Ga direct naar inhoud

Eliuds Dagboek
Deel 5

Hallo iedereen,

We zitten nu tweeënhalve maand voor de INEOS 1:59 Challenge. Twee weken geleden zijn we van start gegaan met de baantrainingen en we zitten nu in een kritische trainingsfase.

Zoals velen van jullie weten was ik vroeger een baanatleet. Maar toen ik de overstap maakte naar de marathon ben ik ook blijven trainen op een harde zandbaan van 400 meter in Eldoret.

Die trainingen doen we elke dinsdag en ze zijn een goede graadmeter voor hoe fit ik op dat moment ben. Het zorgt er ook voor dat mijn lichaam went aan het lopen op een hoog tempo. Dat is van groot belang bij mijn poging om de marathon onder de twee uur te lopen.

Ik vind het altijd fijn om weer op de baan te lopen. De trainingen gingen goed, maar het belangrijkste is dat mijn lichaam er positief op reageerde. Dat geeft me het vertrouwen dat we op de juiste koers zitten.

De baantrainingen maken nu weer een vast onderdeel uit van mijn programma. Dit is mijn meest intensieve trainingsperiode in de aanloop naar de Challenge.


Herstellen van een zware training is ook heel belangrijk. Vorige keer vertelde ik al dat ik nu twee keer per week core-stability oefeningen doe.

Daarnaast ga ik drie per week naar Peter, mijn vaste fysiotherapeut, voor fysio en massage. Ook neem ik twee keer per week (meestal na de duurloop op donderdag en na de fartlektraining op zaterdag) een ijsbad van 10 minuten in het kamp.
Een ijsbad is niet bepaald prettig, maar voor het lichaam is het een fantastische manier om te herstellen van een zware training en om ontstekingen tegen te gaan.

Ook neem ik twee keer per week een ijsbad.

ELIUD KIPCHOGE BIJ ZIJN FYSIOTHERAPEUT. CREDIT: DAN VERNON


Een ander belangrijk programmaonderdeel is het trainen met de hazen voor de INEOS 1:59 die ook hier bij mij in het kamp zitten. Dat zijn mijn goede vriend en kamergenoot Augustine Choge en Victor Chumo.

De hazen spelen een belangrijke rol op de wedstrijddag. Zij geven niet alleen een gelijkmatig, constant tempo aan, maar beschermen me ook tegen de wind.

Zowel Augustine als Victor zijn zich heel erg bewust van wat we proberen te bereiken en willen graag hun rol spelen in deze historische gebeurtenis. Bij een aantal baan- en fartlektrainingen hebben ze als voorbereiding op de wedstrijd al geoefend met hazen voor me.

We hebben zo onze coördinatie kunnen verbeteren en dat zal zeker een belangrijke rol spelen in mijn poging om de marathon onder de twee uur te lopen.


Eliud2 augustus 2019, opgetekend door Steve Landells.

Bron: www.ineos159challenge.com

De hazen spelen een belangrijke rol op de wedstrijddag.