Ga direct naar inhoud

Wat kost mijn pensioen? En wie betaalt het eigenlijk?

Betaal jij zelf je pensioen? Hoeveel kost jou dat? Draagt jouw werkgever bij aan je pensioen? En hoeveel betaalt hij dan? Uit onderzoek* bleek dat slechts 41% van de mannen en 29% van de vrouwen weet hoeveel de werkgever ongeveer voor het pensioen betaalt. Grote kans dus dat jij het niet weet.

Terwijl het best belangrijk kan zijn om dat wel te weten. Want pensioen is namelijk niets anders dan uitgesteld loon.

Uniform Pensioenoverzicht (UPO)

Wil je weten wat je pensioen kost en wie wat betaalt? Kijk dan op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Van de pensioenregeling waarin je nu pensioen opbouwt, ontvang je jaarlijks het UPO. Heb je een oude pensioenregeling waarin je niet meer opbouwt? Dan ontvang je sinds 2019 ook jaarlijks het UPO. Aangezien er in de oude pensioenregeling geen actieve opbouw meer plaatsvindt, zie je er ook geen bijdrage van de werkgever meer in staan.

Pensioenpremie en kosten

Op het UPO staat de beschikbare pensioenpremie. Betaal je zelf een deel van de premie? Dan vind je dat deel terug op je loonstrook. Naast de premiegegevens zie je op het UPO ook welk pensioen je kunt verwachten, en wat je eventuele partner en kinderen kunnen verwachten als je vóór je pensioendatum komt te overlijden. Bij een beschikbare premieregeling bij een pensioenverzekeraar of premiepensioeninstelling zie je op het UPO ook een overzicht van de kosten van de beleggingen. Bovendien zie je welk rendement jouw beleggingen hebben behaald.

Eenvoudig vergelijken en optellen

UPO’s zijn allemaal op dezelfde manier opgebouwd. Daardoor zijn ze vergelijkbaar. Je kunt de pensioenen die jij (of je partner) bij andere werkgevers hebt opgebouwd, dan ook eenvoudig bij elkaar optellen. Zo krijg je een beter beeld van het totale inkomen als je (beiden) met pensioen bent. Let wel op dat de ingangsdatum en de uitkeringsduur per pensioen kunnen verschillen. Bovendien hebben niet alle regelingen dezelfde keuzemogelijkheden. Raadpleeg hiervoor de informatie van jouw pensioenuitvoerder. Kijk voor een digitaal totaaloverzicht van jouw pensioenen op mijnpensioenoverzicht.nl.

* Onderzoek onder ruim 1.200 Nederlanders in loondienst tussen de 25 en 65 jaar van marktonderzoeksbureau Kien in opdracht van Nationale-Nederlanden over de bekendheid van het pensioenakkoord.