Ga direct naar inhoud

Met pensioen? Tips om zorgeloos te gaan genieten

Gaat u binnenkort met pensioen? Dan gaat er veel veranderen. Plotseling heeft u zeeën van tijd en geen verplichtingen meer. Heeft u al een idee hoe u al vrije tijd gaat besteden? Gepensioneerden lopen vaak tegen onverwachte zaken aan. Wij geven u graag wat tips om zorgeloos van uw pensioen te genieten.

Maak een plan

Iedereen heeft wel (onbewuste) plannen of ideeën voor na het pensioen. Probeer ze eens op te schrijven. Maak bijvoorbeeld een lijst van alle dromen die u heeft: dit heet een bucket list. Vergelijk deze lijst met de dromen van uw partner. Met de gezamenlijke wensen kunt u direct aan de slag. Ook als het nog even duurt. Het fantaseren en voorbereiden van bijvoorbeeld een reis, geeft veel mensen al veel energie en plezier. Naast grote dromen is het verstandig om te bedenken hoe een doordeweekse week eruitziet. Ritme is fijn en geeft rust. Veel gepensioneerden houden ook tijdens het pensioen nog steeds de weekenden vrij. Het is een goed idee om in grote lijnen een weekindeling te maken. Zo heeft u de informatie die u inzicht geeft mooi op een rijtje.

Focus op een groot project

In het begin geniet u van de vrije tijd. U doet alles wat u altijd graag deed. Maar na een tijdje kan ook dat gaan vervelen. Hobby’s zijn leuk, maar kunnen saai worden. Misschien is het een idee om te focussen op een groot project. Heeft u wel eens nagedacht om vrijwilligerswerk te gaan doen? Misschien wilt u een oude auto opknappen of denkt u erover om een eigen website te maken. Een project afronden of iets nieuws leren kan veel voldoening geven. Twijfelt u nog over uw kennis of een geschikt een onderwerp? Er zijn veel (online) cursussen beschikbaar die u in korte tijd veel kunnen leren.

Luister naar elkaar

Tijdens uw werkende leven was u een groot deel van de dag weg van uw partner. Nu u met pensioen bent, ziet u elkaar waarschijnlijk veel vaker. Dit kan uw relatie verbeteren, maar het kan ook anders uitpakken. Sommige relaties lopen op de klippen, omdat partners niet gewend zijn zo veel samen te zijn. In Japan spreken ze ook wel van het ‘Retired Husband Syndrome’. Het is net alsof u weer voor het eerst gaat samenwonen. Wennen dus! Houd rekening met elkaar en bespreek elkaars wensen.

Geniet bewust

Het belangrijkste is om te blijven genieten. Doe vooral wat u leuk vindt. Soms twijfelen gepensioneerden of ze nog wel voldoende inkomen hebben om leuke dingen te doen. Wellicht komt er na de AOW-leeftijd niet zo veel binnen als toen u nog werkte. Toch zijn er slimme manieren om te besparen. Er is veel voordeel te behalen voor gepensioneerden. Wat dacht u van 65 plus korting? Die krijgt u bij veel gelegenheden, zoals restaurants, musea, maar ook in het openbaar vervoer. Ook kunt u uw reizen plannen als de prijzen gunstiger zijn. Maak hier gebruik van.

De Pensioen Hulp helpt u verder

De Pensioen Hulp informeert u proactief en regelmatig over belangrijke zaken rondom uw pensioen. Dit doen we per e-mail. Wel zo makkelijk. Zodat u weet welke keuzes u kunt maken en u goed voorbereid met pensioen gaat. Ga voor meer informatie nn.nl/pensioenhulp.

Meld u nu aan

De Pensioen Hulp is gratis en vrijblijvend, ook wanneer u geen pensioen bij ons heeft.

Meld u nu gratis en vrijblijvend aan


Wil je meer weten?