Ga direct naar inhoud

Eliuds Dagboek
Deel 1

Hallo iedereen,

De komende maanden wil ik mijn verhaal delen over mijn aanloop naar de INEOS 1:59 Challenge, waar ik geschiedenis hoop te schrijven als de eerste mens die de marathon onder de twee uur loopt.

Eliud Kipchoge wint de London Marathon 2019

Maar voordat ik vooruitblik, wil ik eerst terugblikken op mijn meest recente prestatie, mijn zege op de marathon van Londen (in 2:02:37). Ik was om verschillende redenen blij met mijn prestatie. Ten eerste was het mijn eerste wedstrijd na het verbreken van het wereldrecord vorig jaar in Berlijn. Het was daarom belangrijk om opnieuw een wedstrijd te lopen om te kijken hoe goed ik in vorm was en om de wereld te laten zien dat het wereldrecord niet op een presenteerblaadje wordt aangeboden. Ten tweede was ik echt blij dat ik de op een na snelste marathontijd in de geschiedenis heb gelopen. En tot slot deed het me goed dat ik als eerste man in de geschiedenis de marathon van Londen vier keer heb gewonnen.


De week na mijn overwinning in Londen was waanzinnig druk. Op de maandagochtend na de wedstrijd nam ik een video op voor INEOS en 's middags had ik een ontmoeting met Sir Jim Ratcliffe, de eigenaar van INEOS, en zijn medewerkers op kantoor. Daarna reisde ik door naar Oxford voor de officiële INEOS 1:59 Challenge-persconferentie op dinsdag op Iffley Road, de baan waar Roger Bannister als eerste de mijl onder de vier minuten liep.

Ik hoorde voor het eerst over Roger Bannister in 2004, kort nadat ik in Londen mijn PR van 3:50:40 op de mijl had gelopen. Wat Roger Bannister heeft gepresteerd, is echt heel bijzonder en daarom vond ik het inspirerend om de baan te bezoeken waar hij op 6 mei 1954 die iconische mijlpaal bereikte. Dat was nog niet het einde van mijn hectische week. Ik vloog eerst nog door naar Berlijn vanwege verplichtingen met Nike, mijn sponsor, voordat ik eindelijk naar huis kon.

Het was fantastisch om weer tijd door te kunnen brengen met mijn vrouw en kinderen in Eldoret. Lynne, mijn dochter, zei dat ze het geweldig vond dat ze me op tv had zien lopen. Ze zei dat haar leraar steeds maar vroeg 'Hoe is het met Eliud? Hij moet eens een keer op school langskomen, zodat de andere kinderen ook met hem kunnen kennismaken.'

Het was fantastisch om weer tijd door te kunnen brengen met mijn vrouw en kinderen in Eldoret. Lynne, mijn dochter, zei dat ze het geweldig vond dat ze me op tv had zien lopen.

ELIUD KIPCHOGE AND HIS WIFE GRACE. CREDIT: DAN VERNON

ELIUD KIPCHOGE EN ZIJN VROUW GRACE. CREDIT: DAN VERNON


Mijn vrouw, Grace, was ook heel blij om me weer te zien. Ze stond in het middelpunt van de belangstelling, omdat ze na mijn zege in Londen veel interviews had gegeven aan de pers in Kenia.

Het was fijn dat ik de kans kreeg om thuis bij mijn familie bij te komen. Ik lees graag boeken om mijn hoofd leeg te maken. Ik heb net een biografie gelezen over de bokser Mohammed Ali. Ik heb ook op onze boerderij gewerkt die ongeveer 10 km van Eldoret vandaan ligt. Het is maar een kleine boerderij met gewassen en dieren. Het is altijd fijn om daarnaartoe te gaan en te relaxen.

Na Londen heb ik in totaal drie weken rust genomen, maar ik moet zeggen dat als ik een rustperiode inlas, ik het hardlopen wel mis.

Daarna ben ik weer begonnen met mijn eerste fase van de training. Die bestaat uit drie keer per week trainen in de sportschool en drie keer per week 18-20 km joggen op dagen dat ik niet naar de sportschool ga.

In de sportschool doe ik krachttraining, steps met gewichten, aerobics met een trainer en nog wat andere mobiliteitsoefeningen.

Ik heb het gevoel dat de sportschool blessures op afstand houdt en de spieren traint. De sportschool is erg belangrijk om blessures te voorkomen. Ik meet mijn fitheid af aan mijn training in de sportschool.

De training in deze fase is heel belangrijk in de aanloop naar mijn volledige trainingsschema in het kamp, omdat hiermee de basis wordt gelegd voor mijn voorbereiding op de INEOS 1:59 Challenge. Ik kijk ernaar uit om de komende weken verder verslag te doen.

Eliud

Na Londen heb ik in totaal drie weken rust genomen, maar ik moet zeggen dat als ik een rustperiode inlas, ik het hardlopen wel mis.30 mei 2019, opgetekend door Steve Landells.

Bron: www.ineos159challenge.com

Bekijk alle NN Running Team nieuwsberichten

Volg het NN Running Team nieuws op NN.nl

NN Rivals Run | Twee steden, één finish

21 sep 2021

In iedere stad starten 250 hardlopers en wie als eerste met 200 deelnemers finisht in Elst, wint.

Lees meer

Wereldwijde teamestafette MA RA TH ON is terug

03 mei 2021

Doe mee aan de virtuele teamestafette waarbij mensen over de hele wereld een team van vier kunnen vormen om samen een marathonafstand te lopen.

Lees meer

Michel Butter naar de NN Mission Marathon

23 mrt 2021

Michel Butter gaat een poging wagen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen deze zomer. Hij doet daarom mee op 18 april aan de NN Mission Marathon in Hamburg.

Lees meer