Ga direct naar inhoud

Eliuds Dagboek
Deel 3

Hallo iedereen,

Voor de INEOS 1:59 Challenge heb ik nu de eerste fase van mijn training afgerond, die bestond uit een combinatie van training in de sportschool, aerobics en jogging. Ik ben nu weer terug in mijn trainingskamp in Kaptagat in Kenia voor de volgende fase van mijn voorbereiding.

Het is altijd moeilijk om afscheid te nemen van mijn vrouw en drie kinderen. De afgelopen twee maanden heb ik bij hen thuis gewoond in Eldoret.

De afgelopen 17 jaar van mijn carrière was ik echter ook vaak in het trainingskamp en zij begrijpen dat dit soort opofferingen erbij horen als ik het maximale uit mijn carrière als marathonloper wil halen.

Maar het leven gaat gewoon door en elk weekend kom ik thuis om tijd met mijn gezin door te brengen.


Het grote voordeel van het kamp is dat dit een omgeving is waar je je volledig kunt concentreren zonder afleidingen. Een ander voordeel is dat je als team optrekt, ik vind het fijn om bij de andere atleten van het NN Running Team in het kamp te zijn. Ik vind het heel belangrijk om samen met anderen te lopen. Je kunt natuurlijk alleen lopen, maar ik denk niet dat je dan hetzelfde niveau haalt. Of je moet een genie zijn, maar ik denk dat het onmogelijk is om in je eentje te trainen en dezelfde resultaten te behalen.

Als je weer terugkomt in het kamp heeft dat ook een positieve kant. Als je twee maanden weg bent geweest, is het altijd spannend om de atleten weer te zien en leuk om hun verhalen en anekdotes te horen.

Mijn lichaam reageerde goed op de eerste fase van de training. Maar tegelijkertijd is het ook zo dat je je nooit helemaal kunt voorbereiden op die eerste dagen als je weer terug bent in het kamp. Het lichaam moet zich weer aanpassen aan de lange duurlopen en de snelheidstrainingen. Je benen verzuren en je spieren doen pijn.

Op dit moment doen we een combinatie van sportschool, kortere afstanden, twee Fartlek trainingen per week en een lange duurloop. In de komende weken staan de snellere trainingen op de baan weer op het programma. Het is belangrijk om deze fase goed te doen, zodat we in de volgende intensieve fase van de training gemakkelijker om kunnen gaan met de extra trainingsbelasting. Als we deze fase in de voorbereiding niet goed doorkomen, krijgen we grote problemen bij de baantrainingen en is het echt afzien tijdens de lange duurlopen.

Als je twee maanden weg bent geweest, is het altijd spannend om de atleten weer te zien en leuk om hun verhalen en anekdotes te horen.

ELIUD KIPCHOGE IN TRAINING. CREDIT: DAN VERNON


Ik heb onlangs ook te horen gekregen op welke locatie en op welk parcours de INEOS 1:59 Challenge gehouden zal worden. Jullie hebben misschien al gelezen dat het in Oostenrijk zal zijn, in Wenen. Ik denk dat de locatie en het parcours perfect zijn. Het weer zal waarschijnlijk ook goed zijn.

Wenen is een stad waar de mensen van sport houden en het parcours is vlak en recht. Ik ben nog nooit in Wenen geweest, maar ik kijk ernaar uit om daar de wedstrijd te lopen.

Maar eerst moet ik me verder focussen op mijn dagelijkse voorbereidingen en dingen dag voor dag bekijken om een historische marathon onder de twee uur te kunnen lopen.

Eliud5 juli 2019, opgetekend door Steve Landells.

Bron: www.ineos159challenge.com

Op dit moment doen we een combinatie van sportschool, kortere afstanden, twee Fartlek trainingen per week en een lange duurloop.