Ga direct naar inhoud

Een designmeubel in huis: zó doet Jolanda dat

Dit artikel gaat over slim omgaan met geld binnen Financiën

Vraag je je ook weleens af hoe mensen zich een origineel designmeubel kunnen veroorloven? De meeste exemplaren zijn niet goedkoop. Hoe dóen ze dat? Wij vroegen het freelance communicatiespecialist Jolanda Koopman (38), die onlangs een Artifort-stoel kocht. Wat moest ze hiervoor laten? En waarom wilde ze juist deze stoel? Jolanda vertelt over haar liefde voor design, het onderhoud van de stoel en de financiële keuzes die ze gemaakt heeft om dit designmeubel aan te schaffen.

"Ik weet nog dat ik deze stoel voor het eerst zag", vertelt Jolanda als we haar spreken in haar minimalistisch ingerichte huis in Zwolle. "Dat is alweer tien jaar geleden." Destijds verzorgde ze de PR en communicatie voor de Woonbeurs in de RAI in Amsterdam. Daar kwam ze voor het eerst met dure woonmerken in aanraking. De orange slice van het merk Artifort viel haar meteen op. En dan vooral de roze variant. "Het is een vrolijke en ruimtelijke stoel. Hij ziet eruit als een grote mond die lacht, door de twee ‘sinaasappelschijven’ waaruit hij bestaat. Van alle kanten ziet ‘ie er anders uit, dat vind ik ook leuk."

Goedkope reproducties

De fauteuil meteen aanschaffen was financieel gezien geen optie. "Ik was 28 en had pas net een baan", lacht Jolanda. "Ik weet nog dat ik dacht: wauw, hoe kunnen mensen zoveel geld uitgeven aan meubels?" Toch bleef de stoel al die tijd in haar hoofd rondspoken. Vijf jaar geleden trok ze in bij haar vriend. In dat huis wonen ze nog steeds, samen met hun twee zonen van 3 en 6. Een jaar geleden besloten ze het huis te restylen. Het was toe aan een opknapbeurt: de muren waren vergeeld en niet goed onderhouden. Dus investeerden ze een deel van hun spaargeld in verf, meubels, een gietvloer en een pui in het midden van de kamer.

Liever langer sparen en iets kopen dat lang mee zou gaan

Spaarrekening openen

Open nu snel en eenvoudig een gratis spaarrekening en profiteer van de variabele rente.

Spaarrekening openen

"En toen kwam de vraag aan bod: voor welke stoel gaan we?", vertelt Jolanda. "Ik keek naar andere merken en naar reproducties van deze Artifort. Dat zou een minder grote aanslag op mijn bankrekening zijn. Toch kon ik het niet over mijn hart verkrijgen een kopie te kopen. In het verleden hebben we samen een namaakversie gekocht van de Egg Chair van ontwerper Arne Jacobsen. Maar die ging snel kapot. Daarom wilde ik liever langer sparen en iets kopen wat lang mee zou gaan."

Een groeiend spaarpotje

Op welke manier dat sparen in zijn werk ging? Jolanda: "Vijf jaar geleden heb ik een spaarrekening geopend. Ik begon toen namelijk als freelancer. Ik wilde geld opzijzetten voor mijn pensioen en voor het geval dat ik ineens zonder werk zou zitten. Iedere maand stortte ik een paar honderd euro op die rekening. Dat spaarpotje werd groter en groter en op een gegeven moment dacht ik: ‘nu mag ik mezelf ook wat extra’s gunnen’. Mijn bedrijfje bestond bijna vijf jaar, ik had hard gewerkt, er zat meer dan genoeg in mijn spaarpot, dit was het juiste moment."

Moest ik toch niet voor de goedkopere stoel gaan, die ik ook mooi vond?

Dus reden Jolanda en haar vriend naar een grote designwinkel in Zutphen. "Dat was een speciaal uitje", vertelt ze. "Zelfs daar twijfelde ik nog. Moest ik toch niet voor de goedkopere stoel gaan, die ik ook mooi vond?" De verkoopster zette de roze Artifort naast de stoel die Jolanda ook overwoog, zodat ze de twee kon vergelijken. Meteen was ze om. Haar vriend moest lachen. "Doe het nu maar, Jolanda", zei hij. "Je denkt er al tien jaar aan." De aankoop van € 2000,- was een feit.

Minder vaak op vakantie

"Als ik het zo vertel, klinkt het best dwaas. Zó veel geld. Maar goed, ik ken ook vrouwen die zo’n bedrag uitgeven aan laarzen. Dat doe ik niet. Mijn kleding is geen design, daar bespaar ik dan weer op."

Moest het gezin er verder veel voor laten? "Voor de stoel niet", zegt Jolanda, "maar voor het hele restylingproject moesten we wel een concessie doen. Normaal gaan we twee keer per jaar op vakantie, een keer in de zomer en een keer rond januari. Dit jaar gingen we één keer, maar dat hadden we ervoor over."

Vlekken voorkomen

Jolanda’s vriend reageerde positief op de aankoop van de stoel. Het geld was voor hem geen issue. "Hij kan mooie spullen ook waarderen. En we hadden van tevoren afgesproken: áls we het huis gaan opknappen, gaan we het ook goed doen." Haar zonen waren minder te spreken over de kleur van de fauteuil. "Tja, roze hè", lacht Jolanda. Zelf was ze met opzet voor deze variant gegaan, want het is "een vrouwelijk accent in een mannenhuis".

Daarbij schrikt de kleur haar zonen misschien af. Die hebben namelijk nogal eens ‘vieze chocoladepastavingertjes’, volgens Jolanda. "Ach, dat risico heb ik maar genomen. Er moet ook gewoon geleefd worden in huis. Er komt een keer een vlek in, maar dat kan ook komen doordat ik met rode wijn mors. Het hoort er nu eenmaal bij."

Van de meubelwinkel heeft ze een speciale schoonmaakspray meegekregen. Het advies bij vlekken: sprayen en zachtjes met een doekje deppen, zodat de stof niet kapotgaat. Verzekerd heeft ze de stoel niet, wel zit er een garantie van twee jaar op. Al geldt dat niet voor chocoladevingervlekken.

Ook heeft Jolanda de stoel uit voorzorg verplaatst van de televisie naar de ‘relaxplek’, waar de jongens minder vaak komen en ze zelf regelmatig een boek leest. "De stoel is een soort kuipje waar je jezelf lekker in kan nestelen." Een fijne bijkomstigheid: nu het designstuk op deze plek staat, kan ze hem ook vanuit de keuken en eetkamer bewonderen. "Ik kan enorm genieten van het kijken naar de stoel. En als ik binnenkom, zie ik hem meteen."

Spaardoel bereikt

Heeft ze nog andere designmeubels op haar verlanglijst staan? Als ze al het geld van de wereld had, ging ze zeker voor design. "Wie weet gaan we wel weer sparen voor een mooie bank", zegt Jolanda. "Maar eerst is de keuken aan de buurt. De keukentafel wordt geen design, maar ik ga wel voor een mooie, duurzame en handgemaakte tafel. Dan moet ik meer betalen, dat is prima. Spaar ik gewoon wat langer."

Ze heeft geen enkel moment spijt gehad van de aankoop van de Artifort-stoel. Jolanda: "Als je al tien jaar een meubel in je hoofd hebt, weet je dat je de goede keuze hebt gemaakt. Op mijn 28e stond ik nog te zwijmelen in designwinkels, nu heb ik gewoon zelf een designstoel gekocht. Dat geeft een kick."

Er moet geleefd worden in huis

Dat ze nog jaren van de stoel zal genieten, weet ze zeker. "Ik neem hem mee naar het bejaardentehuis."

Heb jij ook een doel waar je graag voor wilt sparen? Een verbouwing, een grote reis of een nieuwe garderobe? Bekijk onze spaarmogelijkheden. Ook door te beleggen kan je doel dichterbij komen. Dit brengt wel risico’s met zich mee.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld, wie wil dat nou niet? Wij verstrekken je daarom informatie waarmee je voor jezelf kunt bepalen hoe je nog slimmer om kunt gaan met geld.

Meer over slim omgaan met geld