Ga direct naar inhoud

Eliuds 1:59 Challenge-dagboek

9 oktober 2019

Op zaterdag 12 oktober doet Eliud Kipchoge in Wenen tijdens de INEOS 1:59 Challenge een poging om de marathon onder de twee uur te lopen. Als hij hierin slaagt, zal dit een mijlpaal zijn in de sportgeschiedenis. Hieronder een overzicht per maand van de belangrijkste momenten in de aanloop naar de 42,2 km die de wereld in zijn greep houdt.

April

De dag nadat Eliud Kipchoge ongeëvenaard voor de vierde keer de marathon van Londen op zijn naam schreef met een parcoursrecord van 2:02:37, werd de INEOS 1:59 Challenge officieel bekendgemaakt op de Iffley Road Track in Oxford; de baan waar Roger Bannister als eerste in de geschiedenis de mijl onder de vier minuten liep.

De INEOS 1:59 Challenge is perfect opgezet als wedstrijd, waarbij het enige doel is om Eliud Kipchoge de beste kansen te geven om geschiedenis te schrijven en als eerste in de geschiedenis de marathon onder de twee uur te lopen. In april 2017 deed hij een vergelijkbare poging en liep hij tijdens het Breaking 2 Project in het Italiaanse Monza de afstand in een adembenemende 2:00:25.

Eliud: “Ik heb veel geleerd van mijn vorige poging en ik geloof echt dat ik 26 seconden sneller kan lopen dan twee jaar geleden in Monza.” “Ik ben er trots op dat ik de uitdaging van INEOS aanga. Ik kijk uit naar de maanden van goede voorbereiding en ik laat de hele wereld graag zien dat als je je focust op een doel, hard werkt en in jezelf gelooft, alles mogelijk is.”

Mei

Eliud geniet van een rust- en herstelperiode van drie weken na de marathon van Londen. Hij is blij dat hij meer tijd thuis kan doorbrengen met zijn vrouw Grace en met Lynne, Griffin en Gordon, zijn drie kinderen. Hij neemt ook de tijd om te ontspannen op de familieboerderij en zich over te geven aan zijn passie voor boeken.

Hij pakt zijn training weer op ter voorbereiding op de INEOS 1:59 Challenge. Hij begint met drie keer per week 18-20 km te lopen en met drie trainingen in de sportschool.

“In de sportschool doe ik krachttraining, steps met gewichten, aerobics met een trainer en nog wat andere mobiliteitsoefeningen”, legt Eliud uit. “Ik heb het gevoel dat de sportschool blessures op afstand houdt en de spieren traint. De sportschool is erg belangrijk om blessures te voorkomen. Ik meet mijn fitheid af aan mijn training in de sportschool.”

Juni

Wenen wordt gekozen als de stad voor de INEOS 1:59 Challenge. Na een wereldwijd onderzoek wordt de Prater, het beroemde park in Wenen, gekozen als de plek die optimale omstandigheden biedt voor Eliud om de grens van twee uur te doorbreken.

De marathon zal worden gehouden op een traject van 9,6 km dat meerdere keren wordt gelopen op de Hauptallee, de bekende lange, rechte en met bomen omzoomde weg die door de Prater loopt. In juni wordt ook aangekondigd dat het evenement zal plaatsvinden op zaterdag 12 oktober, met een uitloop van acht dagen tot 20 oktober, als het weer tegenzit.

“Ik denk dat de locatie en het parcours perfect zijn”, zegt Eliud. “Het weer zal waarschijnlijk ook goed zijn. Wenen is een stad waar de mensen van sport houden en het parcours is vlak en recht.”

Eliud neemt van maandag tot en met zaterdag zijn intrek in het trainingskamp in Kaptagat. Zijn training bestaat uit een combinatie van sportschool, kortere afstanden, twee fartlektrainingen per week en een lange duurloop.

“Het is belangrijk om deze fase goed te doen, zodat we in onze volgende intensieve fase van de training gemakkelijker om kunnen gaan met de extra trainingsbelasting”, legt hij uit.

Juli

De intensiteit van het trainingsprogramma van Eliud wordt opgevoerd met trainingssessies op de baan op dinsdag.

“Die trainingen doen we elke dinsdag en ze zijn een goede graadmeter voor hoe fit ik op dat moment ben. Het zorgt ervoor dat mijn lichaam went aan het lopen op een hoog tempo. Dat is van groot belang bij mijn poging om de marathon onder de twee uur te lopen.”

Ook wordt het programma uitgebreid met twee keer per week core-stability oefeningen. Daarnaast heeft hij drie keer per week fysiotherapie/massages van zijn vaste fysiotherapeut Peter Nduhiu. En hij neemt regelmatig ijsbaden.

Eliud werkt in de trainingen ook nauw samen met twee hazen voor de INEOS 1:59 Challenge: Augustine Choge, met wie hij al jarenlang bevriend is, en met Victor Chumo.

“Zowel Augustine als Victor zijn zich heel erg bewust van wat we proberen te bereiken en willen graag hun rol spelen in deze historische gebeurtenis”, licht Eliud toe. “Bij een aantal baan- en fartlektrainingen hebben ze als voorbereiding op de wedstrijd al geoefend met hazen voor me.”

Augustus

De namen van de hazen die in twee groepen Eliud zullen helpen in zijn poging om de marathon onder de twee uur te lopen, worden officieel bekendgemaakt. Dit zijn atleten van wereldniveau, zoals de broers Ingebritsen (Henrik, Filip en Jakob) uit Noorwegen, voormalig wereldkampioen op de 1500 en 5000 meter Bernard Lagat, Paul Chelimo, die zilver won op de 5000 meter tijdens de Olympische Spelen en Julien Wanders uit Zwitserland, Europees recordhouder op de halve marathon.

“Het geeft een enorme morele boost dat ik van deze jongens en zoveel anderen steun krijg. Dat doet me echt goed en ik waardeer enorm dat zij de rol van haas op zich willen nemen in Wenen.”

Het trainingsregime van één sessie op de baan, één fartlektraining en één duurloop afgewisseld met kortere afstanden, wordt verder doorgezet. Eliud overlegt met zijn voedingsdeskundige Armand Bettonviel voor het voedingsplan op de wedstrijddag.

Hij merkt hoe de INEOS 1:59 Challenge ook buiten het kamp bij iedereen in Kenia leeft en hoe enthousiast de mensen zijn.

“Van de hoofdstad Nairobi tot aan Eldoret, overal zie ik auto's, bussen en huizen met INEOS 1:59 Challenge-stickers”, merkt Eliud op.

“Overal zijn de mensen bezig met 1:59 en ik weet zeker dat het hele land aan de buis gekluisterd zit om de wedstrijd te zien.”


September

Het team - met uitzondering van Eliud die gefocust is op zijn training - doet een aantal succesvolle tests op het parcours in de Prater. De zorgvuldige tests beslaan meerdere aspecten: wedstrijdbeheer, operationele voorbereiding, de voorzieningen voor de atleten, programma's voor de hazen, uitzendfaciliteiten en tijdsregistratiesystemen. Het doel is om niets aan het toeval over te laten bij Eliuds historische poging.

Eliud steunt ook The Daily Mile-project; een gratis initiatief voor scholen om hun sociale, emotionele en mentale gezondheid en welzijn te verbeteren.

Als onderdeel van de INEOS 1:59 Challenge wordt ook de #NoHumanIsLimited-campagne gelanceerd.

“De gedachte ‘No Human Is Limited’ (de mens heeft geen beperkingen) kwam voor het eerst bij me op in de aanloop naar het Breaking2-project in Monza”, aldus Eliud.

“Persoonlijk geloof ik niet in beperkingen en zo kwam ik op die formulering. Daarom ben ik zo blij en enthousiast dat de #NoHumanIsLimited-campagne is gelanceerd met de INEOS 1:59 Challenge om anderen te inspireren om hun eigen persoonlijke barrières te overwinnen.”


Oktober

Om tijdens de wedstrijd topresultaten neer te kunnen zetten wordt de training in de laatste voorbereidingsweek afgebouwd naar het controleren van het parcours, het lopen van een paar kortere afstanden, massages en veel rust.

“Ik ben blij met de manier waarop ik heb getraind en ik ben klaar voor de uitdaging”, zegt Eliud. “Een konijn kan niet twee keer aan zijn lot ontkomen. Het gebeurde in Monza, maar het zal niet opnieuw gebeuren in Wenen.”

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.