Ga direct naar inhoud

Doe je aangifte schenkbelasting voor maart

Heb je in het afgelopen jaar een schenking ontvangen van bijvoorbeeld je (groot)ouders? Doe dan op tijd aangifte schenkbelasting. De aangifte moet voor 1 maart bij de Belastingdienst binnen zijn.

Je hoeft alleen aangifte te doen als het bedrag van de schenking in 2021 hoger was dan € 3.244,-. Was de schenking van je ouders, dan ligt die grens zelfs op € 6.604 ,-. Schenkingen van beide ouders moet je bij elkaar optellen.

Vrijstelling schenkbelasting

Als je geld krijgt voor een dure studie of een koophuis dan kun je een speciale vrijstelling verzoeken. En hoef je in sommige gevallen dus geen schenkbelasting te betalen. Dien je verzoek voor een vrijstelling in bij je aangifte schenkbelasting.

Doe op tijd aangifte en voorkom je dat je belastingrente moet betalen.

Wat te doen met een ontvangen schenking

Goed, je aangifte schenkbelasting staat genoteerd in je agenda. Dan komt de vraag op: wat ga je doen met het ontvangen bedrag? Hebben je ouders aangegeven dat het geld gebruikt moet worden voor een specifiek doel, zoals die eigen woning of studie? In dat geval mag je zelf bepalen waar je de eerste € 26.881,- aan uitgeeft. Het overige deel móet je besteden aan de woning of studie. Let op: in het geval van een schenking voor een woning mag je het geld ook gebruiken voor een verbouwing of om je hypotheek of restschuld af te lossen.

Meer over de regels rondom schenkingen


Wil je meer weten?