Ga direct naar inhoud

Je lijfrente komt vrij: kies je voor uitkeren of doorsparen?

Komt het kapitaal van je lijfrenteverzekering binnenkort vrij? Dan moet je kiezen wat je met dit geld wilt doen. Grofweg zijn er twee mogelijkheden: je lijfrente uit laten keren of doorsparen. Wat houden de opties in? En waar moet je op letten bij het maken van deze keuze? Financieel adviseur Marcel Biesbroek van Nationale-Nederlanden geeft antwoord op onze vragen.

Financieel adviseur Marcel Biesbroek legt uit waarop te letten bij lijfrente uitkeren of doorsparen.

Financieel adviseur Marcel Biesbroek

Om te beginnen: wat is een lijfrente ook alweer?

“Als je een pensioentekort hebt, kun je met een lijfrente extra pensioen opbouwen met mogelijk belastingvoordeel. Het geld dat je inlegt mag je bij je belastingaangifte aftrekken van je inkomen. Pas als je met pensioen gaat, betaal je belasting over de uitkeringen. Als je dan in een lagere belastingschijf valt, levert dat belastingvoordeel op. In ruil voor dat belastingvoordeel moet je je wel aan een aantal regels houden: het maximale bedrag dat je mag sparen hangt af van je pensioentekort, het geld dat je opbouwt kun je niet tussentijds opnemen en het opgebouwde bedrag moet je in termijnen laten uitbetalen.”

Er zijn twee soorten lijfrentes: de lijfrenteverzekering en de bancaire lijfrente. Wat is het verschil?

“Het belangrijkste verschil is wat er gebeurt als je overlijdt. Bij een bancaire lijfrente, kortweg banksparen, staat het geld bij een bank op een bankrekening. Overlijd je, dan loopt de uitkering door, alleen wordt het geld dan uitgekeerd aan je nabestaanden. Heb je een lijfrenteverzekering en je overlijdt, dan stopt de verzekering en vervalt het restant saldo aan de verzekeraar. Tenzij de lijfrenteverzekering was afgesloten op twee levens, dan krijgt je partner nog wel een uitkering. Bij Nationale-Nederlanden kennen we alleen de bancaire lijfrente, banksparen dus.”

Als je met pensioen gaat, moet je dus kiezen wat je met je lijfrente doet. Welke opties heb je dan?

“Je kunt ervoor kiezen om het uit te laten keren of om door te sparen.

Als je het geld periodiek laat uitkeren, dan kun je dat bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal doen over een periode van minimaal vijf jaar. Een combinatie van uitkeren en doorsparen is ook mogelijk. Als je het geld niet uit laat keren, dan kies je dus voor doorsparen. Dit mag tot maximaal vijf jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Je laat je geld dus nog een tijdje doorgroeien en keert dan pas uit.”

Persoonlijk advies

Wat te doen met het geld als je lijfrente vrijkomt? Welke mogelijkheden heb je om met het opgebouwde bedrag je pensioen aan te vullen? En welke mogelijke belastingvoordelen kun je hierbij behalen? Een persoonlijk advies geeft je inzicht.

Meer informatie over financieel advies

Welke mensen kiezen over het algemeen voor doorsparen?

“In de praktijk zie ik momenteel twee groepen: mensen die doorsparen tót hun AOW-leeftijd en mensen die tot uiterlijk vijf jaar ná hun AOW-leeftijd doorsparen.

Je mag doorsparen tot vijf jaar na je AOW-leeftijd.

Van de mensen die tot hun AOW doorsparen, komt de lijfrente meestal vrij tussen hun 60e en 65e jaar. Toen zij hun polis afsloten was de AOW-leeftijd nog 65. Maar inmiddels is die omhooggegaan en ontvangen zij hun AOW pas later. Deze mensen besluiten daarom vaak om door te werken en hun uitkering in te laten gaan als ze de ‘nieuwe’ AOW-leeftijd hebben bereikt. Op dat moment hebben zij het aanvullende pensioen nodig om van te leven. Mensen die hun lijfrentekapitaal op hun AOW-leeftijd niet per se nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze nog werken of een werkende jongere partner hebben, sparen meestal nog langer door. Dat mag tot uiterlijk 31 december, vijf jaar na het bereiken van hun AOW-leeftijd.”

Hoe maak je nu de keuze tussen uitkeren of doorsparen?

“Dat is lastig om te zeggen, want wat voor jou het beste is, hangt af van heel veel zaken: je persoonlijke financiële situatie, het type lijfrenteproduct dat je hebt en de fiscale regels en sociale wetgeving die erop van toepassing zijn. Niet alle lijfrenteproducten zijn namelijk hetzelfde. Dat komt doordat de belastingregels in de loop der jaren zijn aangepast. Op oude lijfrenteverzekeringen zijn andere regels van toepassing dan op nieuwere verzekeringen of bankspaarrekeningen. De Belastingdienst hanteert hiervoor de termen ‘oud regime’ en ‘nieuw regime’.”

Hoe werkt doorsparen bij Nationale-Nederlanden?

“Bij Nationale-Nederlanden kun je je lijfrente door laten groeien met Aanvullend PensioenSparen. Je vraagt dan een nieuwe bankspaarrekening aan. Daarna moet je geld vanaf je lijfrenteverzekering naar de bankspaarrekening worden overgeboekt. Dit heet de kapitaaloverdracht. Aanvullend PensioenSparen valt onder het ‘nieuwe regime’.”

Doorsparen met Aanvullend PensioenSparen

Laat je lijfrentekapitaal doorgroeien. Spaar door met belastingvoordeel.

Bereken wat Aanvullend PensioenSparen kan opleveren

Uiteindelijk laat vrijwel iedereen zijn lijfrente uitkeren. Je kunt dan kiezen tussen in één keer uitkeren en periodiek. Wat houdt in één keer uitkeren in en wat zijn de spelregels?

“Kapitaal in één keer uitkeren kan als je lijfrentepolis onder ‘oud regime’ valt. Je krijgt je geld, maar je betaalt er wel belasting over. Stort je het kapitaal uit je oud regime-lijfrente op een bankspaarrekening van Nationale-Nederlanden, ofwel spaar je door, dan valt de uitkering onder ‘nieuw regime’.

Onder ‘nieuw regime’ kun je ook in één keer laten uitkeren, maar dat is fiscaal meestal ongunstig. Bij een lijfrentekapitaal tot bruto € 4.547,- (2021) kun je dit bedrag in één keer laten uitkeren, maar je moet er wel inkomstenbelasting over betalen. Is het kapitaal hoger, dan beschouwt de Belastingdienst het als afkoop: je moet naast je inkomstenbelasting dan ook nog (maximaal) 20% revisierente (een boeterente) betalen. Er zijn situaties waarin je deze revisierente niet betaalt, zoals bij arbeidsongeschiktheid. Check hiervoor de website van de Belastingdienst.”

Wat houdt periodiek uitkeren in?

“Dat je het kapitaal bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal laat uitkeren op je betaalrekening. Als je uitkeert vanaf je AOW-leeftijd is de uitkeringsduur minimaal vijf jaar en maximaal 30 jaar. Bij een uitkeringsduur korter dan 20 jaar is de hoogte van de uitkering gemaximeerd. In 2021 is dat een uitkering van € 22.443,- bruto per jaar. Let op: het gaat hier om het totaal van al je uitkerende lijfrentes met een looptijd korter dan 20 jaar. Heb je drie lijfrentes van € 10.000,- per jaar die je in bijvoorbeeld 15 jaar wilt laten uitkeren, dan mag dit dus niet.

Als je vóór je AOW-leeftijd laat uitkeren is de minimale uitkeringsduur 20 jaar, plus het aantal jaren dat je jonger bent dan je AOW-gerechtigde leeftijd. Stel: je wilt periodiek vanaf je 63e uit laten keren en je AOW-leeftijd is 67, dan is de minimale uitkeringsduur 24 jaar.”

Hoe werkt periodiek uitkeren bij Nationale-Nederlanden?

“Hiervoor open je de Aanvullende PensioenUitkering, een bankspaarrekening voor de uitkeerfase. Het vrijkomende kapitaal van je lijfrenteverzekering of het saldo van je bankspaarrekening voor de opbouwfase wordt via de Aanvullende PensioenUitkering aan jou uitgekeerd. Je ontvangt vaste periodieke bedragen gedurende een vaste looptijd.”

Aanvullende PensioenUitkering

Het vrijkomende kapitaal van je lijfrenteverzekering of het saldo van je bankspaarrekening voor de opbouwfase wordt via de Aanvullende PensioenUitkering aan je uitgekeerd. Je ontvangt vaste periodieke bedragen gedurende een vaste looptijd.

Bereken jouw uitkering

Tot wanneer heb je de tijd om te kiezen tussen uitkeren of doorsparen?

“Als je lijfrente vrijkomt, dan heb je tot uiterlijk 31 december van het volgende kalenderjaar de tijd om te kiezen. Stel: je lijfrente kwam vrij op 25 november 2020, dan heb je tot uiterlijk 31 december 2021 de tijd om een keuze te maken. Als je niet kiest, dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat je je lijfrente afkoopt en betaal je dus naast inkomstenbelasting mogelijk 20% revisierente. Dat is meestal ongunstig, dus kun je beter op tijd kiezen.”

Wat wil je tot slot nog meegeven?

“Als je zelf een keuze wilt maken tussen uitkeren en doorsparen, zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de fiscale regels en sociale wetgeving. Laat je je liever eerst goed adviseren, dan kun je een afspraak maken voor financieel advies.”


Wil je meer weten?