Ga direct naar inhoud

Waar doet Marc het van? “Geld moet rollen” 

Vind jij dat geld moet rollen? Of ben je juist heel spaarzaam? Ondernemer Marc de Groot (40) geeft gemakkelijk geld uit en praat daar ook open over. Zo besteedt hij jaarlijks duizenden euro’s aan coaching. Waar doet Marc dat allemaal van? De marketingexpert deelt zijn inkomsten en uitgaven. “Het is toch zonde om dood te gaan met heel veel geld op de bank?”

Marc denkt na over geld

Hoeveel geld komt er maandelijks bij jou binnen, Marc?

“Gemiddeld verdien ik zo’n € 5.000,- netto per maand. Ik werk parttime als docent op een hogeschool. Maar het meeste verdien ik met mijn online marketingbureau. Ik werk al meer dan twintig jaar in dit vakgebied en schrijf ook boeken. Daarnaast ben ik businesscoach. Als ondernemer kan ik zelf bepalen hoeveel salaris ik mezelf uitkeer. Als ik privé meer geld nodig heb, keer ik mezelf een maand wat extra uit.”

Ik geef nooit meer geld uit dan ik heb.

Heb je altijd goed verdiend?

“Nee. In 2013 ging het zakelijk minder goed. Hierdoor weet ik dat ik geld kan besparen als het moet. Ook zorg ik altijd dat ik een buffer achter de hand heb. Als de pleuris uitbreekt, kan ik nog wel een tijdje vooruit. Dat idee geeft rust.”

Marc in gesprek over geld

Welke vaste uitgaven heb je?

“Aan hypotheeklasten zijn mijn partner en ik zo’n € 950,- per maand kwijt. We hebben vijf jaar geleden een huis in Venlo gekocht. De huizenprijzen waren toen nog laag.

Daarnaast hebben we kosten voor gas, water, licht, gemeentelijke belastingen en verzekeringen. Denk aan zorgverzekeringen, een inboedelverzekering en een autoverzekering. In totaal is dat zo’n € 550,- voor het hele gezin. Ook de kinderopvang is een grote kostenpost. Dat is € 1.200,- per maand, maar een deel daarvan krijgen we terug van de Belastingdienst.”

Waarom praten over geld voor veel mensen lastig is

Niet iedereen praat zo open over geld als Marc. Sommige mensen schamen zich voor hun hoge salaris, of juist voor hun schulden. Hoe begin je het gesprek over geld?

Tips van een financieel psycholoog

En welke vaste kosten heb je verder?

“Samen met mijn partner heb ik een lijfrentepolis voor aanvullend pensioen. Daar gaat maandelijks zo’n € 400,- naartoe. Ook zit ik bij een broodfonds. Daarmee bescherm ik mijn inkomen voor het geval ik ziek word. En mijn leaseauto kost me ongeveer € 700,- per maand.

Verder hebben we als gezin veel abonnementen. Voor internet en televisie, telefoons, streamingdiensten, apps, de sportschool en de zwemschool. O ja, en we hebben een abonnement op een attractiepark in Limburg. Aan al die abonnementen ben ik maandelijks ook nog wel een paar honderd euro kwijt.”

Voor de coronacrisis ging ik zeker twee keer per week uit eten.

En hoe zit het met de kosten voor boodschappen en kleding?

“Boodschappen zijn een grote kostenpost. In totaal geven we daar zo’n € 600,- per maand aan uit. Sinds een paar maanden krijgen we iedere week een maaltijdbox thuis. Dat kost zo’n € 60,- per week. Ideaal vind ik dat. Scheelt je een hoop tijd en gedoe.

Daarnaast laten we boodschappen bezorgen. Op eten wil ik niet bezuinigen, dat vind ik te belangrijk. Aan kleding geef ik veel minder uit. Dat interesseert me weinig.”

Marc geeft gemakkelijk geld uit

Wat is je grootste kostenpost?

“Ik investeer veel in mezelf en in mijn bedrijf. Voor het komende jaar heb ik bijvoorbeeld een coachingstraject van € 30.000,- gekocht. Een deel daarvan kan ik aftrekken van mijn inkomstenbelasting, maar dan nog is het veel geld.”

Waarom vind je coaching zo belangrijk?

“Ik vind het belangrijk om me als persoon verder te ontwikkelen. Een coach houdt me een spiegel voor en stimuleert mij om nog meer uit mezelf te halen. Dat zie ik als een investering. Ik geloof namelijk dat ik het geld terugverdien doordat ik mijn werk beter kan uitvoeren. En daardoor weer meer marketingklussen binnenhaal.”

Een zakelijke investering dus. Geef je privé ook veel geld uit?

“Dat verschilt per maand. In de herfstvakantie hebben we veel ondernomen met de kinderen. Toen is er wel € 600,- doorheen gegaan. Deze maand is rustiger.

Voordat ik kinderen had, ging ik vaak en ver op reis. Nu zijn onze vakanties goedkoper, omdat we meestal in Europa blijven. Voor de coronacrisis ging ik ook zeker twee keer per week uit eten. En we hadden een jaarabonnement op een attractiepark in de buurt van Parijs.

Verder maak ik zelf podcasts. Daar heb ik veel spullen voor aangeschaft, zoals microfoons en mixers. Ook koop ik veel speelgoed. In een jaar geef ik daar misschien wel € 5.000,- aan uit.”

Marc checkt zijn rekeningen

De geldkeuzes van Marc

Wat is je duurste aankoop ooit?
“Naast het huis was dat de auto die ik had voordat ik een leaseauto had. Of een coachingstraject. Die waren allebei rond de € 30.000,-.”

Waar zou je nooit geld aan uitgeven?
“Aan een boot, want ik word altijd zeeziek.”

Wat zou je doen met een miljoen?
“Het klinkt misschien saai, maar ik zou ongeveer hetzelfde blijven doen als nu. Ik word elke dag blij van mijn werk en gezin. Al zou ik wel een business unit in De Kuip huren, als geboren en getogen Rotterdammer.”

Je geeft veel geld uit. Spaar je ook?

“Zeker. Ik maak elke maand zo’n € 100,- tot € 200,- over van mijn lopende rekening naar mijn spaarrekening. Daarnaast zet ik elke week € 25,- apart voor onverwachte uitgaven. Verder spaar ik voor mijn kinderen. Met dat geld kunnen ze bijvoorbeeld studeren, als ze dat willen.”

Heb je specifieke spaardoelen?

“Mijn grootste spaardoel is momenteel: onze hypotheek aflossen. Vorig jaar hebben we ons huis flink verbouwd. Daar hebben we ook flink voor gespaard.”

Bouw je ook op andere manieren vermogen op?

“Ja, maar alleen met geld dat ik kan missen.”

Ben je altijd zo open over geld geweest?

“Absoluut. Dat heb ik meegekregen vanuit mijn opvoeding. Mijn vader was ook open over geld. Ik snap niet zo goed waarom je daar geheimzinnig over zou doen.”

Marc praat open over geld

Wat vind je zelf van je uitgavenpatroon?

“Als ik alles zo opsom, denk ik wel: misschien kan ik iets kritischer kijken naar mijn uitgaven. Bijvoorbeeld naar abonnementen die ik weinig gebruik. Zo kan ik bijvoorbeeld meer aflossen op de hypotheek.

Tegelijkertijd vind ik ook dat geld mag rollen. Geld is voor mij een middel, geen doel. Ik wil genieten van het geld dat ik verdien. Je leeft maar één keer, toch? Het is zonde als er nog veel geld op je bankrekening staat als je overlijdt. Gelukkig kan ik ook genoeg uitgeven omdat er genoeg binnenkomt.”

Hoe reageert je omgeving op jouw geldgedrag?

“Daar hoor ik weinig mensen over. Wel besef ik de laatste jaren vaker hoe goed we het hebben. Vooral sinds mijn kinderen naar de basisschool gaan en ik andere ouders op het schoolplein spreek. Het is niet vanzelfsprekend om veel geld te hebben. Ik ben dankbaar voor onze situatie.”

Sparen en beleggen bij Nationale-Nederlanden

Hoe besteed jij je inkomen? En ben je daar net zo open over als Marc? Open zijn over je geldzaken kan je helpen financieel gezond te blijven. Zo houd je geld over om te sparen of beleggen voor dingen die jij belangrijk vindt. Open een internetspaarrekening bij Nationale-Nederlanden en begin meteen. Heb je het geld pas over vier jaar of meer nodig? Dan kun je ook beleggen. Wees je er wel van bewust dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt.


Wil je meer weten?