Ga direct naar inhoud

Eliuds Dagboek
Deel 7

Hallo iedereen,

In deze fase van mijn voorbereiding is het belangrijk dat het lichaam positief reageert en ik ben blij dat ik kan melden dat dit zeker het geval is.

In een Instagram-post meldde ik recent na een duurloop dat ik “veel vooruitgang merkte”. Ik liep heel lekker en ik heb op ongeveer 60 procent vermogen gelopen.

Mijn ademhaling voelde goed, mijn spieren waren sterk en ontspannen en mijn benen bewogen bijzonder goed. Ik zie dit als een positief teken voor de toekomst en ik hoop dat ik dit gevoel de komende zes weken voor de INEOS 1:59 Challenge kan vasthouden.

Mensen vragen mij soms hoe deze voorbereiding verloopt in vergelijking tot eerdere marathons, maar dat is iets wat ik niet kan vergelijken. Elke marathon vraagt een unieke voorbereiding en het doel van deze wedstrijd is heel anders dan van een 'gewone' marathon.

In Wenen is er een zeer belangrijke rol weggelegd voor de hazen. Twee van mijn trainingsmaten, Victor Chumo en Augustine Choge, hebben die rol op zich genomen en we hebben al op de baan geoefend hoe het is als zij voor me lopen om de situatie in Oostenrijk na te bootsen.
Dat is heel erg nuttig, omdat het belangrijk is dat het lopen met de hazen soepel gaat en dat ik met dezelfde snelheid en in hetzelfde ritme loop als zij.


Ik ben ook heel blij dat Bernard Lagat als haas voor mij gaat lopen. Bernard heeft eerder zilver gewonnen bij de Olympische Spelen op de 1500 meter en hij schreef in 2007 het WK op de 1500 meter en de 5000 meter op zijn naam. Bernard komt uit voor Amerika, maar hij is in Kenia in een naburig dorp opgegroeid en we kennen elkaar goed. Hij heeft lange tijd op wereldniveau op de baan gelopen en loopt nu marathons. Bernard speelt een belangrijke rol als aanvoerder voor de andere hazen, die veel profijt zullen hebben van zijn grote kennis van de sport.
De lijst van hazen die tot nu toe bekend zijn gemaakt, is ronduit indrukwekkend. De gebroeders Ingebrigtsen uit Noorwegen, die wereldwijd fantastische resultaten neerzetten, lopen mee. En ook andere jongens, zoals wereld- en Olympisch kampioen op de 5000 meter Paul Chelimo en mijn teamgenoot uit het NN Running Team en Europees recordhouder op de halve marathon Julien Wanders hebben toegezegd dat ze meedoen.
Het geeft een enorme morele boost dat ik van deze jongens en zoveel anderen steun krijg. Dat doet me echt goed en ik waardeer enorm dat zij de rol van haas op zich willen nemen in Wenen. Ik hoop dat zij de medailles zullen binnenhalen tijdens het WK in Doha voordat zij hun rol in de geschiedenis gaan spelen bij de INEOS 1:59 Challenge.

Het geeft een enorme morele boost dat ik zoveel steun krijg


Ik overleg de laatste tijd ook veel met mijn voedingsdeskundige Armand Bettonviel hier in het trainingskamp in Kaptagat. Voeding speelt eveneens een belangrijke rol op de wedstrijddag. We hebben tijdens de training geoefend met de voeding die ik nodig heb bij mijn poging om het record te breken. We besteden er veel aandacht aan om dit precies goed te krijgen.
Buiten het trainingskamp voel ik ook het enthousiasme en de passie die de mensen hier in Kenia hebben voor de Challenge. Van de hoofdstad Nairobi tot aan Eldoret, zo'n 300 km daarvandaan, overal zie ik auto's, bussen en huizen met INEOS 1:59 Challenge-stickers. Overal zijn de mensen bezig met 1:59 en ik weet zeker dat het hele land in oktober aan de buis gekluisterd zit om de wedstrijd te zien.

Atleten over de hele wereld zijn zo positief over wat ik probeer te bereiken en dat voelt geweldig.
Ik hoop dat zij er getuige van kunnen zijn dat er geschiedenis wordt geschreven en dat ik hen kan inspireren.


Eliud30 augustus 2019, opgetekend door Steve Landells.

Bron: www.ineos159challenge.com

Voeding speelt een belangrijke rol op de wedstrijddag