Ga direct naar inhoud

Financiële buffer opbouwen: geld voor onverwachte kosten

Onverwachte uitgaven. Ze komen nooit op het juiste moment. Daarom is het handig om een financiële buffer op te bouwen. Een reservepotje voor als bijvoorbeeld de wasmachine het begeeft of de apk-keuring anders uitpakt dan verwacht. Welke minimale buffer heb je nodig? En hoe bereik je dit bedrag?

Met een financiële buffer heb je altijd geld achter de hand bij onverwachte uitgaven. Man en vrouw bekijken welk bedrag zij nodig hebben en hoe ze een buffer opbouwen.

Financiële reserve

Een financiële buffer is geld dat je achter de hand houdt om onverwachte kosten direct te kunnen betalen. Het liefst zet je je financiële reserve op een spaarrekening. Zo kun je er direct bij als je het nodig hebt. En is de verleiding om het aan iets anders uit te geven minder groot. Een gezonde buffer geeft rust en voorkomt geldproblemen. Want bij onverwachte kosten hoef je geen leningen af te sluiten of je levensstijl aan te passen.

Onverwachte uitgaven

Misschien verwacht je al dat je oude wasmachine binnenkort kapotgaat. Maar wat als dan ook nog je dak begint te lekken en er een hoge rekening op de mat ligt? Sommige uitgaven kun je niet plannen. Een aantal onverwachte uitgaven op een rij:

  • Onverwacht onderhoud aan huis en tuin
  • Vervanging van kapotte meubels en huishoudelijke apparaten
  • Vervanging of reparaties van kapotte auto’s en fietsen
  • Vervanging of reparaties van kapotte computers en smartphones
  • Onverwachte rekeningen

Wat is een verstandige buffer?

Hoeveel financiële buffer je nodig hebt, verschilt erg per persoon en per situatie. Een gezin met twee kinderen zal meer nodig hebben dan een alleenstaande. Naast je huishouden en gezinssamenstelling zijn er veel meer dingen om rekening mee te houden. Een paar voorbeelden die van invloed zijn op hoe hoog je buffer moet zijn:

  • Woonsituatie: heb je een koopwoning of huurwoning, wat ben je maandelijks kwijt aan hypotheek of huur?
  • Inkomen: wat verdien jij en wat verdient je eventuele partner?
  • Auto: heb je een eigen auto, wat is de waarde en in wat voor staat is deze?
  • Andere maandelijkse lasten: denk aan de energierekening, verzekeringen en abonnementen, welke kosten maak je elke maand?

Maak je eigen bufferberekening

Met de BufferBerekenaar van het Nibud bereken je makkelijk en snel welk bufferbedrag handig is voor jouw persoonlijke situatie. Het Nibud adviseert om naast je financiële buffer extra te sparen voor bijvoorbeeld een koophuis, de studie van je kind of voor als je je baan verliest. Ontdek hoeveel je minimaal per maand moet sparen.

Hoe bouw je een financiële buffer op?

Misschien heb je al een goede basisbuffer en hoef je deze alleen maar wat aan te vullen. Of je moet nog beginnen met een buffer opbouwen. Onderstaande tips zijn handig voor zowel het aanvullen van je buffer als het beginnen met opbouwen.

Krijg inzicht in je financiële situatie

Zorg dat je helder hebt wat je inkomsten zijn, waar je geld naartoe gaat en hoeveel spaargeld je nu hebt. Alleen dan weet je hoeveel extra geld je achter de hand moet houden om te sparen voor een gezonde financiële buffer.

Zet een vast deel van je salaris meteen apart

Kijk in je overzicht hoeveel geld je maandelijks kwijt bent. Kijk wat je kunt missen en zet een deel van dat geld opzij. Stort vervolgens meteen nadat je je salaris hebt gekregen een vast bedrag op je spaarrekening. Of stel in dat dit automatisch gebeurt.

Een bekende manier om geld opzij te zetten, is de 50/30/20-regel: 50% van je inkomsten gaat naar vaste lasten, 30% is voor leuke dingen en spullen en 20% gaat naar je spaarrekening.

Automatisch sparen

Bij Nationale-Nederlanden kun je via een automatische incasso geld laten overboeken naar je internetspaarrekening. Handig om maandelijks automatisch je buffer aan te vullen.

Lees meer over Internetsparen

Bespaar op je uitgaven

Door te besparen, houd je meer over om te sparen. Alle kleine beetjes helpen. Kijk of je kunt besparen op je vaste lasten, de boodschappen of onnodige aankopen. Meer weten? Bekijk deze zeven bespaartips om morgen mee te beginnen.

Spaar via spaarpotjes

Blijf naast je buffer ook sparen voor andere dingen, bijvoorbeeld een vakantie. Houd overzicht door aparte spaarpotjes aan te maken voor je buffer en voor andere spaardoelen. Lees meer over Doelsparen.

Tip: heb je een keer een financiële meevaller? Bijvoorbeeld een bonus of belastingvoordeel. Gebruik dit bedrag (deels) om je buffer en spaargeld aan te vullen.

Wil je meer weten?