Ga direct naar inhoud

Sparen voor een carrièreswitch: 4 redenen om dat te doen

Dit artikel gaat over vermogen opbouwen binnen Financiën

Droom je van een nieuwe carrière of loopbaan? Maar durf je de stap niet te zetten omdat je nog niet precies weet wat je wilt doen? Of vraag je je af hoe je het financieel moet bolwerken? Dan is het verstandig je eerst goed voor te bereiden op een carrièreswitch. En alvast te beginnen met het opbouwen van een financiële buffer. Wij geven vier redenen waarom.

Je bent niet de enige die zich afvraagt of je huidige baan het echt is voor jou. Of die droomt van een nieuwe carrière in een andere branche. Financieel en zakelijke dienstverlener Deloitte deed in 2019 internationaal onderzoek onder ruim 13.000 millennials. Wat blijkt? 49% van de respondenten wil binnen twee jaar van baan veranderen. Een deel overweegt zelfs een totaal andere carrière door bijvoorbeeld omscholing. Denk jij hier ook aan? Dan kan het verstandig zijn te beginnen met het opbouwen van een financiële buffer. En er zijn nog meer redenen waarom een buffer van pas komt bij een carrièreswitch.

Met een financiële buffer compenseer je je gebrek aan inkomsten.

1. Tijd nemen om je te oriënteren

Denk je aan een carrièreswitch? Dan is het fijn als je de tijd hebt om je hier rustig op te oriënteren. Je kunt bijvoorbeeld vakantiedagen opnemen. Of een tijdje onbetaald verlof opnemen. Zo voorkom je overhaaste beslissingen. In de tussentijd kun je je oriënteren op je vervolgstap. Je eventuele gebrek aan inkomsten kun je dan compenseren met een financiële buffer. Hiervoor is het verstandig om uit te rekenen welke maandelijkse inkomsten je misloopt. Zo kom je erachter hoe hoog je buffer moet zijn om een paar maanden te overbruggen. Daarnaast kun je kritisch naar je uitgaven kijken. Misschien zijn er kosten waarop je kunt besparen, zoals boodschappen, kleding of etentjes buiten de deur.

2. Loopbaantraject volgen

Vind je het lastig zelf te onderzoeken wat je volgende loopbaanstap is? Of wil je eerst meer inzicht hebben in banen die bij jou passen? Dan kun je de hulp van een loopbaanadviseur inschakelen. Soms willen werkgevers (een deel van) de kosten van een loopbaantraject vergoeden. Is dit niet het geval? Dan komt een financiële buffer van pas zodat je het traject zelf kunt bekostigen.

Je kunt ook eerst online een persoonlijkheidstest of een beroepentest doen. Er zijn allerlei varianten beschikbaar: kort, lang, gratis en betaald. Wil je liever (meerdere) persoonlijke adviesgesprekken?

Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een loopbaancoach. De kosten voor een traject verschillen per coach of coachingspraktijk. Een oriënterend gesprek kan dus handig zijn voordat je aan zo’n traject begint. Zo krijg je inzicht in de lengte en de kosten van het traject. En kun je dus beter bepalen welk bedrag je hiervoor opzij moet zetten. Bovendien kom je er zo achter of er een klik is tussen jou en de coach.

Sparen voor een carrièreswitch

Profiteren van een variabele rente? Onze spaarrekening is gratis en gemakkelijk aan te vragen.

Spaarrekening openen

3. Stage lopen

Stage lopen is allang niet meer iets wat alleen studenten doen. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat een deel van de millennials die een andere baan overweegt, via een stage ervaring in een andere sector wil opdoen. De BBC maakte zelfs een documentaire over deze minterns, oftewel middle-career interns. Met een stage neem je een kijkje in de keuken van een andere organisatie of branche. De nadruk ligt dus op ervaring opdoen, niet op geld verdienen. Wel bestaat er een kans dat je uiteindelijk een baan krijgt aangeboden.

In Nederland is een werkgever niet wettelijk verplicht om je een stagevergoeding te geven. Ook is er geen minimum- of maximumbedrag afgesproken voor een stagevergoeding. Met een financiële buffer kun je je verlies aan inkomsten dus opvangen. Let wel op: is het doel van de stage niet leren maar werken? Dan heb je volgens de Rijksoverheid recht op een minimumloon.

4. (Bij)scholing

Scholing kan je kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Er zijn allerlei vormen: van cursussen om bepaalde vaardigheden op te doen tot omscholing voor werk in een compleet andere sector. De kosten verschillen dus ook. Deze hangen af van het niveau, de duur en de aanbieder van de opleiding. Zo is een thuisstudie waarschijnlijk goedkoper dan een studie aan een hogeschool of universiteit.

Als je je laat omscholen, komt een financiële buffer van pas.

Verder kan het zijn dat je een hoger bedrag dan het wettelijke collegegeld moet betalen als je al een bachelor- of masterstudie hebt afgerond. Al maakt de Rijksoverheid ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je kiest voor een zorg- of onderwijsstudie als tweede studie. Je kunt onder bepaalde voorwaarden ook geld lenen om collegegeld of lesgeld te betalen als je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Dat kan met het levenlanglerenkrediet. Houd er wel rekening mee dat je dit bedrag uiteindelijk weer moet terugbetalen.

Sommige werkgevers komen hun medewerkers (deels) tegemoet in het vergoeden van scholing. Is dit niet het geval, dan is een financiële buffer een goede uitkomst. Helemaal als je minder gaat werken om naast je huidige baan een opleiding te volgen. Je kunt de buffer ook gebruiken om (een deel van) je benodigde studiematerialen te bekostigen. Of om minder geld te hoeven lenen als je gebruikmaakt van het levenlanglerenkrediet.

Als het niet lukt

Of je nu de tijd wilt nemen om je te oriënteren op een nieuwe baan, een loopbaantraject gaat volgen of je laat om- of bijscholen: een financiële buffer helpt om dit mogelijk te maken. Je kunt (tijdelijk) verlies van inkomen opvangen of eventuele kosten betalen. Bovendien geeft een buffer je de vrijheid om zélf te kiezen hoe jij je volgende carrièrestap wilt vormgeven. Dat deed bijvoorbeeld de 36-jarige ondernemer Fauzia. Dankzij haar financiële buffer kon zij haar voormalige vaste baan opzeggen. Een buffer kun je opbouwen door tijdelijk (extra) te werken of door te besparen op reizen, boodschappen of etentjes. Ook zijn er spaarmogelijkheden bij Nationale-Nederlanden.


Wil je meer weten?

Het opbouwen van vermogen

Met kleine bedragen kan je al vermogen opbouwen voor later. We bieden een overzicht van mogelijkheden en tips.

Ontdek meer over het opbouwen van vermogen