Ga direct naar inhoud

Een ‘bedrag ineens’ opnemen: waar moet je op letten?

Weet jij hoeveel pensioen je straks krijgt? Vanaf 1 januari 2023 gaan de regels voor je pensioen veranderen. Daardoor staat de hoogte van pensioenen niet meer vast. Hoe weet je dan toch hoeveel pensioen je straks ongeveer krijgt? Dat leggen we in dit artikel uit.

“Met 10% van mijn pensioen zou ik eerst een deel van mijn aflossingsvrije hypotheek aflossen. Als ik nog geld overheb, gebruik ik dat om het land door te reizen en tentoonstellingen te bezoeken. Dat heb ik de afgelopen anderhalf jaar enorm gemist!”

– Annelies (62), ambtenaar

Bedrag ineens: de basisregels

Ga jij binnenkort met pensioen? En lijkt een bedrag ineens je wel wat? Dan zijn dit de basisregels:

 • Je mag maximaal 10% van je pensioen in één keer opnemen.
 • Je kunt ook een kleiner deel opnemen. Bijvoorbeeld 5%.
 • De optie bestaat alleen voor je eigen ouderdomspensioen. Je partner of kinderen kunnen dus geen bedrag ineens opnemen als jij onverwacht overlijdt.
 • Je mag het bedrag ineens overal aan besteden.
 • Na afkoop van 10% moet je pensioen meer zijn dan € 503,24 bruto per jaar.
 • Je kunt het bedrag ineens niet combineren met de keuze voor hoog-laag. Hoog-laag betekent dat je de eerste jaren van je pensioen een hogere uitkering krijgt en de jaren erna een lagere.
 • De wet over het bedrag ineens is nog niet definitief. Maar het kan zijn dat een bedrag ineens straks gevolgen heeft voor het partnerpensioen als je overlijdt. In bepaalde gevallen kan dat dan lager worden door het bedrag ineens. Als dat zo is, moet je partner ermee instemmen dat jij een bedrag ineens wil opnemen.

Het voordeel van een bedrag ineens

Met een bedrag ineens heb je als werknemer meer flexibiliteit. Je kunt je pensioen namelijk beter afstemmen op je persoonlijke situatie. En op je toekomstwensen. Wil je bijvoorbeeld een extra aflossing doen op je hypotheek? Eindelijk die verre reis maken? Of je (klein)kinderen een bedrag schenken? Dat kan allemaal.

Wat je moet weten als je een bedrag ineens laat uitkeren:

 • Je maandelijkse pensioen gaat omlaag. Dus als je op je pensioendatum kiest voor nu, heeft dat gevolgen voor straks. Kijk daarom goed of je voor de rest van je leven genoeg pensioen overhoudt nadat je een bedrag ineens opneemt. Tip: bij je pensioenuitvoerder check je wat er met je pensioenuitkering gebeurt als je voor een bedrag ineens kiest. En hoe hoog het bedrag is dat je dan ineens krijgt. Bouw je pensioen op bij Nationale-Nederlanden? En ga je op of na 1 januari 2023 met pensioen? Dan kun je maximaal zes maanden van tevoren checken wat een bedrag ineens betekent voor jouw pensioenuitkering. Dat doe je via je persoonlijke pensioenpagina.
 • Je gaat mogelijk meer belasting betalen. Door het bedrag ineens kan je inkomen namelijk in een hogere belastingschijf vallen. Misschien houd je dus netto minder over van het bedrag ineens dan je had verwacht.
 • Je kunt het bedrag ineens op je daadwerkelijke pensioendatum laten uitkeren. Ga je eerder met pensioen dan je AOW-leeftijd? Dan kun je dat bedrag mogelijk uitstellen tot de datum waarop je AOW krijgt. Of een ander vast moment daarna. Dat moet de overheid nog bepalen. Het voordeel van uitstellen? Ná je AOW-datum betaal je minder belasting.
 • Heb je recht op toeslagen? Zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan kan het zijn dat je die tijdelijk niet meer krijgt. Want je inkomen wordt gedurende één jaar wat hoger door het bedrag ineens.

Is zo’n bedrag ineens ook wel wat voor jou? Denk dan op tijd na over deze keuze, zodat je goed voorbereid bent. Zo kun je het geld zonder zorgen uitgeven aan jouw toekomstwensen!

Meer weten over de nieuwe pensioenregels?

Wil je meer weten over de gevolgen van de nieuwe pensioenregels? Lees dan onze artikelen uit de serie Mijn nieuwe pensioen. We vertellen waar je op moet letten als je binnenkort met pensioen gaat. Of als je van baan verandert.


Wil je meer weten?