Ga direct naar inhoud

Happiness buffer: wat kost het om je (financieel) onafhankelijk te voelen?

Dit artikel gaat over slim omgaan met geld binnen Financiën

Haast iedereen weet dat je met voldoende geld onafhankelijker in het leven staat. Maar velen denken nog steeds dat je rijk moet zijn om te doen wat je wilt, terwijl je zeker geen miljoenen op de bank hoeft te hebben staan. Met een appeltje voor de dorst heb je al wat meer vrijheid en kun je eens een risico nemen.

Tijd is geld?

Naast het aanschaffen van spullen kun je met geld nog iets waardevols kopen, namelijk tijd. Tijd die je kunt steken in zowel je carrière als privé leven, of allebei. Wat is voor jou belangrijk, waaruit haal jij voldoening? Met wat financiële ruimte kun je prioriteiten stellen en je leven anders inrichten, zodat jij er meer uit haalt.

Je ideale carrière

Gelukkig zijn er veel mensen die het werk doen wat ze leuk vinden, maar dit gaat niet voor iedereen op. Sommigen hebben het gevoel afhankelijk te zijn van hun werk, een logische gedachte als het je voornaamste inkomstenbron is. Dat kan lastig zijn als je weinig energie of geluk haalt uit je werk. Het kan ook zijn dat je een passie ergens anders ligt dan in je huidige baan. Of dat je simpelweg niet weet wat je wilt op werkgebied.

Wat de reden ook is, een financiële buffer geeft de tijd en ruimte om je uit een situatie te halen waar je niet in wilt zitten. Hoe lekker is het als je kunt zeggen; ‘Ik ga iets totaal anders doen’ of in ieder geval uitzoeken wat je nu echt wilt?

Je ideale privéleven

Je privéleven is minstens zo belangrijk. Het is soms moeilijk om een goede balans tussen werk en privé te vinden. Veel mensen zouden meer tijd willen hebben voor zichzelf en hun naasten. Maar aan alles hangt een prijskaartje, want minder werk betekent minder inkomsten. Wat extra financiële ruimte komt in zo’n situatie goed van pas.

Wat kost vrijheid nou?

Hoeveel moet je dan op je spaarrekening hebben staan om dat gevoel van vrijheid te creëren? Deze ‘happiness buffer’ is voor iedereen anders maar de manier om die vast te stellen is vrij simpel.

Hoeveel tijd heb je nodig?

Bepaal eerst hoe lang de periode is die je jezelf wilt geven om je passie uit te vogelen, je ideale onderneming te starten, die droombaan te vinden of simpelweg vrij te nemen. Neem als voorbeeld dat één jaar een realistische periode is om je leven van een nieuwe impuls te voorzien, afhankelijk van wat je nastreeft.

Hoeveel geld heb je nodig?

Om in dat jaar vrij te leven wil je je in ieder geval geen zorgen maken over je vaste lasten. Stel dat deze € 2.000,- per maand zijn, dan moet je 12 keer € 2.000,- dus € 24.000,- hebben om deze te dekken. Daarnaast wil je natuurlijk ook nog kunnen genieten van het leven. Is € 100,- per week voldoende? Dat komt neer op ongeveer € 400,- per maand. Als je met wat onvoorziene kosten rekent op € 500,- heb je voor 12 maanden € 6.000,- per jaar als extra buffer nodig. In dit specifieke geval komt je happiness buffer voor een jaar neer op € 24.000,- plus € 6.000,- = € 30.000,-

Iedere situatie is uniek

Aan de hand van bovenstaand voorbeeld kun je een inschatting maken van je eigen kosten, lasten en behoeften, afhankelijk van de tijd die jij nodig hebt. Ondanks de verschillen in levenssituaties is de aanpak voor een happiness buffer voor iedereen hetzelfde. Bepaal wat jij nodig hebt om je huishouden door te laten lopen en reken nog wat extra voor het leven daarbuiten. Belangrijk is wel dat je kritisch nadenkt wat voor jou écht belangrijk is. Bedenk daarbij: wat voor geldtype ben jij?

Maak een plan

Heb je momenteel geen mogelijkheid om te sparen? Stel dan een plan op om dit wel te realiseren. Dit kun je doen door een spaarplan te maken. Kijk steeds hoeveel je kunt missen, waar je kunt besparen of hoe je extra inkomsten kunt genereren. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van spullen die je niet gebruikt, of je huis voor korte tijd verhuren. Zie de happiness buffer als een investering in jezelf. Zodra je jouw buffer gerealiseerd heb, gebruik hem dan ook als je denkt het nodig te hebben.

Op jouw happiness!


Wil je meer weten?

Meer inzicht in jouw financiën

Meer weten rondom je financiën en je financiële situatie? We zetten alles voor je op een rij. Bekijk ons overzicht.

Ontdek meer over jouw financiën