Ga direct naar inhoud

Wat betekent financiële vrijheid voor financial controller Ellen?

Financiële vrijheid: fantaseer jij daar ook weleens over? En wat betekent dit eigenlijk voor jou? In deze serie interviewen we verschillende Nederlanders over de vraag: wat geeft jou een financieel vrij gevoel? In de tweede aflevering spreken we Ellen (47), financial controller in de gezondheidszorg.

“Wanneer ik me echt financieel vrij voelde? Toen ik na mijn relatiebreuk voor het eerst mijn nieuwe huis binnenliep. Het beëindigen van die relatie was stressvol. Toch vond ik de energie om huizen te bezichtigen. En om de koop van het huis financieel te regelen. Toen ik binnen stond, dacht ik: dit heb ik toch maar mooi voor elkaar.”

Bewust met geld omgaan

“Financiële vrijheid begint voor mij met financieel bewustzijn. Ik ben me heel bewust van mijn inkomsten en uitgaven. Ik sluit geen onnodige verzekeringen en leningen af. Ik heb geen abonnementen die ik uiteindelijk toch weinig gebruik. Zoals op streamingdiensten. En mijn auto? Die was eerst van mijn tante. Hij is dertig jaar oud en rijdt nog prima.”

Toscaanse jurk en een luxe hotel

“Kleding koop ik vaak in de uitverkoop. Dat kan tegenwoordig het hele jaar door. Soms maak ik een uitzondering. Twee dagen voor de bruiloft van een nichtje in Toscane kwam ik een prachtige jurk tegen. Er stond een Toscaans landschap op. Die jurk heb ik toen gekocht. Zonder korting. Als ik iets echt graag wil, gun ik het mezelf. Dat ik dat gewoon kan doen, is voor mij financiële vrijheid.

In mijn vrije tijd wandel ik graag. Afgelopen zomer heb ik een paar dagen gewandeld in Zuid-Limburg. Omdat ik niet lang en ver op vakantie kon, koos ik voor een extra luxe hotel. Als ik dan beperkt vakantie kan vieren, dan wel met een uitgebreid ontbijt en een heerlijk viergangendiner!”

Sparen voor financiële vrijheid

Ellen bouwde een financiële buffer op door te sparen. Dit geeft haar een financieel vrij gevoel. Wil jij dat ook?

Open een gratis spaarrekening

Eigen financiële keuzes maken

“Het geld dat ik aan het einde van de maand overhoud, spaar ik. Zo heb ik een buffer opgebouwd. Stel, mijn auto begeeft het morgen. Dan heb ik genoeg spaargeld om een nieuwe te kopen. Die wetenschap geeft me rust.

Doordat ik kan rondkomen van wat ik verdien en bewust met geld omga, voel ik me financieel vrij. Ik bepaal zelf wat ik met mijn geld doe en hoef niemand om financiële hulp te vragen. Maar ik ben niet financieel onafhankelijk. Ik kan bijvoorbeeld niet zomaar stoppen met werken. Daarvoor moet ik eerst de loterij winnen. Die kans is nihil. Ik speel namelijk niet mee.”

Als mijn auto het morgen begeeft, heb ik genoeg spaargeld om een nieuwe te kopen.

Meer vrijwilligerswerk doen

“Ook als ik meer geld zou hebben, zou ik blijven werken. Ik vind zingeving in mijn werk. En mijn baan zorgt voor sociale contacten. Ik zou misschien wel stoppen met betaald werk en meer vrijwilligerswerk gaan doen. Het liefst in ontwikkelingslanden. Zo zou ik bijvoorbeeld graag mensen helpen met een microkrediet. Dat houdt in dat je met een klein startkapitaal in de vorm van een lening ondernemers ondersteunt, zodat zij zelf hun financiële situatie kunnen verbeteren.

Ik heb niet de behoefte om heel rijk te worden. Aan het einde van mijn leven wil ik terugkijken op een voldaan leven. Niet op een pot met geld.”

Wil jij je ook financieel vrij voelen? Begin dan met het opbouwen van een buffer door te sparen. Dat kan bij Nationale-Nederlanden. Heb je al een buffer achter de hand? Dan kun je ook overwegen te beginnen met beleggen. Houd er wel rekening mee dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt.

Meer lezen over financiële vrijheid? In de vorige aflevering van deze serie vertelt ondernemer Nikkie (28) hoe zij ervoor zorgt dat ze zich financieel vrij voelt.


Wil je meer weten?