Ga direct naar inhoud

Woonwensen: wat heb jij over voor je droomhuis?

Dit artikel gaat over slim omgaan met geld binnen Financiën

De een verlangt naar een nieuwe keuken, de ander fantaseert al jaren over een dakterras. Ook zijn er mensen die duurzaam dromen: zonnepanelen op het dak of een warmtepomp in huis. Wij vroegen mensen op Woonboulevard Utrecht naar hun woonwensen. En hoe ze deze waar gaan maken. Een reisje minder plannen? Of een strak spaarplan volgen? Acht bezoekers van Woonboulevard Utrecht vertellen wat hun woondromen hen waard zijn.

Koc-Fai: “Wij willen graag een nieuwe keuken. Ongeveer twee jaar geleden hebben we ons huidige huis gekocht: een vrijstaand huis met een wat gedateerde, landelijke keuken. Nu zoeken we een strakker model. Vandaag zijn we ons aan het oriënteren. Ook peilen we of we op dezelfde lijn zitten. Ons budget ligt tussen de € 20.000,- en € 30.000,-. Daar zit alles bij inbegrepen: de vloertegels, de elektriciteit, de leidingen en de muur die eruit moet. Wat we tot nu toe gezien hebben, valt qua prijs mee. We financieren de keuken van ons spaargeld. Sparen gaat bij ons vanzelf, we hoeven er niets voor te laten. We gaan bewust om met geld.”

Nga-Lai: “Het is een pittig project. Ik denk dat we er in totaal een jaar voor uittrekken. We willen een grote oven en twijfelen nog over een inductiekookplaat. Uiteindelijk moet iedereen van het gas af. Gaan we dat nu al doen? Veel beslissingen. Het is zoveel meer dan alleen een keuken uitzoeken. Ik hik best tegen de realisatie van het hele plan aan. Niet als het gaat om de financiën, maar om het geregel eromheen.”

Nga-Lai Wu (46), huisvrouw
Koc-Fai Wu (49), IT-consultant

Teuntje van Oss (24), junior onderzoeker
Lorraine Smits (24), salesmedewerker

Teuntje: “Wij zijn al jaren bevriend en hebben samen een woning gevonden, waar we binnenkort intrekken. Woonwensen hebben we genoeg. We hebben allebei in studentenhuizen gewoond, waar meubels vaak al aanwezig zijn. Nu moeten we dus ineens een bank, een tafel, stoelen en kasten aanschaffen. Het hoogst op ons lijstje staat een hoekbank. Een dure wens. We zijn langs veel kringloopwinkels geweest, maar die banken daar voelen toch wat vies aan. Ook houden we Marktplaats in de gaten.”

Lorraine: “Ja, de hoekbank is een must. Die wens laten we niet varen. We hopen er rond de € 200,- aan uit te geven. Dat gaat op deze woonboulevard waarschijnlijk niet lukken, hier zijn ze rond de € 900,-. Dat bedrag is een bank ons nu niet waard. Vooral omdat ons budget van deze maand al op is. We moesten borg betalen, huur, noem maar op. Wel kan ik me voorstellen dat we over een jaar geld opzijgezet hebben en een nieuwe bank kopen. Nu is het belangrijk dat er snel een betaalbare bank komt. Hij hoeft niet 100% onze smaak te zijn.”

Teuntje: “We hebben allebei wat spaargeld en volgende week krijgen we weer loon. Daarnaast heb ik een potje met geld dat mijn ouders voor me hebben gespaard. Dat is nu vrijgekomen en bedoeld voor dit soort momenten. We moeten best wat laten deze maanden: minder vaak uit eten bijvoorbeeld. Alleen doet onze kookplaat het nog niet, dus moeten we wel!”

Spaarrekening openen

Open nu snel en eenvoudig een gratis spaarrekening en profiteer van de variabele rente.

Spaarrekening openen

Ans: “Wij zijn op zoek naar een eetbank en stoelen. Al vanaf januari lopen we met dit plan rond, maar we hebben er geen haast mee. Nu we een weekje vakantie hebben, struinen we hier de winkels af. De eetbank moet niet te robuust zijn, ook niet te industrieel, maar ook weer niet klassiek. Best specifieke eisen, eigenlijk! De prijs die we in gedachten hebben, is ongeveer € 1.000,- in totaal. Zo’n € 650,- voor het bankje, en € 100,- per stoel. Als we iets heel leuks zien voor € 1.200,-, doen we het ook. We zijn niet gebonden aan een budget, maar stellen onszelf de vraag: wat hebben we ervoor over? € 3.000,- zou het bankje ons bijvoorbeeld niet waard zijn.”

Ronald: “Wij zijn van die ouderwetse spaarders. En tegelijkertijd genieten we. We hebben een huis, een caravan in de duinen, een grote auto en we gaan vaak op vakantie. Maar we zijn opgegroeid met het idee dat je eerst moet sparen en daarna pas kunt kopen. Dat geven we onze kinderen ook mee. Sparen gaat automatisch, we verdienen goed. Toch is het belangrijk je spaarpotje constant te houden. Waar we ook van genieten, is rondlopen in de kringloopwinkel. Dan koopt Ans voor een prikkie decoratie voor in de caravan of komen we met een boek van € 1,- thuis. Altijd leuk.”

Ronald Opdam (57), manager bij een staalbedrijf
Ans Opdam (57), verkoopster

Miranda Bink (25), teamleider bij een supermarkt
Rowan Langeveld (23), universitair student

Miranda: “In juni gaan we samenwonen. We hebben een oud pand gevonden met van die hoge daken en houten balken erin. Dat was mijn grootste woonwens: een lichte ruimte die ruim zou ogen, en de houten balken.”

Rowan: “We zijn ons nu aan het oriënteren op meubels. Veel spullen hadden we al, zoals een tafel, een bank en een bed. Waar we vooral naar op zoek zijn, is een grote kledingkast. Voor ons samen. Dat gaat flink wat kosten. En we zijn deze maand al veel geld kwijt: aan huur, borg en servicekosten. Ooit komt er wel een andere bank en eettafel, maar dat heeft nu geen prioriteit. We betalen alles 50/50. De prijs is belangrijk, want wat ik verdien is geen vetpot. Ik houd niet zoveel over aan het eind van de maand. Maar over een jaar ben ik klaar met mijn studie en vind ik hopelijk een baan. Er zit dus potentie in mijn inkomen.”

Miranda: “We hebben geen spaarplan, maar wel een overzicht in Excel met alle inkomsten en uitgaven op een rijtje. Als ik een traineeship (opleidingsprogramma binnen een baan, red.) gevonden heb en Rowan klaar is met studeren, gaan we flink sparen. Dat hebben we afgesproken. Zodat we op den duur een koophuis kunnen betalen. Vanaf nu gaan we ook weekboodschappen doen, zodat we niet telkens dingen kopen die we eigenlijk niet nodig hebben. Maar we willen nog wel kunnen leven: af en toe kleding kopen, uit eten gaan en een drankje doen. Dat is ook belangrijk.”

Heb jij ook een woondroom waar je voor spaart? Een nieuwe keuken of badkamer bijvoorbeeld? Met de spaarmogelijkheden van Nationale-Nederlanden kom je een heel eind. Heb je een woonwens voor de langere termijn, zoals een grote verbouwing? Dan is beleggen wellicht een optie. Hou er wel rekening mee dat beleggen risico’s met zich meebrengt.


Wil je meer weten?

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld, wie wil dat nou niet? Wij verstrekken je daarom informatie waarmee je voor jezelf kunt bepalen hoe je nog slimmer om kunt gaan met geld.

Meer over slim omgaan met geld