Ga direct naar inhoud

Pensioen opbouwen als ondernemer of zzp'er

Als ondernemer of zzp'er heb je verschillende mogelijkheden om te zorgen voor je pensioen. Je kunt bijvoorbeeld aanvullend pensioen opbouwen door te beleggen. Maar je kunt ook je fiscale oudedagsreserve (FOR) gebruiken. Lees verder voor onze tips.

Geld voor later: 6 manieren om daar nu al voor te zorgen

Ontdek 6 manieren om geld te sparen en te beleggen voor later en bereid je voor op een financieel stabiele toekomst. Leer hoe je geld kunt investeren.

Lees meer

Zo bereken je jouw jaarruimte voor aftrek van je lijfrente

Ontdek hoe je je jaarruimte kunt berekenen en inzicht krijgt in je pensioenopbouw. Met onze rekenhulp bereken je de Factor A en plan je je financiƫle toekomst.

Lees meer

Wat is de fiscale oudedagsreserve (FOR) en hoe werkt dat?

Zelfstandig ondernemers kunnen de fiscale oudedagsreserve (FOR) gebruiken om aanvullend pensioen op te bouwen. Een deel van de winst is dan voor het pensioen.

Lees meer

Let op de lijfrente-aftrek bij je belastingaangifte

Heb je een lijfrenterekening waarmee je spaart voor je pensioen en heb je stortingen gedaan? Lees de tips voor het invullen van je belastingaangifte.

Lees meer

5 vragen om jezelf te stellen voordat je begint met banksparen

Beginnen met banksparen voor extra pensioen? Bereid je alvast voor met deze 5 vragen en zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Lees meer

Stakingswinst: wat is het en wat kun je ermee?

Als je als ondernemer stopt, dan krijg je te maken met stakingswinst. Hierover betaal je belasting. Er zijn manieren om deze belasting te verlagen.

Lees meer

Pensioenopbouw: voor Bas (42) leek pensioen lange tijd heel ver weg

Hoe kijken verschillende generaties tegen pensioen aan? Wij gaan op onderzoek uit. In deze aflevering spreken we de 42-jarige Bas.

Lees meer