Ga direct naar inhoud

Eliuds Dagboek
Deel 4

“Sport heeft het vermogen de wereld te veranderen. Het heeft het vermogen mensen te inspireren. Het heeft een ongekend vermogen om mensen samen te brengen. Het spreekt jongeren aan in een taal die zij begrijpen. Sport kan wanhoop verdrijven en hoop geven”

Nelson Mandela


Hallo iedereen,

Dit is een van mijn favoriete citaten. In mijn slaapkamer in het trainingskamp in Kaptagat heb ik een poster hangen met deze tekst erop. Ik vind die woorden heel motiverend. Ze wijzen me er telkens weer op wat ik probeer te bereiken met de INEOS 1:59 Challenge. Die Challenge gaat niet alleen om mezelf, maar ook om het inspireren van anderen. Ik wil dat mensen inzien dat niets onmogelijk is.

Mijn training gaat goed. Mijn lichaam voelt goed en de opbouwfase verloopt naar wens. Binnenkort worden de wekelijkse baantrainingen in het programma opgenomen en daar zie ik ook naar uit.

Zoals ik de vorige keer al vertelde, draait bij deze fase in de training nu alles om het voorbereiden van het lichaam op de volgende meer intensieve trainingsfase. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat ik elke training in een goede tijd en op een goede manier afrond en ik ben zeer te spreken over hoe mijn training vordert.

Ik heb nog een paar maanden te gaan tot de Challenge en ik heb er alle vertrouwen in dat ik niet alleen met mijn fysieke voorbereiding, maar ook mentaal op koers lig.


Voor de 5000 meter bij het WK in 2003 in Parijs zei Patrick me dat ik mezelf moest zien als de beste atleet. Bij die kampioenschappen versloeg ik Kenenisa Bekele en Hicham El Guerrouj, allebei sportlegendes, en won ik goud. Vanaf die dag ben ik elke wedstrijd ingegaan met de overtuiging dat ik mijn doelen zou halen. De afgelopen 16 jaar is er niets veranderd en met de INEOS 1:59 Challenge zal het niet anders gaan.

Het gevoel dat ik heb kun je misschien vergelijken met dat van een succesvolle advocaat die moet gaan pleiten en van zichzelf weet dat hij zich optimaal heeft voorbereid. Als hij de rechtbank binnenstapt, is hij ervan overtuigd dat hij gaat winnen.

Het leven in het trainingskamp gaat ook goed. Ik deel een kamer met mijn goede vriend Augustine Choge die als een van de hazen zal meelopen in de INEOS 1:59 Challenge. Het is fijn dat iemand met wie ik al 15 jaar zo hecht bevriend ben, me bij deze uitdaging gaat helpen. Een aantal andere atleten in het kamp zal ook als haas lopen en het is mooi om te zien hoe enthousiast ze zijn over dit project. Dat werkt voor mij extra motiverend.

Het zijn trouwens niet alleen de mensen in het kamp die toeleven naar de Challenge. In Kaptagat en Eldoret zie ik dat veel mensen INEOS 1:59-stickers op hun auto hebben en het lijkt wel alsof heel Kenia achter het project staat. Dat is zo inspirerend.

Het lijkt wel alsof heel Kenia achter het project staat. Dat is zo inspirerend.

ELIUD KIPCHOGE IN TRAINING. CREDIT: DAN VERNON


Het trainingsprogramma voor de INEOS 1:59 Challenge is grotendeels hetzelfde als voor Breaking2 (in 2017), maar er zijn ook wat verschillen. Zo doe ik nu wekelijks twee speciale trainingen om mijn core-stability te verbeteren.

Mijn goede vriend Peter die al sinds jaar en dag mijn fysiotherapeut is, heeft deze trainingen toegevoegd in de aanloop naar de marathon van Berlijn in 2018 en ik voel echt dat ik er baat bij heb. Mijn hamstrings worden minder belast en doordat mijn core sterker is ben ik minder gevoelig voor blessures. Dat geldt overigens niet alleen voor mezelf, maar ook voor de andere atleten in het kamp.

In veel opzichten is mijn trainingsprogramma echter niet heel complex. Er is een zekere eenvoud in wat ik doe en ik ben ervan overtuigd dat dit tot succes zal leiden in Wenen.

Eliud19 juli 2019, opgetekend door Steve Landells.

Bron: www.ineos159challenge.com

Mijn hamstrings worden minder belast en doordat mijn core sterker is ben ik minder gevoelig voor blessures.