Ga direct naar inhoud

Hoe maak je je kind financieel bewust? 5 tips op een rij

Ouders hebben een grote invloed op het geldgedrag van hun kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud naar financiële opvoeding. Bereid je kind dus op tijd voor op zijn of haar financiële toekomst. Hoe maak je je kinderen financieel bewust? Wat moet je wel doen? En wat liever niet? Wij zetten 5 tips op een rij.

1. Begin vroeg met praten over geld

De meeste kinderen krijgen rond de leeftijd van 5 jaar een idee over geld. Begin daarom vroeg met het bespreekbaar maken van financiën. Maak dit niet te moeilijk, maar doe dit spelenderwijs. Bijvoorbeeld door winkeltje te spelen. Of betrek je kinderen bij het betalen in de supermarkt. Nog leuker: laat ze op een zonnige dag een ijsje bestellen met jouw kleingeld.

2. Sparen is belangrijk

Maar liefst 84% van de consumenten die als kind over geld heeft geleerd, spaart vaker op latere leeftijd. Dat concludeert het Nibud in een onderzoek naar financiële opvoeding. Het is belangrijk dat kinderen oefenen met sparen voor de toekomst. Als je kinderen volwassen zijn, moeten ze hun grote uitgaven namelijk ook plannen.

Een vrolijke spaarpot kan hierbij helpen. Het is motiverend voor je kinderen om het bedrag te zien groeien. Een ander idee: verzin een leuk spaardoel voor je kinderen. Denk aan iets simpels, zoals een tijdschrift of een spelletje. Lukt het sparen niet? Maak dan samen een spaarplan. Schrijf samen het spaardoel op, het bedrag dat je nodig hebt, en reken uit hoeveel tijd het sparen kost.

3. Maak geld zichtbaar

Contactloos betalen, online shoppen en internetbankieren: digitaal betalen wordt steeds makkelijker. Hierdoor lijkt het soms alsof je een eindeloze zak geld hebt. Neem je kind mee als je gaat pinnen en leg uit dat dit geld niet zomaar uit de muur komt, maar van jouw bankrekening. Op de momenten dat je wél contant geld hebt, is het verstandig om de munten en briefjes aan je kind te laten zien. Zo kunnen je kinderen zich een betere voorstelling maken van geld.

4. Geef je kinderen zakgeld

Door je kinderen zakgeld te geven, leren ze de waarde van geld begrijpen. Ook leren ze zo dat je soms even moet sparen voordat je iets kunt kopen. In Nederland krijgt 69% van alle kinderen tussen de 5 en 12 jaar zakgeld. Het merendeel (59%) krijgt een bepaald bedrag op een vast moment. Wekelijks of maandelijks, bijvoorbeeld.

Als kinderen ongeveer 6 jaar zijn, kunnen ze verschillende munten herkennen. Dit schrijft het Nibud. Dat is dus een goede leeftijd om te starten met zakgeld. Wijzer in geldzaken adviseert om zakgeld contant te geven. Let op: zakgeld is geen beloning. Gebruik het nooit om je kind te straffen, door bijvoorbeeld te zeggen dat je kind geen zakgeld krijgt als het niet luistert.

Omgaan met geld is een leerproces.

5. Fouten maken mag

Beter gezegd: fouten maken moet! Word niet boos als je kind een miskoop doet. Omgaan met geld is een leerproces. Spijt van een aankoop helpt je kinderen betere keuzes te maken in de toekomst. Ga wel met je kinderen in gesprek als ze een miskoop doen. Dan weten ze ook wat ze fout hebben gedaan. Kom niet in de verleiding om ze geld te lenen als het op is. Dit is moeilijk, maar zo leren ze over de gevolgen van verkeerde aankopen.

Leren omgaan met geld is een proces dat met vallen en opstaan gaat. Blijf daarom in gesprek met je kind en houd het leuk. Zo gaat jouw kind financieel bewust de toekomst in. Wil je je kinderen een handje helpen door alvast voor ze te sparen? Open dan een spaarrekening bij Nationale-Nederlanden. Dat kan gratis, gemakkelijk en snel. Heb je het geld pas over meer dan vier jaar nodig? Dan kun je ook beleggen voor je kind. Beleggen brengt wel kosten en risico’s met zich mee.


Wil je meer weten?