Ga direct naar inhoud

Schenken voordat de jubelton wordt afgeschaft?

Er komt een einde aan de jubelton. Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om ruim een ton belastingvrij te schenken voor een eigen woning. Wil je dit wel? Doe dit dan nog in 2022. Benieuwd wat er gaat veranderen en waarom? Je leest het in dit artikel.

Wat is de jubelton?

De jubelton is een belastingvrije schenking van maximaal € 106.671,-. Je mag dus ruim een ton schenken zonder dat je kind (de ontvanger) er belasting over betaalt. Dat is een feestje waard. Een jubelton dus.

Aan deze eenmalige vrijstelling zijn wel wat voorwaarden verbonden. De belangrijkste zijn dat de ontvanger of zijn of haar partner tussen de 18 en 40 jaar oud is en de jubelton gebruikt om:

  • een eigen woning te kopen of te verbouwen;
  • de hypotheek of restschuld van de eigen woning af te lossen;
  • de rechten van erfpacht, opstal of beklemming van de eigen woning af te kopen.

De vrijstelling geldt per schenker. Verschillende personen mogen dus de schenking doen. Zolang het totaal van elke schenking niet hoger is dan € 106.671,-. Schenk je samen met je partner? Dan worden jullie als één schenker gezien. Bekijk ook de andere voorwaarden voor een belastingvrije schenking voor een koopwoning.

Schenken aan je kind van 40 jaar of ouder

Wat als je kind ouder is dan 40 jaar? Je mag de jubelton ook schenken aan de partner van je kind. De partner moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Aan een kind ouder dan 40 jaar kun je ook gewoon geld schenken. Wel gelden er andere regels. We leggen je uit hoe dat zit.

Lees meer over schenken aan kinderen vanaf 40 jaar

Afschaffing jubelton

De jubelton wordt vooral gebruikt om (klein)kinderen aan een eigen woning te helpen. Dit zorgt volgens het kabinet voor ongelijkheid op de woningmarkt. Starters met rijke (groot)ouders hebben meer kans op een koopwoning dan anderen. Daarnaast wordt de jubelton gezien als een van de oorzaken van de enorme stijging van de huizenprijzen. Huizenkopers gebruiken het bedrag van de schenking bijvoorbeeld om boven de vraagprijs te bieden. Dat gebeurt tegenwoordig vaker wel dan niet. Het kabinet en de Tweede Kamer willen de jubelton daarom afschaffen.

Per wanneer wordt de jubelton afgeschaft?

De regeringspartijen hebben afgesproken om de jubelton per 1 januari 2024 af te schaffen. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet gekeken of de vrijstelling al in 2023 kan worden afgeschaft. Een volledige afschaffing gaat zo snel niet lukken. Maar vanaf 1 januari 2023 geldt wel een verlaging. Ouders mogen dan tot € 27.231,- belastingvrij schenken voor de eigen woning óf voor vrije besteding. Niet voor allebei.

Maak dit jaar nog gebruik van de jubelton

Wil je je (klein)kind meer dan € 27.231,- schenken voor het kopen of verbouwen van een eigen huis? Dan is het slim om dat dit jaar nog te doen.

Volgens de huidige regels mag je (klein)kind het geld ook nog in 2023 of 2024 besteden. Handig als het huis nu nog niet is gevonden bijvoorbeeld.

Internetspaarrekening

Ben je van plan om pas in de toekomst een schenking te doen? Begin dan nu alvast met sparen. Onze spaarrekening is makkelijk en snel aan te vragen.

Open een spaarrekening

Ook goed om te weten

Houd bij een schenking rekening met de fiscale regels en vrijstellingen. Dan betaalt de ontvanger geen of minder schenkbelasting. De Belastingdienst heeft een handige tool om te berekenen hoeveel schenkbelasting de ontvanger betaalt. En wij hebben voor je op een rij gezet hoe je in 2022 een belastingvrije schenking doet.

Zo schenk je slim geld in 2022


Wil je meer weten?