Ga direct naar inhoud

Hoi Penvriendin,

Na onze eerste briefwisseling heb ik veel leuke reacties mogen ontvangen.
Misschien moeten we dit maar vast gaan houden om zo een archief op te bouwen, altijd leuk om later na te kunnen lezen.

De Nederlandse topatleten Jip Vastenburg en Roy Hoornweg schrijven elkaar over hun voorbereiding voor NN Running Day en delen hun ervaringen als atleten.

Lees de brief van Jip aan Roy

Jouw keuze is dus gevallen op de 4 mijl van Groningen. Heel begrijpelijk. Het leek mij leuk om op 11 oktober tijdens de NN Running Day ook daadwerkelijk op het parcours te lopen van die wedstrijd. Daarom kies ik voor de kwart marathon in Rotterdam.

De wekker zal vroeg afgaan, want als ik daadwerkelijk op de Coolsingel wil finishen zonder alles en iedereen in die mooie stad te ontwijken verwacht ik dat mijn starttijd rond 7 uur in de ochtend zal zijn, Dat is dat net voor de officiële starttijd.


We gaan het beleven op 11 oktober. Maar eerst staat er iets anders moois op de planning.

Aanstaande woensdag op 7 oktober zal ik voor minimaal de eerste twee kilometer de tempomaker zijn van Joshua Cheptegei. En dat in die geweldige sportstad Valencia. Dit wordt de derde keer in een jaar dat ik afreis naar deze stad en alle keren heb ik er mooie herinneringen aan beleefd.

In oktober vorig jaar werd ik gevraagd om Sifan Hassan naar een nieuw wereldrecord te hazen op de halve marathon. De vorm na het WK had ze aardig vast kunnen houden, maar door een val werd ze tweede en verbeterde zij het record niet. Het publiek is mij wel bijgebleven, de gehele weg staan mensen langs de kant te juichen.

Dat werd nog gekker toen ik 2,5 kilometer mocht hazen tijdens de wereldrecordpoging van Joshua Cheptegei op de 10 km.

En nu ben ik er weer bij, maar dan op de baan. Het record van Kenenisa Bekele staat alweer 15 jaar en volgens coach Addy Ruiter ligt het in Joshua zijn mogelijkheden om het te pakken. Ik zal in ieder geval alles geven om hem zo goed mogelijk weg te zetten, want zo heet dat in termen van een ‘haas’.


De afgelopen weken stond ook alles in teken van Joshua. Vooral de laatste maand heb ik erg hard en goed kunnen trainen.

Zoals je weet zit Addy Ruiter sinds februari in Oeganda om alle topatleten daar te begeleiden. Door covid-19 kon hij tussendoor niet naar huis komen. Ik schrijf nu mijn eigen trainingsschema’s. Die stuur ik dan door naar Addy. Geen reactie betekent dat het goed is.

Mijn trainingen zijn vooral op kwaliteit gericht en niet zo zeer op de omvang. Dat is ook de aanpak van Addy. Zo komt het in de zomer weleens voor dat we drie pittige baantrainingen in de week doen en slechts op 70 kilometer omvang zitten. Normaal train ik 8 á 9 keer in de week: twee keer echte snelheid en en een lange duurloop. Dat zijn de kerntrainingen, de rest van de week wordt opgevuld met rustige, tot hele rustige duurlopen. Vijf minuten per kilometer is geen uitzondering. Dat heb ik geleerd van mijn Oegandeese vrienden.

Het publiek is mij wel bijgebleven, de gehele weg staan mensen langs de kant te juichen.


Gelukkig heeft corona mijn trainingen niet in de weg gestaan. Ik ben er misschien wel sterker door geworden, omdat ik veel alleen heb moeten trainen.

Mijn favoriete training: 4 series van 4 x 400 meter, met als pauze 100 meter dribbelen (30 seconden). De seriepauze is iets langer: 100 meter wandel, 100 meter dribbel. Tijdens deze training wordt zowel je snelheid als je duurvermogen op de proef gesteld. Het is echt een training waarvan ik altijd het gevoel krijg een niveau beter te worden.

Heerlijk, zeker gecombineerd met het afzien in deze natte herfstmaanden. En dan daarna, met hetzelfde gevoel als jij, onder de douche staan, voldaan en met heel veel vertrouwen

Gelukkig heeft corona mijn trainingen niet in de weg gestaan.

Volgens mij zijn de herfstmaanden in Manchester nog veel natter en erger dan hier trouwens. Klop dat?
Een mooie heuvelachtige omgeving komt voor een hardloper altijd goed uit, maar is er ook veel onverhard en bosrijk gebied?
Volgens mij heeft Manchester ook een geweldig hardloopteam onder leiding van coach Steve Vernon? Zit je daar in een atletenhuis en kan je ook veel met elkaar trainen?

Ik hoop het allemaal te lezen in je volgende brief, in ieder geval veel succes met jouw 4 mijl op 11 oktober en de verdere voorbereidingen op die mooie Zevenheuvelenloop, hopelijk zien we elkaar daar in real life.

Liefs, Roy

Loop je favoriete afstand

Schrijf je nu in

Bepaal je route

Bepaal alvast je route