Ga direct naar inhoud

Starten met ondernemen? Dit zijn 4 doelen om voor te sparen

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat ondernemen. Een mooi avontuur, waarop je goed voorbereid wilt zijn. Zo ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor je startkapitaal, verzekeringen, pensioen en inkomstenbelasting. Wij praten je bij over de 4 spaarpotten die iedere startende zzp’er nodig heeft.

Spaardoelen voor startende zzp’ers

Als je voor jezelf begint, kies je voor vrijheid. Je eigen dagen inrichten, zelf opdrachten zoeken en aannemen en alleen aan jezelf verantwoording afleggen. Maar ondernemen vraagt ook om de nodige kennis. Over jouw vak, het ondernemerschap én je geldzaken. Zo is het verstandig om te sparen voor verschillende kosten.

Wij hebben de belangrijkste spaardoelen voor jou als zzp’er uitgesplitst. Zo kun jij met een gerust hart naar de Kamer van Koophandel.

1. Sparen voor startkapitaal

Nog voor je jouw eerste opdracht hebt binnengehaald, doe je al een flinke investering. Dat bedrag is onderdeel van jouw startkapitaal. Hoeveel geld moet je hiervoor per maand sparen? Dat hangt van een hoop factoren af.

Laptop en telefoon

Allereerst heb je waarschijnlijk een laptop, werktelefoon en website nodig. De kosten daarvoor zijn afhankelijk van je wensen. De een neemt genoegen met tweedehands spullen en een basiswebsite voor enkele honderden euro’s. De ander wil het allerbeste en kan uitkomen op vele duizenden euro’s.

Een buffer is een fijn vangnet voor mindere tijden.

Werkplek

Verder wil je misschien een kantoorruimte huren. Houd er dan rekening mee dat je huurkosten moet betalen. Ook kun je investeren in ergonomische kantoormeubelen, zodat je prettig kunt werken. Dat laatste geldt natuurlijk ook als je thuis een werkplek inricht.

Verschillende kosten per branche

Sommige zzp’ers hoeven bij hun startkapitaal alleen aan de bovenstaande kosten te denken. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Een aannemer heeft bijvoorbeeld gereedschap en een busje nodig. Een fotograaf moet fototoestellen aanschaffen en misschien een studio inrichten. En een schoonheidsspecialist heeft apparatuur nodig om klanten te verzorgen. Ook wil je misschien investeren in marketing om reclame voor je bedrijf te maken.

Zo kan het startkapitaal per branche duizenden euro’s verschillen. De belangrijkste tip: bereken op tijd wat jij nodig hebt en begin al vroeg met sparen.

Tips van andere ondernemers

Benieuwd naar de financiële tips van andere ondernemers? Lees hoe Geert, Simone en Dick hun geldzaken regelen.

2. Een buffer opbouwen

Als startende zzp’er is het verstandig een financiële buffer op te bouwen. Waarom? In de opstartfase bouw je onder andere je klantenbestand op. Je wilt dan geen zorgen hebben over je kosten, ook al verdien je nog weinig. Een buffer geeft dan rust.

Op de lange termijn is het fijn een buffer achter de hand te hebben voor mindere tijden. De coronacrisis is daar voor sommige ondernemers een voorbeeld van.

Bereken jouw buffer

Je baseert je buffer op je gemiddelde maandinkomen. Hoeveel maanden je als buffer moet hebben, hangt van verschillende factoren af. Heb je bijvoorbeeld een partner, die financieel wat op kan vangen? En hoe hoog zijn je vaste lasten? Zet dit soort zaken van tevoren goed op een rij.

Benieuwd naar de buffer van andere ondernemers? Bloemist Geert heeft standaard € 10.000,- achter de hand, zodat hij zich geen zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten.

Vergeet niet dat je als zzp’er inkomsten- en omzetbelasting betaalt.

3. Denk aan je belastingen en verzekeringen

Als zzp’er betaal je verschillende belastingen. Denk aan je inkomstenbelasting en omzetbelasting. Het is handig daar geld voor te reserveren. Op de website Wijzer in geldzaken van het ministerie van Financiën staat een handige rekenhulp.

Ook voor je verzekeringen is het slim wat geld achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld de verzekering voor arbeidsongeschiktheid. Zo’n arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht. Waarschijnlijk komt er in de toekomst wel een wettelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, net zoals de WIA er voor werknemers is.

Begin op tijd met sparen voor jouw pensioen.

4. Geld voor je pensioen

De meeste mensen willen ooit met pensioen. Daarvoor moet je als zzp’er zelf sparen. Alleen een AOW is voor de meesten onvoldoende om van rond te komen. Daarom is het aan te raden op tijd te beginnen met sparen voor een pensioen dat bij jou past. Hoe eerder je begint, hoe minder je maandelijks hoeft in te leggen.

Sparen en beleggen

Als particulier kun je Banksparen bij Nationale-Nederlanden. Daarmee spaar je met belastingvoordeel voor een aanvulling op je pensioen. Ondernemer Dick geniet bijvoorbeeld van de rust die deze spaarvorm geeft.

Een andere optie is Beheerd Beleggen. Dat kun je doen als je je geld pas over vier jaar of meer nodig hebt. Let wel op de risico’s die beleggen met zich meebrengt.

Wat je ook kunt doen: je uitgavenpatroon voor na je pensioen verlagen. Bijvoorbeeld door nu alvast de hypotheek van je huis af te lossen. Dan leef je later zonder die woonkosten. En dat geld houd je dan weer over voor tijdens je pensioen.

Ondernemen kost geld. Het begint met een startkapitaal, dat uiteen kan lopen van enkele honderden tot tienduizenden euro’s. Daarnaast geeft het rust als je terug kunt vallen op je buffer. Uiteindelijk wil je ook een keer met pensioen. Daar moet je zelf voor zorgen als zzp’er.

Bij Nationale-Nederlanden kun je als particulier gratis een spaarrekening openen. Ook kun je alvast zelf pensioen opbouwen.


Wil je meer weten?