Ga direct naar inhoud

Partnerpensioen op risicobasis: de aandachtspunten

De meeste mensen met een baan bouwen pensioen op via hun werkgever. Ook partnerpensioen wordt vaak via de werkgever geregeld. Het pensioen is veranderlijk: in diverse situaties kan uw pensioen veranderen en moet u actie ondernemen. Dit geldt ook voor het partnerpensioen. Wanneer krijgt uw partner partnerpensioen en wanneer niet? Wat gebeurt er met het partnerpensioen bij een andere baan? En wat moet je doen bij een scheiding?

Waarop moet je letten bij partnerpensioen?

Wat gebeurt er met het partnerpensioen na de scheiding?

Een echtscheiding heeft gevolgen voor het partnerpensioen. Het partnerpensioen is het pensioen dat uw partner ontvangt als u overlijdt (vroeger ook wel nabestaandenpensioen genoemd). Veel partnerpensioenen zijn tegenwoordig op risicobasis. Dit pensioen vervalt bij de scheiding en als u stopt met deelname aan uw pensioenregeling. Uw ex-partner ontvangt na uw overlijden geen risicopartnerpensioen als dit eerder is vervallen.

Partnerpensioen op risicobasis. Dit is partnerpensioen dat vervalt als u uit dienst gaat en als u gaat scheiden.

Nieuwe relatie na scheiding

In sommige pensioenregelingen heeft u geen partnerpensioen als u geen partner heeft. Het kan dan zo zijn dat u na een scheiding geen partnerpensioen meer opbouwt. Krijgt u een nieuwe relatie? Dan kunt u eventueel opnieuw aanmelden voor partnerpensioen. Geef door aan uw werkgever of pensioenuitvoerder dat u een nieuwe relatie heeft. Hierdoor heeft uw nieuwe partner, nadat u overlijdt, recht op het partnerpensioen.

Het verhaal van Peter

Peter (38) is vier jaar geleden gescheiden van Mariëtte. Na de echtscheiding verviel het partnerpensioen, omdat het gaat om partnerpensioen op risicobasis. Hier heeft Mariëtte geen recht meer op. Nu heeft Peter een nieuwe liefde: Linda. Hij vindt trouwen niet nodig, maar wil haar wel een goed leven bieden. Ook als hij er niet meer is. Peter geeft bij zijn werkgever aan dat hij een nieuwe relatie heeft. Vanaf dat moment start een nieuw partnerpensioen op risicobasis, waardoor Linda na zijn overlijden recht heeft op een uitkering.

Partnerpensioen vervalt bij nieuwe baan

Het partnerpensioen op risicobasis vervalt op het moment dat u uw huidige werkgever verlaat. Wilt u er zeker van zijn dat uw partner een uitkering krijgt als u komt te overlijden? Dan moet u actie ondernemen. U kunt een deel van het opgebouwde ouderdomspensioen ruilen voor partnerpensioen. Geef het aan bij uw pensioenuitvoerder als u dit wilt.

Het verhaal van Jan

Jan (43) begint volgende week bij zijn nieuwe baan. Hij heeft 19 jaar lang met veel plezier gewerkt bij zijn vorige werkgever en al die tijd pensioen opgebouwd. Nu heeft hij een brief gekregen van de pensioenuitvoerder. Hierin staat dat het partnerpensioen op basis van risico is, waardoor het partnerpensioen komt te vervallen. De pensioenuitvoerder biedt hem de mogelijkheid om een deel van zijn ouderdomspensioen om te zetten in partnerpensioen. Jan ziet hier het voordeel wel van in. Zijn nieuwe werkgever biedt hem ook partnerpensioen op risicobasis aan. Hij ruilt een stukje ouderdomspensioen voor partnerpensioen, zodat zijn vrouw na zijn overlijden ook een uitkering krijgt uit het pensioen dat hij opbouwde tijdens zijn oude baan.

Onderneem actie

Het is niet vanzelfsprekend dat uw partner recht heeft op het partnerpensioen op risicobasis. Verandert er iets in uw situatie? Vergeet dan niet te controleren of dit effect heeft op uw pensioen. In veel gevallen zult u in actie moeten komen. Doe dit op tijd.

De Pensioen Hulp helpt u verder

De Pensioen Hulp informeert u proactief en regelmatig over belangrijke zaken rondom uw pensioen. Dit doen we per e-mail. Wel zo makkelijk. Zodat u weet welke keuzes u kunt maken en u goed voorbereid met pensioen gaat.

Meld u nu aan

De Pensioen Hulp is gratis en vrijblijvend, ook wanneer u geen pensioen bij ons heeft.

Meld u nu gratis en vrijblijvend aan


Wil je meer weten?