frankrijk. Bij de marathon van Dubai in 2015 verbeterde Ashete zich nog verder en ging ze in 2:23:43 als negende over de finish.

“Getamesay is een sterke coach met een sterk trainingssysteem waarin snelheid, tempotraining en puur uithoudingsvermogen worden gecombineerd.”

Back to the future

Ashete werkte vervolgens een tijdje met een andere coach. Haar marathonprestaties gingen echter achteruit. In de aanloop naar de Toronto Waterfront Marathon in 2016 was Ashete een tijd ziek geweest. Hierdoor ging ze onderuit bij de 20 km, maar slaagde ze er dapper in om de wedstrijd uit te lopen en als vierde over de finish te gaan in een tijd van 2:33:18.

In 2017 liep ze de marathons van Seoul, Lanzhou en Mexico Stad. 16 maanden geleden tekende ze bij Global Sports Communication en kwam ze weer bij de groep van Getamesay.

“Ze kwam weer bij ons team, omdat ze minder snelle tijden had gelopen dan toen ze bij onze trainingsgroep zat”, licht Getamesay toe. “Ze was altijd al een heel erg sterke loopster met een heel goed uithoudingsvermogen. In de trainingen doet ze het altijd erg goed op de lange afstand.”

Doorbraak in Valencia

Terug onder begeleiding van Getamesay kon de lange atlete zich goed voorbereiden op de marathon van Valencia en liep ze vorig jaar december een fantastische wedstrijd. Ze haalde meer dan twee minuten van haar PR af en zette een voor Spanje ongeëvenaarde recordtijd neer van 2:21:14, naar eigen zeggen de grootste zege in haar carrière tot op heden.

“Ik wilde een snelle tijd van 2:20-2:21 lopen, omdat ik wist dat dit toegang zou geven tot andere wedstrijden. Het was voor mij ook motiverend om te zien dat mijn goede vriend en trainingspartner Leul Gebrselassie bij de mannen de overwinning behaalde.”

Vreugde in Rotterdam

Hoewel Ashete een week voordat ze naar de marathon van Rotterdam moest afreizen ziek was geweest, zette ze opnieuw een topprestatie neer. Ze ging in het warme weer in 2:22:55 als eerste over de finish met een overwinningsmarge van meer dan een halve minuut.

Ashete had op een iets snellere tijd gehoopt, maar was evengoed blij met haar twee marathonoverwinningen op rij. Ze beaamt volmondig dat haar trainingspartners een belangrijke rol spelen bij haar succes.

“Mijn goede resultaten heb ik te danken aan de sterke groep waarmee ik train. Ik train met een speciale damesgroep (waaronder Tadelech Bekele die twee keer de marathon van Amsterdam op haar naam scheef en Azmera Gebru en Azmera Abreha, die dit jaar tweede en derde werden in de marathon van Parijs). Onze prestaties zijn vergelijkbaar. De communicatie tussen ons is goed, we geven water aan elkaar door bij de trainingslopen en stimuleren elkaar om er volledig voor te gaan.”

Passion for fashion

Ashete is getrouwd met Tilahun en heeft het prijzengeld van haar recente overwinningen verstandig geïnvesteerd in vier huizen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en een huis in Asela.

De Ethiopische marathonloopster shopt graag en volgt de laatste mode op de voet (Ashete is na dit interview afgezet op de lokale markt). Haar doel op de lange termijn is deelname aan de Olympische Spelen in Tokio in 2020 en ze is om verschillende redenen gepassioneerd bezig met haar sport.

“De financiële beloningen van het hardlopen zijn de belangrijkste reden”, zegt ze. “De tweede reden is dat ik de kans heb om Ethiopië op een positieve manier te vertegenwoordigen en ten derde biedt hardlopen me de kans om veel verschillende steden in veel verschillende landen te bezoeken.”

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.