Ga direct naar inhoud

Verhoging pensioenrichtleeftijd

De gemiddelde levensverwachting in Nederland blijft stijgen. Om ervoor te zorgen dat de pensioenen betaalbaar blijven, verhoogt de overheid de wettelijke pensioenrichtleeftijd. Per 1 januari 2018 gingen we van 67 naar 68 jaar. In dit bericht vertellen wij u graag meer over de verschuiving naar leeftijd 68.

Wat is de 'pensioenrichtleeftijd'?

De pensioenrichtleeftijd is bepalend voor hoeveel pensioen u maximaal mag opbouwen. Deze leeftijd is gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting van Nederlandse 65-jarigen. Zij leven nu gemiddeld langer, daarom is de pensioenrichtleeftijd omhoog gegaan.

Wat betekent dit voor u?

De belastingdienst heeft de pensioenrichtleeftijd dus verhoogd. Uw werkgever (of pensioenfonds) bepaalt vervolgens of de leeftijd waarop u volgens uw regeling met pensioen gaat ook 68 wordt. Dit is namelijk niet verplicht. De regeling moet wel voldoen aan de regels van de belastingdienst, maar dat kan op verschillende manieren. Een aantal pensioenfondsen heeft – bijvoorbeeld – al aangegeven de pensioenleeftijd op 67 te houden.

De pensioenleeftijd in uw regeling is waarschijnlijk ook niet (meer) gelijk aan uw AOW-leeftijd. Benieuwd op welke leeftijd u uw AOW ontvangt?

Moet u verplicht met pensioen op de pensioenleeftijd in de pensioenregeling van uw werkgever?

Nee, dat hoeft niet. Ook als voor uw nieuwe pensioenopbouw de pensioenleeftijd verschuift naar 68, kunt u er straks voor kiezen om eerder met pensioen te gaan. Of voor een gedeelte eerder. U heeft zogenoemde 'keuzemogelijkheden'. Vraag uw werkgever of pensioenuitvoerder naar deze mogelijkheden.

Waar vindt u nuttige informatie?

Check uw Pensioen 1-2 en uw pensioenreglement voor gedetailleerde informatie over uw pensioenregeling. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl heeft u een overzicht van al uw pensioenen.

Wilt u weten wat voor u de beste pensioenkeuzes zij in uw totale financiële situatie? Dan kunt u ook contact opnemen met een pensioenadviseur. Heeft u geen eigen adviseur? Lees meer over financieel advies passend bij uw situatie.


Wil je meer weten?