Ga direct naar inhoud

Omscholing & subsidie: welke kansen liggen er voor jou?

De banen liggen voor het oprapen. Een gunstige tijd dus om je te verdiepen in de kansen op de arbeidsmarkt. Zeker als je niet gelukkig bent in je huidige baan. Als er steeds minder vraag is naar jouw beroep. Of als je je roeping hebt gevonden en klaar bent voor een nieuw avontuur. Kan omscholing je daarbij helpen? Welke subsidies er zijn? En wat zijn kansrijke beroepen?

Volwassen man met leeftijdsgenoten in de schoolbanken

Werk speelt een belangrijke rol in ons leven. Je goed voelen in je werk geeft waardering, zelfvertrouwen en draagt bij aan het ervaren van een geluksgevoel. Daarom is het zonde om te blijven hangen in een baan die niet bij je past. Zeker nu er zoveel vacatures zijn. Maar welk ander werk dan wel?

Misschien weet je precies welke baan perfect bij je past. Maar pas jij ook bij die droombaan? Mogelijk mis je nog bepaalde kennis of vaardigheden die nodig zijn voor deze nieuwe baan. Dat betekent niet dat je je droom maar moet loslaten. Zeker niet. Omscholing kan de weg vrij maken naar het beroep dat je altijd al wilde.

In dit artikel laten we zien wat de mogelijkheden zijn om die leuke baan te ontdekken. En wat de mogelijkheden zijn voor een gedroomde carrièreswitch.

Wat zijn kansrijke beroepen?

Wil je heel iets anders doen, maar nog geen idee wat? Verdiep je dan eens in kansrijke beroepen. Dat zijn beroepen met een grote baankans, omdat vacatures moeilijk in te vullen zijn. Daarom worden ze ook wel krapteberoepen genoemd. Het UWV brengt elk jaar de beroepen in beeld met de beste baankansen. Op elk niveau en binnen elke sector zijn ze te vinden.

Kansrijke beroepen op middelbaar niveau

  • Verpleegkundige of verzorgende
  • Monteur duurzame installaties (zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen)
  • Kok of medewerker in de horeca
  • Handhaver openbare ruimte (BOA)
  • Kraanmachinist

Kansrijke beroepen op hoger niveau

  • Accountant
  • Praktijkondersteuning huisarts GGZ
  • Leerkracht basisonderwijs
  • Securityspecialist ICT
  • Logistiek manager

Neem eens een kijkje op de volledige lijst met kansrijke beroepen. Daar vind je vast een beroep dat goed bij je past. Standaard liggen er veel kansen in de ICT, zorg, techniek, en financiële sector. Maar ook binnen de overheid is er toekomstbestendig werk te vinden. Omscholing naar kansrijke beroepen geeft je dus de meeste zekerheid op de arbeidsmarkt.

Kan ik subsidie krijgen voor een opleiding?

De overheid vindt het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Zo blijven ze goed inzetbaar op de arbeidsmarkt. En bedrijven hebben goed geschoolde mensen nodig om wendbaar en concurrerend te blijven. Met het programma Leven Lang Ontwikkelen stelt de overheid hier geld voor beschikbaar. Zo zijn er subsidies die scholingskosten vergoeden. Of die je financiële ondersteuning bieden voor het volgen van onderwijs. Dit zijn de belangrijkste regelingen:

Begeleiding bij je loopbaan

Het Leerwerkloket helpt en adviseert op het gebied van leren en werken. Of je nou een andere baan zoekt, werkzoekend bent, student of zzp'er. Je kunt er terecht voor onafhankelijk advies over je loopbaan. Over het hele land verspreid zijn er 35 Leerwerkloketten. Hun adviseurs helpen je vaak kosteloos met:

  • loopbaanadvies
  • het testen van je competenties
  • het maken van je cv
  • voorbereiden van je sollicitatie

Een laagdrempelige manier dus om te ontdekken waar je talenten liggen. En van welke onderwerpen je enthousiast wordt. Dat helpt om gemotiveerd aan een omscholingstraject te beginnen.

Subsidieregeling omscholing: STAP-budget

Weet je welke kant je uit wil met je ontwikkeling? Dan kan een opleiding je kansen op een baan aanzienlijk verbeteren. Soms is het zelfs een voorwaarde. Laat dit je er niet van weerhouden om voor je droombaan te gaan. Want met het STAP-budget wordt die opleiding stukken betaalbaarder, misschien zelfs gratis.

Het STAP-budget geeft elke werkende of werkzoekende jaarlijks recht op € 1.000,- subsidie voor scholing. Met de subsidie kun een training, cursus of opleiding uit het aanbod volgen. En met meer dan 2.100 opleidingen is de keuze reuze.

Stappenplan STAP-budget: zo vraag je de regeling aan

Nu je alle regelingen weet te vinden, toch nog even praktisch. Hoe vraag je STAP-budget aan? Een vlugge tip vooraf: wees er op tijd bij. Elk kwartaal openen de deuren voor deze subsidieregeling met een verse pot geld. Maar dit bedrag is steeds binnen enkele dagen en soms zelfs uren op. Op de site van UWV zie je wanneer de volgende aanvraagperiode start.

Subsidie aanvragen in 4 stappen:

  1. Kijk of je in aanmerking komt. Met deze test zie je direct of je aanspraak kunt maken op het STAP-budget.
  2. Check of je scholing bij STAP is aangesloten. In het scholingsregister zie je alle opleidingen en bij welke opleider je terecht kunt.
  3. Schrijf je in voor de opleiding. Je ontvangt dan een STAP-aanmeldbewijs. Die heb je nodig om de subsidie aan te vragen.
  4. Start je aanvraag STAP-budget. Hiervoor log je in met je DigiD op de website van het STAP-budget. Daar zie je ook hoeveel budget er nog beschikbaar is.

Levenlanglerenkrediet

Het Levenlanglerenkrediet is een lening voor een opleiding met dezelfde lage rente als studiefinanciering. Financiële ondersteuning voor scholing dus, zoals bijscholing of een omscholingstraject. De regeling is er voor mensen die geen recht meer hebben op reguliere studiefinanciering. Bijvoorbeeld als je ouder bent dan 30.

Fijn om te weten: je kunt het Levenlanglerenkrediet combineren met STAP-budget. Zo kun je dus ook naar duurdere opleidingen kijken om je omscholing waar te maken. Een deel van de scholing wordt dan vergoed en de rest leen je bij. Bekijk voor aanvragen en de voorwaarden de website van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Waar kan ik me laten omscholen?

Veel opleidingen vind je in het STAP-scholingsregister. Maar er zijn ook andere wegen die naar een droomcarrière leiden. Zo bestaat er de korte lerarenopleiding als zij-instromer. Een speciale omscholingssubsidie maakt die route extra aantrekkelijk. Bekijk de regeling en voorwaarden op de website van DUO.

Het programma Leven Lang Ontwikkelen heeft ook een traject: praktijkleren in het mbo. Ook wel de derde leerweg genoemd. Daarbij volg je een (deel van een) mbo-opleiding terwijl je werkt. Ondertussen verdien je dus een inkomen. Ideaal om je te laten omscholen naar een praktisch beroep. Het initiatief voor het aanvragen van deze regeling ligt bij je toekomstige werkgever.

Omscholen met een financiële buffer

Met het opzeggen van je baan doe je afstand van bestaande zekerheden. Een omscholingstraject is extra spannend. Want naast een nieuw beroep bij een nieuwe werkgever lever je mogelijk (tijdelijk) salaris in.

Eenmaal omgeschoold is salaris misschien minder belangrijk dan je altijd dacht. Als je geluk op de eerste plaats zet en niet meer alleen werkt voor het geld. Door te besparen kun je ook met minder geld rondkomen. Misschien voel je je dan zelfs rijker. En natuurlijk kan je door je nieuwe carrière ook juist méér gaan verdienen.

Toch is een financiële buffer een goed idee. Het geeft je rust tijdens een carrièreswitch. Je kunt er je studiekosten van betalen of een tijdelijk verlies van inkomen opvangen. Benieuwd hoe je dat aanpakt? Lees onze vier tips voor een financiële buffer voor je carrièreswitch.


Wil je meer weten?