Ga direct naar inhoud

Zelf je financiën regelen: zó doet ondernemer Simone dat

Ondernemers kiezen vaak bewust voor vrijheid en onafhankelijkheid. Ook voor hun financiële zaken zijn ze zelf verantwoordelijk. In de serie ‘Zó doen zij dat’ vertellen ondernemers en zzp’ers hoe zij dat aanpakken. Hoe is het ze gelukt een eigen bedrijf te starten? Hoe zorgen ze voor een financiële buffer? En op welke manier zijn ze bezig met hun pensioen? In deze aflevering: Simone Plukkel (28), leerexpert en eigenaar van PLUK.

Simone wist al vroeg dat ze voor zichzelf wilde beginnen. “Op mijn vijftiende had ik een bijbaantje in de horeca. Toen ik mijn baas aan het werk zag, dacht ik: dat wil ik later ook, ergens de baas zijn.” Tijdens haar hbo-studie communicatiemanagement sloot ze zich aan bij meerdere studentnetwerken voor ondernemers. En samen met haar vriend runde ze twee jaar een webshop met mannencadeaus om ervaring met ondernemen op te doen.

Na het afronden van haar studie rolde ze vanuit een stage in een loondienstbaan als projectleider bij een communicatiebureau. Maar het idee om zelf te ondernemen bleef in haar hoofd zitten. “Ik wist alleen nog niet goed waarin ik mezelf kon onderscheiden”, herinnert Simone zich.

Workshops voor andere ondernemers

Dat veranderde toen ze een Instagram-wedstrijd voorbij zag komen van influencer en ondernemer Charlotte van ‘t Wout. De opdracht: pitch een idee voor een workshop. De winnaar mocht die workshop geven op een van Charlottes vergaderlocaties. Simone: “Ik dacht: een workshop geven, dat kan ik wel. Ik was altijd al geïnteresseerd in de manier waarop mensen leren. Daarom heb ik ook een master onderwijswetenschappen gevolgd.”

Simone stelde haar idee voor aan Charlotte. “Ik wilde een workshop geven met tips voor andere ondernemers om zelf een workshop te maken.” Met dat idee won Simone de wedstrijd. “Ik vond het superleuk om de workshop te geven. Na afloop kreeg ik veel positieve reacties van mensen die zo’n workshop vaker wilden volgen.” Dat bracht haar op het idee hiermee verder te gaan. Uiteindelijk schreef ze haar bedrijf PLUK in maart 2019 officieel in bij de Kamer van Koophandel.

Mijn eerste grote opdracht deed ik naast mijn baan in loondienst.

Buffer opbouwen

Met PLUK geeft Simone trainingen en workshops aan andere ondernemers. Ze leert hen hoe zij zelf (online) trainingen of workshops kunnen opzetten voor (potentiële) klanten. Simone geeft haar trainingen op locatie, maar ook via bijvoorbeeld Instagram.

Omdat Simone haar bedrijf in het begin naast haar baan in loondienst runde, kon ze veel geld sparen en een buffer opbouwen.

“Hiermee kan ik mezelf zeker vier of vijf maanden redden”, vertelt ze. Bovendien durfde ze door die buffer uiteindelijk haar vaste baan op te zeggen. “Ik had ook geluk dat ik niet veel spullen nodig had om te kunnen beginnen. Een laptop had ik al. En mijn eerste workshops gaf ik in een restaurant om de hoek, op voorwaarde dat ik minimaal € 50,- aan horeca zou besteden. Een goede deal."

Sparen bij Nationale-Nederlanden

Wil je net als Simone voor jezelf beginnen? Begin dan alvast met sparen voor startkapitaal, een buffer of je pensioen.

Bekijk de spaarmogelijkheden

Continu inzicht in financiën

Inmiddels kan Simone volledig rondkomen van haar eigen onderneming en tegelijkertijd haar buffer op peil houden. Een accountant helpt haar met de aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast werkt ze met een methode waarbij ze haar zakelijke geld in verschillende potjes verdeelt. Hierdoor heeft ze duidelijk inzicht in haar financiën.

“Al mijn geld komt binnen op één rekening”, vertelt ze. “Vervolgens verdeel ik dat over vier potjes.” Zo gaat 5% van haar inkomsten naar het potje ‘winst’, 30% naar het potje ‘belasting’, 35% naar het potje ‘salaris’ en 30% naar ‘kosten’. Haar buffer heeft ze nog niet hoeven gebruiken om mindere tijden te overbruggen. “De coronacrisis heeft voor mij nog geen grote gevolgen”, vertelt Simone. “Ik kan mijn workshops en trainingen online geven. Het enige wat ik spannend vind: willen mensen er geld aan blijven uitgeven?”

Beleggen voor pensioen

Ondertussen denkt Simone ook al na over haar pensioen. “Ik wil gaan beleggen. Dan kan ik nu al aan de slag en zien dat het iets oplevert. Daardoor voelt pensioen iets minder als een ver-van-mijn-bedshow.” Ze denkt erover haar beleggingskansen te spreiden. “Bijvoorbeeld een deel via een pensioenbeleggingsrekening en een deel via Beheerd Beleggen. Of misschien ook een deel zelf beleggen, bijvoorbeeld in aandelen.”

Waarom ze voor spreiding kiest? “Een heel bedrag vastzetten tot mijn AOW-leeftijd, voelt niet fijn. Ik kan namelijk niet voorspellen hoe het pensioenlandschap er straks uitziet.” Ook vindt ze het verstandiger haar kansen te spreiden vanwege de risico’s die beleggen met zich meebrengt.

Ik zorg goed voor mezelf om ziekte door stress te voorkomen.

Verder heeft Simone zich aangesloten bij een broodfonds. Dit is een groep van twintig tot vijftig ondernemers die maandelijks geld opzijzet. Dit geld kunnen ze elkaar uitkeren als een van hen langdurig ziek wordt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft ze nog niet. “Ik schrok ervan hoe duur dat is. Ik wacht daarom tot deze verzekering verplicht wordt of tot ik net wat meer inkomsten heb.”

Volgens Simone scheelt het dat ze geen fysiek beroep heeft. “Wel zorg ik zo goed mogelijk voor mezelf om bijvoorbeeld stressgerelateerde klachten te voorkomen. Ik mediteer bijna dagelijks, eet gezond en probeer zoveel mogelijk te bewegen.”

Investeren in de toekomst

Wat Simone verder belangrijk vindt: blijven investeren in de toekomst van PLUK. En in die van haarzelf. “Ik heb sinds kort een assistente die me helpt met mijn mail en klantenbestand. En ik schakel regelmatig de hulp in van een tekstschrijver die gespecialiseerd is in educatieteksten. Het geeft een kick dat ik mensen kan betalen om dit voor me te doen.”

Haar nieuwste investering is een platform waarop ze haar trainingen online kan hosten. Ook heeft ze PR-lessen gevolgd om zichzelf nog beter te presenteren. “Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst nog meer bedrijven opricht. Zodat ik nog meer mensen kan helpen hun dromen waar te maken.”

Wil jij ook voor jezelf beginnen? Dan is het verstandig een aantal financiële zaken te regelen. Begin bijvoorbeeld op tijd met sparen voor startkapitaal of met het opbouwen van een buffer. En vergeet niet om zelf pensioen op te bouwen. Je kunt je geld ook beleggen als je dit over vier jaar of meer nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt. Verdiep je hier van tevoren dus goed in. Liever advies? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.

Simone Plukkel (29)

Eigenaar van: PLUK, voor (online) trainingen en workshops voor ondernemers.
Woont in: Utrecht, samen met haar vriend.
Leukste aan ondernemen: “Dat ik zelf kan bepalen wat ik doe, waar en wanneer.”
Tip voor andere ondernemers: “Begin met het nemen van kleine stapjes. Al spaar je maar € 1,- per dag of schrijf je je alleen nog maar in bij de Kamer van Koophandel. Dat is ook oké. Zo maak je het voor jezelf overzichtelijk.”


Wil je meer weten?