Ga direct naar inhoud

Met pensioen en dan?

Dit artikel gaat over Goed voor je pensioen binnen Financiën

Gaat u met pensioen of bent u met pensioen? Dan gaat er een hoop veranderen. Plotseling heeft u een zee van tijd en geen verplichtingen meer. Heeft u al een idee hoe u uw vrije tijd gaat vullen? Gepensioneerden lopen vaak tegen onverwachte zaken aan. Wij geven u graag wat tips om zorgeloos van uw pensioen te genieten.

Maak een plan

Iedereen heeft wel een beeld van zijn of haar pensioen. Wat is uw beeld? Schrijf het eens op. En maak bijvoorbeeld een lijst van alle dromen die u heeft: dit heet een bucket list. Vergelijk deze lijst met de dromen van uw partner. De overeenkomsten kunt u sowieso doen tijdens uw pensioen. Naast grote dromen is het verstandig om te bedenken hoe een doordeweekse week er uit zal zien. Ritme is fijn en geeft rust, veel gepensioneerden houden ook nog steeds de weekenden vrij. Misschien is het een idee om in grote lijnen een weekindeling te maken. Zo heeft u alles op een rijtje en heeft u een mooi overzicht van uw pensioen.

Focus op een groot project

In het begin geniet u van de vrije tijd. U doet alles wat u altijd graag deed. Maar na een tijdje kan het beginnen te vervelen. Hobby’s zijn leuk, maar kunnen saai worden. Misschien is het een idee om te focussen op een groot project. Heeft u al gedacht aan vrijwilligerswerk? Of wilt u een oude auto opknappen of een eigen website beginnen bijvoorbeeld? Een project afronden kan veel voldoening geven.

Luister naar elkaar

Tijdens uw werkende bestaan was u een groot deel van de dag weg van uw partner. Tijdens uw pensioen ziet u elkaar waarschijnlijk veel vaker. Dit kan uw relatie verbeteren, maar het kan ook anders uitpakken. Sommige relaties lopen op de klippen, doordat de partners niet gewend zijn zo veel samen te zijn. In Japan spreken ze ook wel van het ‘Retired Husband Syndrome’. Het is net alsof u weer voor het eerst gaat samenwonen. Wennen dus! Houd rekening met elkaar en bespreek elkaars wensen.

Geniet bewust

Het belangrijkste is om te blijven genieten. Doe vooral wat u leuk vindt. Soms twijfelen gepensioneerden of ze nog wel voldoende inkomen hebben om leuke dingen te doen. Wellicht komt er niet meer zo veel binnen als toen u nog werkte. Toch zijn er veel manieren om nog te genieten. Er is veel voordeel te behalen voor gepensioneerden. Wat dacht u van 65 plus korting? Dit krijgt u bij veel gelegenheden, zoals restaurants, musea, maar ook in het openbaar vervoer. Maak hier gebruik van.

De Pensioen Hulp helpt u verder

De Pensioen Hulp informeert u proactief en regelmatig over belangrijke zaken rondom uw pensioen. Dit doen we per e-mail. Wel zo makkelijk. Zodat u weet welke keuzes u kunt maken en u goed voorbereid met pensioen gaat. Ga voor meer informatie naar nn.nl/pensioenhulp

Meld u nu aan

De Pensioen Hulp is gratis en vrijblijvend, ook wanneer u geen pensioen bij ons heeft.

Meld u nu gratis en vrijblijvend aan


Wil je meer weten?

Meer over pensioen opbouwen

Zelf pensioen opbouwen? Er zijn zoveel mogelijkheden. Wij bieden je een overzicht met waardevolle informatie.

Ontdek meer over je pensioen