Ga direct naar inhoud

Leven met Joshua

26 november 2019

Na zijn eerdere successen dit jaar hoopt Joshua Cheptegei op 1 december in Valencia ook het wereldrecord op de 10 km op zijn naam te schrijven. We praten met Abdallah Mande, zijn trainingspartner en goede vriend, om meer te weten te komen over de man die in 2019 goud won op het WK 10.000 meter en het WK Cross en ook de Diamand League Trophy voor de 5.000 meter in de wacht sleepte.

“Ik heb een tijdlang in wedstrijden tegen Joshua gelopen en train nu al een aantal jaren met hem in ons trainingskamp in Kapchorwa in Oeganda.

Hij is een heel toegankelijke atleet die altijd met advies klaarstaat. Joshua is altijd bereid om de jongere atleten aan te moedigen en te steunen.

Hij is een geweldige inspiratie voor de mensen om hem heen. Hij laat zien hoe belangrijk het is om je in elke training helemaal te geven en elke dag gedisciplineerd te zijn.

Als atleet heeft Joshua heel veel kwaliteiten. Hij is heel sterk in uithoudingsvermogen en snelheid. Rond Kapchorwa trainen we veel in de heuvels en op het vlakke gedeelte trainen we op tempo.

In het kamp heeft Joshua de bijnaam “De Voorzitter”, omdat hij altijd zo in control is. Hij vindt het leuk om een balletje te trappen in het kamp en we spelen weleens een wedstrijdje. Dat gaat er niet heel competitief aan toe, omdat we ook onze benen rust moeten geven en ervoor moeten zorgen dat we geen blessure oplopen, maar met Joshua hebben we altijd veel plezier.

Hij is een groot voetballiefhebber. Hij is fan van Manchester United, maar ik van Chelsea. We hebben op dit moment geen tv in het kamp en daarom gaan we weleens naar een hotel in de buurt om naar de Engelse eredivisie te kijken.

Ik heb heel veel goede herinneringen aan de keren dat ik hem wedstrijden heb zien lopen. Ik heb echt genoten van zijn zege op de 5.000 meter tijdens de finale van de Diamond League in Zürich. Voor de wedstrijd heeft hij met ons besproken hoe hij de wedstrijd zou gaan lopen en hij heeft dat helemaal volgens plan gedaan.

Ik heb ook met plezier gekeken toen hij vorig jaar in 27:16 een Oegandees record op de 10 km liep in Durban in Zuid-Afrika. Hij was heel erg gefocust en hij hield zijn tempo perfect vast. Ik heb die wedstrijd op tv gezien en de manier waarop hij liep, bewoog en mensen inhaalde, was fantastisch.

Voor de finale van de 10.000 meter op het WK in Doha heeft hij ook met mij zijn plan voor de wedstrijd doorgenomen. Hij besprak hoe hij een bepaald tempo wilde lopen, zodat we het tempo van de Ethiopiërs aan het eind konden vertragen.

Ik liep tot 3500 meter op kop (NB Abdallah bepaalde samen met Rhonex Kipruto uit Kenia het tempo) tijdens de finale in Doha en Joshua liep door naar goud en wist de aanval van de Ethiopische atleet Yomif Kejelcha af te houden.

De volgende uitdaging voor Joshua is om het wereldrecord op de 10 km in Valencia op zijn naam te schrijven. Ik zie Joshua elke dag trainen en ik heb er 200% vertrouwen in dat hij het record zal verbreken!

De hoogtepunten van Joshua in 2019... tot nu toe

WK Cross - Aarhus

Joshua bleek te sterk te zijn voor de rest van de deelnemers op het extreem zware parcours van Aarhus. Joshua, die gewend is aan het golvende terrein in Kapchorwa, schoot de rest van de deelnemers voorbij tijdens de laatste klim naar het grasdak van het Mosegaard Museum en won met een verschil van vier seconden van zijn landgenoot Jacob Kiplimo. Het was een perfecte dag voor Joshua die ook het Oegandese team naar goud leidde.

Finale Diamond League - Zürich

Joshua toonde lef en bewees zich als tactisch sterke langeafstandsloper toen hij zich halverwege de wedstrijd losmaakte van de groep en op kop bleef lopen naar de spannende overwinning op de 5.000 meter in de Diamond League Trophy in Zürich. Joshua sloeg een gat van 40 meter met de groep en kon niet meer worden ingehaald door de Ethiopiërs die de achtervolging hadden ingezet. De Oegandese atleet schreef een onvergetelijke overwinning op zijn naam in een PR van 12:57.41.

WK - Doha

In Doha wist Joshua opnieuw de Ethiopische aanval af te schudden met een meesterlijk tactisch plan. Abdallah hielp hem door het tempo aan te geven in de beginfase van de wedstrijd. Hierdoor had Joshua de overhand op zijn grootste rivalen en kon hij in de slotfase Yomif Kejelcha eruit lopen en zijn prestatie van het WK in Londen in 2017 overtreffen, toen hij zilver behaalde op de 10.000 meter. Joshua zette een PR en een wereldrecord neer van 26:48.36.

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.