Ga direct naar inhoud

Niek Blikslager: 'Op 11 oktober trek ik alsnog mijn hardloopschoenen aan'.

Dit artikel valt binnen hardlopen

Op zondag 11 oktober zou de 34e editie van de bekende Menzis 4 Mijl van Groningen worden gehouden, normaal met meer dan 20.000 deelnemers veruit het grootste loopevenement van Noord-Nederland. Niek Blikslager (25) was afgelopen jaar met een tijd van 18.20 minuten en een top tien notering de beste Groninger. Dit jaar loopt hij op 11 oktober, de eigenlijke datum van de Menzis 4 Mijl, mee met NN Running Day wat deelnemers op de dag zelf in staat stelt een zelf gekozen evenement op virtuele wijze zo natuurlijk mogelijk te beleven.

Niek Blikslager is lid van Team 4 Mijl, hij loopt al sinds zijn achtste mee aan de 4 Mijl. ‘Ruim 6 kilometer kan iedereen lopen, jong en oud. Als kleine jongen liep ik al mee, startte met mijn vader in een van de vele waves tussen de recreanten. Dat maakte al een hele grote indruk op mij, net als de duizenden toeschouwers langs de route tussen Haren en Groningen. Ik was toen al competitief ingesteld en probeerde de laatste kilometers al slalommend nog zoveel mogelijk mensen in te halen.’

Normaal begint de voorbereiding voor de 4 Mijl voor Blikslager als het baanseizoen erop zit. Eind augustus gaat hij dan serieus werken aan zijn snelheid en eind september, kort voor de 4 Mijl, plant hij dan nog een wedstrijd om zijn snelheid te testen. De 4 Mijl is voor Blikslager en zijn teamgenoten van Team 4 Mijl, die normaal allemaal meelopen, ook de start van het winterseizoen.

Belangrijke thuiswedstrijd

‘Ik ga net als veel trouwe deelnemers de 4 Mijl dit jaar zeker missen, het is voor mij een belangrijke thuiswedstrijd. Als inwoner van Groningen wil ik altijd schitteren tussen de internationale en nationale toppers. Normaal probeer ik na het startschot hard te starten, dan een steady hoog tempo te lopen en het laatste gedeelte te versnellen naar de finish op de Vismarkt.’

Het is een prachtig initiatief.

Als Groninger is Blikslager inmiddels ook een bekende deelnemer voor de duizenden enthousiaste toeschouwers langs de route. ‘In de 4 Mijl krijg ik heel veel aanmoedigingen, hoe dichter ik naar de stad loop, hoe meer ik mijn naam hoor. Dat horen van die aanmoedigingen is geweldig en geeft een enorme motivatie en drive om nog harder te gaan.’.

Je loopt op NN Running Day toch met duizenden lopers samen

Positief is Niek Blikslager over NN Running Day die op 11 oktober, de eigenlijke datum van de Menzis 4 Mijl, gehouden wordt. Tijdens NN Running Day kunnen deelnemers in hun eigen omgeving toch genieten van de sfeer van het hardloopevenement. Zo hoor je het aftelmoment, het startschot en onderweg natuurlijk de talrijke aanmoedigingen van het enthousiaste publiek. Blikslager: ‘Waarom ook niet, het is een prachtig initiatief. Veel mensen zijn in coronatijd gaan hardlopen en je loopt op 11 oktober dan toch eigenlijk met duizenden lopers samen. De motiverende beleving en ambiance van een echt hardloopevent wordt zeker benaderd. Heel veel lopers uit het hele land zullen dat waarderen in een tijd waarin grote wedstrijden nog niet door kunnen gaan.’

11 oktober: NN Running Day

Nationale-Nederlanden en Golazo organiseren op 11 oktober een nieuw landelijk hardloopevenement, NN Running Day. Voor het innovatieve individuele loopavontuur is een app ontwikkeld, die de deelnemers op de dag zelf in staat stelt een zelf gekozen evenement op virtuele wijze zo natuurlijk mogelijk te beleven. Als loper kan je van tevoren via de digitale Nationale-Nederlanden Hardloopplanner je eigen, ideale route uitstippelen en zo starten en finishen bij jouw voordeur. Meld je gratis aan, download de app en loop mee op zondag 11 oktober 2020.

Loop ook mee!


Hardloopschema's

Welke gadgets gebruik jij tijdens het hardlopen?

Hulpmiddelen hardlopen

Er zijn hulpmiddelen voor hardlopen op de markt, die je helpen om je doel te ondersteunen of het lopen te vergemakkelijken.

Lees verder

Is hardlopen gezond?

Mensen doen om allerlei redenen aan hardlopen. Terwijl de een zijn energie erin kwijt kan, doet de ander aan hardlopen als 'gezond moetje'.

Lees meer

Je gaat beginnen met de voorbereiding voor een halve marathon. Een supermooi doel. Je kunt ter ondersteuning gebruikmaken van een hardloopkalender en hardloopschema.

Hardloop wedstrijden

Je gaat beginnen met de voorbereiding voor een halve marathon. Een supermooi doel. Bereid je voor op een wedstrijd.

Lees verder