Ga direct naar inhoud

Eliud Kipchoge: mijn NN Running-hoogtepunt

20 mei 2020

Eliud Kipchoge kijkt terug op het meest gedenkwaardige moment dat hij in het opvallende oranje-witte singlet van het NN Running Team liep.


Voor de beste marathonloper aller tijden is er geen twijfel mogelijk dat zijn NN Running Team-hoogtepunt afgelopen oktober was, tijdens de INEOS 1:59 Challenge.

Daar, in de straten van Wenen, liep de Keniaanse hardloopmeester voor het allereerst de marathon onder de twee uur, een kenmerkende prestatie voor de ogen van een geschat wereldwijd publiek van 500 miljoen mensen.

In 2017 al dichtbij

In 2017 was Eliud al heel dichtbij deze prestatie als onderdeel van het Nike Breaking2-project. Die dag in Monza liep hij een ongelooflijke tijd van 2:00:25 en hij was ervan overtuigd dat hij na nog twee jaar marathontraining en wedstrijden, minstens 26 seconden sneller zou kunnen lopen.

Wat als ik faal?

Vanuit zijn NN Running Team-trainingskamp in Kaptagat was Eliud volledig gefocust aangekomen bij de start in Wenen, maar zelfs de mentaal sterke Keniaan had zijn twijfels.

”Ik dacht: 'Wat als ik faal? Wat gebeurt er als ik de marathon niet eens uitloop en na 20km uitstap. Wat zal de hele wereld hiervan zeggen, of de 120.000 toeschouwers langs het parcours? Ik vond het echt moeilijk, maar ik moest mezelf ervan overtuigen, focussen en de wereld laten zien dat ik het kon.”

De dag dat Kipchoge geschiedenis schreef

Op een mistige herfstochtend startte Eliud om 8:15 op jacht naar een historische prestatie. Nadat hij de start op de Reichsbrücke had verlaten, kreeg hij een boost toen hij de eerste rotonde afsloeg naar de driebaanse Hauptallee, waar hij werd verwelkomd door een golf van geluid van de toeschouwers.

”Het was geweldig om dat lawaai te horen, maar ik was in shock toen ik erachter kwam dat er 120.000 mensen waren”, zegt hij. ”Sommige mensen renden mee langs het parcours of fietsten zelfs de volledige twee uur mee. Het was leuk om aanmoedigingen te horen als 'Je gaat geschiedenis schrijven' of 'Je bent een inspiratie'.”

Naarmate de wedstrijd vorderde, nam zijn vertrouwen toe. Blij met de indrukwekkende afwisselingen van de pacegroepen, haalde hij ook veel vertrouwen uit het feit dat hij elke kilometer consistent de vastgestelde doeltijd liep.

”Ik was blij met het tempo en hierdoor kon ik me ontspannen”, zegt hij.

Een belangrijk deel van de wedstrijd was toen hij voor de laatste keer bij de 600m lange bocht van de Praterstern-rotonde aankwam, na ongeveer 35 km. Toen hij hier succesvol uitkwam, wist hij zeker dat hij op weg was om geschiedenis te schrijven.

”Ik wist toen dat ik nog maar één rotonde moest nemen en ik was enorm gefocust op de finish. Vanaf 35 km wist ik dat ik het kon.”

Nu Eliud op koers lag om geschiedenis te schrijven, lieten de hazen zich afzakken om de Keniaan de laatste 500m alleen te laten schitteren.

”De laatste 500m waren echt fantastisch en ik wist dat ik geschiedenis zou schrijven”, herinnert Eliud zich. ”Het was een enorme opluchting. Bij de finish stond het aan beide kanten bomvol met fans. Dit was mijn allermooiste moment.”

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.