Ga direct naar inhoud

Lenneke overweegt beleggen, adviseur Marcel geeft uitleg

Ondernemer Lenneke Gentle (39) wil op termijn minder gaan werken. Waarom? Ze wil meer tijd voor haar gezin en minder stress in haar leven. Sinds kort denkt ze eraan te gaan beleggen. Zou dat haar kunnen helpen om in de toekomst minder te werken? En misschien ook om alvast wat opzij te zetten voor na haar werkende leven? In een oriënterend gesprek met Marcel Biesbroek, financieel adviseur van Nationale-Nederlanden, bespreekt Lenneke of beleggen voor haar interessant is en wat er allemaal bij komt kijken.

De financiële administratie regelen? Lenneke kan honderd dingen noemen die ze leuker vindt – en waar ze beter in is. “Zodra ik me verdiep in de financiën van ons bedrijf, komt er de rest van de dag niets meer uit mijn vingers”, lacht ze. “Het blokkeert mijn creativiteit.” En die heeft ze hard nodig in haar beroep.

Twintig uur per week werken

Samen met haar man heeft Lenneke een vennootschap onder firma (vof): Studio Swing. Jaren geleden was ze dansdocent en gaf ze les aan kinderen met Nederlands als tweede taal. Die twee passies combineert ze nu. Ze geeft leiding aan zo’n 150 dansdocenten, die op scholen in heel Nederland en België taaldans en rekendans aan kinderen geven. Het integreren van bewegen en leren wordt steeds vaker gedaan. Kinderen leren zo gemakkelijker en sneller, blijkt uit onderzoek.

Onlangs heeft de voormalige dansdocent een coördinator aangenomen die schakelt tussen scholen en docenten. Lenneke richt zich nu vooral op het organiseren van evenementen en de digitale verkoop van lesmateriaal. Doordat ze werk uit handen gegeven heeft, kan ze veertig in plaats van zestig uur per week werken, zoals ze eerder deed.

Ze zou graag naar twintig uur per week gaan. “Hart- en vaatziekten zitten bij ons in de familie”, zegt de ondernemer ernstig. “Dus ik moet goed oppassen. Ik eet gezond, maar ben gevoelig voor stress. Op een gegeven moment reed ik heel Nederland rond en nam ik telkens nieuwe klussen aan. Dat putte me uit.” Tegenwoordig let ze goed op haar werk-privébalans.

Een extra inkomensstroom

Hoewel haar bedrijf sinds een paar jaar in de lift zit, zou twintig uur per week werken een stap terug in inkomen betekenen. Daarom oriënteren Lenneke en haar man zich sinds kort op mogelijkheden om te zorgen voor een extra inkomensstroom. Spaargeld hebben ze, maar de rente is momenteel laag. Ze zoeken een manier om meer rendement te halen. “Niet alleen omdat ik minder wil werken”, licht de ondernemer toe. “We denken ook na over de lange termijn. Ik krijg als ondernemer geen pensioen van een werkgever, maar wil wel een comfortabel leven blijven leiden.”

Geen pensioenrekening

Tips van een financieel adviseur kan de creatieveling goed gebruiken. Daarom is Marcel Biesbroek, financieel adviseur bij Nationale-Nederlanden, aangeschoven. In het kleurrijke kantoor van Lenneke bespreken ze haar situatie. Marcel informeert of ze zelf al geld apart zet voor haar pensioen. Dat doet ze (nog) niet. “Ik heb bewust geen pensioenrekening geopend, omdat daar voor mij veel haken en ogen aan zitten. Zoals de verplichting om maandelijks geld te storten, ook als je ziek bent of je geld liever wil gebruiken voor een goede investering.”

“Dat klopt niet helemaal”, stelt Marcel. “In de huidige lijfrenteproducten zit geen verplichting meer om te storten.” Lenneke kijkt verrast. Marcel vervolgt: “Maar het geld dat je in je pensioenpot stopt kun je inderdaad niet meer gebruiken om mee te ondernemen. Zodra je het geld op een bankspaarrekening zet, kun je het niet meer vrij opnemen.” Niet ideaal, vindt Lenneke.

Bepaal eerst wat je beleggingsdoelen zijn.

Beleggingsdoelen bepalen

Een andere manier om geld voor later op te bouwen is beleggen. Dat is een bekende term voor Lenneke, maar ze geeft toe: “ik weet er nog weinig over.” Marcel: “Beleggen kan op veel verschillende manieren. Je kunt geld investeren in aandelen, obligaties, fondsen, noem het maar op.”

Voordat hij daar meer over kan zeggen, benadrukt de adviseur: “Het is cruciaal eerst te bepalen wat je doelen zijn. Wil je voor de korte termijn beleggen, zodat je bijvoorbeeld een sabbatical kan nemen of je kinderen kunt ondersteunen tijdens hun studie? Of wil je beleggen om later genoeg pensioen te hebben? Ook moet je bedenken hoeveel risico je wilt en kunt lopen om je doel te bereiken.”

Over het precieze doel moet Lenneke nog nadenken. Ze wil minder werken, maar ze wil ook geld opbouwen voor later en de studie van haar kind betalen. Zodra Lenneke haar doel heeft bepaald, kan ze bedenken hoeveel geld ze daarvoor nodig heeft. En hoeveel ze kan missen. Een financieel adviseur kan haar inzicht geven in de mogelijkheden en haalbaarheid van haar doelen.

Persoonlijk advies

Wil je ook graag financieel advies? Een adviseur kijkt welke producten het beste bij jouw situatie passen.

Meer informatie over financieel advies

Risico’s willen en kunnen lopen

“Houd altijd een bedrag apart voor je onderneming en voor je privé-uitgaven”, zegt Marcel. “Met die strijdkas moet je niet beleggen, want daar wil je geen risico mee lopen. Stel dat drie opdrachtgevers niet betalen, dan moet je nog steeds de huur kunnen betalen. Of de studie van je kind. Zet dat bedrag liever op je spaarrekening.” Lenneke heeft altijd gespaard, dus geld heeft ze zeker achter de hand. Maar met welk bedrag ze risico kan lopen, moet ze nog uitrekenen.

Stel jezelf de vraag: hoe onrustig word ik als het tegenzit?

Wat Marcel verder benadrukt: de waarde van je beleggingen kan fluctueren en je kunt je inleg verliezen. In het verleden een goed resultaat behaald? Dat is geen garantie voor de toekomst. Economische veranderingen, zoals een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, kunnen invloed hebben op je beleggingen. Daar moet je mee om kunnen gaan. Marcel: “Stel jezelf de vraag: hoe onrustig word ik als het tegenzit?”

Bij het aanvragen van Beheerd Beleggen vul je een aantal vragen in waarmee je beleggingsprofiel wordt bepaald, zegt Marcel. Daar komt uit hoeveel risico je kunt en wilt lopen en of beleggen bij je past. Word je nerveus van beurskoersen? Of vind je het juist leuk je daarin te verdiepen? Heb je daar tijd voor en zin in? Lenneke schat zichzelf als volgt in: “Ik houd van het spel van ondernemen. Ook daar horen risico’s bij. Ik heb goede periodes gehad, maar ook lastige. Als ik een financieel gat zag aankomen, moest ik dat altijd weer dichten. En daar ben ik door gegroeid. Ik wil het spel van beleggen ook wel leren spelen.”

Beleggen is bij uitstek geschikt voor de lange termijn, vertelt Marcel. “De kans dat tegenvallers worden goedgemaakt, is immers groter bij een lange horizon dan bij een korte. En als je weet dat je het geld pas over een lange tijd nodig hebt, word je niet meteen zenuwachtig op het moment dat het een keer wat minder is.”

Zelf beleggen of beleggingsexperts inschakelen

“Wil je zelf uitzoeken waar je in investeert of dat overlaten aan mensen die er dagelijks mee bezig zijn?”, informeert Marcel. “Als je het laat doen betaal je beheerkosten, maar het bespaart je ook tijd en energie. Je beleggingsprofiel is afhankelijk van het risico dat je kunt en wilt lopen. Aan de hand van vragen brengen we dit voor je in kaart. Zo weet je zeker dat je belegt op een manier die bij je past.”

Lenneke antwoordt: “Ik neem graag zelf beslissingen, maar beleggen is helemaal nieuw voor me, dus hulp kan ik goed gebruiken.” Financiën zijn niet haar favoriete bezigheid, dus beleggen uit handen geven is zeker een optie.

“Als je geld gebruikt dat je kunt missen, kan beleggen momenteel een interessant alternatief zijn voor sparen”, denkt Marcel. “De rente staat nu zo laag. Maar bedenk dat beleggen risico’s en kosten met zich meebrengt. Dat moet je meenemen in je overweging.”

En, benadrukt hij nogmaals: bepaal eerst concreet je doelen en het doelvermogen. Wanneer wil je stoppen met werken en hoeveel geld heb je daar precies voor nodig? “Als je dat weet, krijg je meer gevoel bij de verschillende mogelijkheden: offensief of defensief beleggen, periodiek of eenmalig inleggen?” Maar dat is de volgende stap. Voor nu heeft Lenneke genoeg stof om over na te denken.

Net als Lenneke geïnteresseerd in beleggen? Bij Nationale-Nederlanden kun je Beheerd Beleggen. Onze beleggingsexperts streven naar een zo goed mogelijk rendement, tegen het risico dat jij wil en kan lopen. Onthoud wel dat beleggen naast risico’s ook kosten met zich meebrengt. Heb je liever meer zekerheid? Dan is sparen misschien een betere optie. Open snel en gemakkelijk een gratis spaarrekening. Of lees het artikel Meer manieren om te zorgen voor genoeg geld voor later.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?