Ga direct naar inhoud

Sparen voor een thuiswerkplek: hier moet je aan denken

Thuiswerken: de afgelopen anderhalf jaar kon je er niet omheen. Soms was het knap lastig, maar we hebben ook de voordelen ervan ontdekt. Minder reistijd en een betere concentratie, daar konden we wel aan wennen. Daarom kiezen veel bedrijven nu voor hybride of flexibel werken: een combinatie van thuiswerken en werken op kantoor. En dat betekent dus dat je thuiswerkplek een blijvertje is. Een goede reden om hierin te investeren, of misschien zelfs voor te sparen. We zetten een aantal belangrijke kostenposten op een rij.

Spaar nu voor een fijne thuiswerkplek

1. De ruimte waarin je werkt

Aan de keukentafel werken kan heel gezellig zijn en was misschien een goede tijdelijke oplossing. Maar op de lange termijn is het niet altijd de beste plek om productief aan de slag te gaan. Heb je geen ruimte voor een aparte werkkamer? Zorg dan voor een vaste hoek in huis. Of investeer in een flexibele werkplek. Bijvoorbeeld door een inklapbaar bureau aan te schaffen. Of een kast met een uitschuifbaar bureau. Zo houd je werk en privé gescheiden.

Je kunt het ook groter aanpakken. Misschien heb je wel een zolder die je kunt verbouwen tot werkkamer. Of is er plek voor een tuinhuis. Ben je door corona tot het inzicht gekomen dat je echt meer ruimte nodig hebt? Dan kun je zelfs denken aan een verhuizing. Vera (32) zette deze stap. Ze verliet de stad voor een woonboerderij in Friesland.

Christina (54, P&O-adviseur bij een beroepsvereniging) spaart voor een verbouwing:

“Vanaf het begin van de coronacrisis werkte ik aan de eettafel. Maar met drie pubers in huis was dat soms best chaotisch. Daarom ga ik mijn benedenverdieping verbouwen. Er komt een aparte werkplek, met uitzicht op de tuin.

Ik heb samen met een architect gekeken naar de mogelijkheden. Nu wacht ik op de vergunningen. En ik moet op zoek naar een aannemer. Als ik dan toch ga verbouwen, wil ik mijn huis ook meteen verduurzamen. En een nieuwe keuken. Hierdoor komt de begroting uit op ongeveer € 60.000,-. Gelukkig heb ik door de lockdown extra goed kunnen sparen!”

2. Technologie voor het thuiswerken

Werk je op een laptop? Dan is een laptopstandaard geen overbodige luxe. Net als een apart toetsenbord en een losse muis. Als je veel schakelt tussen schermen, kun je ook denken aan een extra beeldscherm. En wat dacht je van een goede scanner of printer? Zo voorkom je dat je voor iedere uitdraai toch steeds naar kantoor moet rijden.

3. Meubels voor het thuiswerken

Met een goede werkhouding voorkom je klachten als nek- en rugpijn. Kies daarom voor een bureau op de juiste hoogte. En voor een bureaustoel die je in hoogte en diepte kunt verstellen. Regelmatig van werkhouding veranderen is goed voor je lichaam. Denk daarom ook eens aan een zit-stabureau. Of aan een ergonomische zitbal, voor de afwisseling.

Pomme (30, docent aan een universiteit) investeerde in een zit-stabureau:

“Tijdens de eerste lockdown heb ik samen met mijn vriend een bureau gemaakt. We vonden een onderstel en maakten het blad zelf. Leuk, maar doordat ik de hele dag achter mijn computer zit, kreeg ik last van mijn rug.

Rond de zomer werd duidelijk dat het thuiswerken nog wel even ging duren. Toen heb ik van mijn spaargeld een onderstel gekocht voor een zit-stabureau. Dat kostte ongeveer € 200,-. Het onderstel combineer ik nu met mijn zelfgemaakte bureaublad. Dat bevalt supergoed. Ik voel me beter doordat ik niet meer constant zit.”

4. Luxemiddelen bij het thuiswerken

Laat de akoestiek in je huis te wensen over? Dan kun je geluiddempende panelen aanschaffen. Daarmee sluit je je werkplek beter af voor geluiden. Of ga voor een simpele oplossing: een geluiddempende koptelefoon. Zo kun jij je beter concentreren. En hoeven je huisgenoten niet mee te luisteren met je vergaderingen.

Thuiswerkers gaven gemiddeld € 359,- uit aan kantoorproducten.

Ook een goed koffiezetapparaat mag niet ontbreken op je thuiswerkplek. Uit een meting van onderzoeksbureau Multiscope blijkt dat 4% van de ondervraagde werknemers vanwege het vele thuiswerken een nieuw koffiezetapparaat kocht.

Spaar voor je ideale thuiswerkplek

Kan jouw thuiswerkplek wel wat comfortabeler? Informeer dan eens bij je werkgever naar de mogelijkheden voor een bijdrage. Volgens Multiscope gaven thuiswerkers zelf gemiddeld € 359,- uit aan kantoorproducten. Maar het bedrag dat jij nodig hebt, hangt natuurlijk af van je wensen.

Een manier om het bedrag voor je thuiswerkplek bij elkaar te krijgen, is doelsparen. Daarbij verdeel je je geld over verschillende spaarpotten op één rekening. Zo houd je overzicht. En weet je precies hoeveel geld je nog opzij moet zetten voor je ideale thuiswerkplek.

Wil jij beginnen met sparen voor je thuiswerkplek? Kies dan voor Internetsparen bij Nationale-Nederlanden. Je kunt dan meteen een spaardoel instellen. Zo houd je precies bij hoeveel je nog moet sparen voor je gewenste thuiswerkplek.


Wil je meer weten?