Ga direct naar inhoud

Waar doet Jessy het van? “Ik bespaar vooral op huur” 

Vind jij dat geld moet rollen? Of ben je juist heel spaarzaam? Jessy Oudeman (27) geeft weinig geld uit, zodat ze kan sparen voor haar doel: financiële vrijheid. Wat moet ze daar nu voor laten? En hoe reageert haar omgeving daarop? Jessy deelt haar inkomsten en uitgaven. “Vrienden weten dat ik niet elke week uit eten wil.”

Jessy schrijft veel over geld

Hoeveel geld verdien je maandelijks, Jessy?

“Ik verdien € 1.850,- netto per maand, op basis van 36 uur. Ik volg een traineeship in de financiële dienstverlening en werk bij een hypotheekverstrekker. Volgend jaar hoop ik erkend vermogensadviseur te zijn.

Daarnaast verdien ik zo’n € 200,- tot € 300,- per maand met mijn blog Happy Rich Millennial. Daarover betaal ik nog wel belasting. Ik schrijf vooral over (be)sparen, beleggen en studieschuld. Verder coach ik mensen en doe ik er af en toe een project naast. Zo heb ik laatst columns geschreven voor een dagblad.”

In New York is mijn kijk op geld veranderd.

Welke vaste uitgaven heb je?

“Mijn zorgverzekering kost € 130,- per maand. Mijn reisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering zijn allebei € 5,- per maand. Abonnementen heb ik weinig. Alleen een abonnement op een streamingdienst en een telefoonabonnement van € 18,- per maand.

Een auto heb ik niet. Mijn OV-chipkaart kost € 35,- per maand, maar dat wordt van mijn salaris ingehouden. Dus dat merk ik niet echt.”

Jessy geeft weinig geld uit

En je huur of hypotheek?

“Ik heb mijn huur opgezegd. Tot deze maand huurde ik een kleine studio, voor € 760,- per maand. Nu pas ik op huizen en huisdieren van anderen. Bijvoorbeeld als mensen op vakantie gaan. In ruil voor het oppassen kan ik daar een tijdje gratis wonen. Een grote besparing.”

Inderdaad. Maar ook een grote stap.

“Klopt, haha. Ik moet vaak verhuizen en heb geen eigen plek. Maar dat past bij me. Ik ben jong, houd van reizen en wil niet gebonden zijn. En ik heb weinig spullen, dat scheelt. De spullen die ik heb, zet ik bij mijn ouders of verkoop ik.”

Waarom praten over geld voor veel mensen lastig is

Niet iedereen praat zo open over geld als Jessy. Sommige mensen schamen zich voor hun hoge salaris, of juist voor hun schulden. Hoe begin je het gesprek over geld?

Tips van een financieel psycholoog

Waar bespaar je verder op?

“Op boodschappen en spullen. Ik geef zo’n € 150,- per maand uit aan boodschappen. Meestal kook ik voor meerdere dagen. Ik let op aanbiedingen en ga alleen naar budgetsupermarkten. Kleding koop ik zelden. Verder ga ik niet zo vaak buiten de deur eten of drinken. Dat vind ik zonde van mijn geld.”

Jessy praat open over geld

Wat vinden je vrienden daarvan?

“Die kennen me inmiddels. Ze weten dat ze me niet hoeven vragen iedere week uit eten te gaan. Meestal stel ik voor om eerst thuis te eten en daarna pas af te spreken. Dat vinden ze vaak goed. Scheelt hen ook geld! Dus ik ga nog wel de deur uit, hoor. Anders wordt mijn leven wel heel saai.”

Ik wil wel een beetje leven.

Heb je een studieschuld?

“Ik heb nog € 2.600,- studieschuld. Vergeleken met anderen valt dat mee. De eerste paar jaar kreeg ik nog een prestatiebeurs, dus toen leende ik niet. Ook hebben mijn ouders mijn collegegeld en studieboeken betaald en heb ik veel gewerkt naast mijn studie.”

Wat is je grootste kostenpost?

“Reizen. Maar dat probeer ik altijd low-budget te doen. Twee weken geleden was ik in Italië. Daar kon ik bij een vriendin slapen. Verder zoek ik altijd goedkope vlieg- of treintickets. Ik heb ook een periode in Londen, Barcelona en New York gewoond. In New York is mijn kijk op geld veranderd.”

Reizen is de grootste kostenpost voor Jessy

In welk opzicht?

“Ik liep stage bij een evenementen- en cateringbureau. We organiseerden feesten voor de elite van New York. Tienduizenden euro’s werden uitgegeven aan eten en bloemdecoraties. Achteraf werd alles weggegooid. Terwijl mensen een straat verderop amper rond konden komen. Die ongelijkheid vond ik schrijnend.

Ook viel het me op hoe uitgeput iedereen erbij zat in de metro. Gesloopt van het harde werken. Zo wil ik niet leven, dacht ik. Vanaf dat moment ben ik gaan nadenken: Hoe kan ik duurzamer met mijn geld omgaan?”

Welke keuzes heb je toen gemaakt?

“Ik ben begonnen met beleggen. Ik beleg € 300,- per maand en spreid mijn geld over verschillende beleggingsfondsen. Zo’n 70% van dat bedrag beleg ik in indextrackers, met wat minder risico. De rest beleg ik met wat meer risico. Bijvoorbeeld in losse aandelen, crypto en goud.

Ik beleg voor de lange termijn en alleen met geld dat ik kan missen. Met de opbrengst hoop ik later eerder te kunnen stoppen met werken. Of minder te werken. Het lijkt me fijn om die vrijheid te hebben. Ik bouw trouwens ook aanvullend pensioen op. Daarvoor zet ik € 50,- per maand opzij.”

Jessy leest boek over geld

Spaar je ook?

“Ik zet elke maand een paar honderd euro opzij. Ik vind het belangrijk een buffer te hebben voor onvoorziene kosten. Ik ben van plan om later dit jaar helemaal voor mezelf te beginnen en mijn baan in loondienst op te zeggen. Ik wil op afstand kunnen werken, bijvoorbeeld vanuit het buitenland. Daarvoor wil ik graag wat geld apart hebben staan.

Verder zet ik elke maand € 50,- opzij voor een vakantie met mijn zus. En een spaardoel voor de lange termijn is om te overwinteren in Spanje.”

De geldkeuzes van Jessy

Wat is je duurste aankoop ooit?
“Mijn werkvisum met zorgverzekering voor de Verenigde Staten. Dat kostte € 3.000,-.”

Waar zou je nooit geld aan uitgeven?
“Van die gemaksdingen. Taxi’s bijvoorbeeld. Of eten thuis laten bezorgen. Voor een keer is dat leuk, maar meestal vind ik het zonde. Ik kan toch net zo makkelijk even naar de supermarkt lopen?”

Wat zou je doen met een miljoen?
“In vastgoed beleggen. Het liefst wil ik een huis in Amsterdam en een huis in Spanje. Nou, dan is een miljoen wel op!”

Vind je het weleens ongemakkelijk om te praten over geld?

“In mijn vorige relatie soms wel. Maar dat kwam ook omdat hij veel meer verdiende dan ik. Ik moest keuzes maken en vaker ‘nee’ zeggen. Dat heb ik duidelijk moeten uitleggen. Het is belangrijk om open met elkaar over geld te praten, vind ik. Dat scheelt veel gedoe.”

Jessy betaalt haar boodschappen

Wat vind je zelf van je uitgavenpatroon?

“Ik ben er heel blij mee. Het vergt discipline om zo te leven, maar dat heb ik ervoor over. Doordat ik weinig geld uitgeef, kan ik later doen wat ik belangrijk vind. Zoals zelf bepalen waar en wanneer ik werk. Tegelijkertijd zijn er grenzen. Ik kan vast meer geld besparen, maar ik wil ook een beetje leven nu ik nog jong en gezond ben.”

Sparen en beleggen bij Nationale-Nederlanden

Hoe besteed jij je inkomen? En ben je daar net zo open over als Jessy? Open zijn over je geldzaken kan je helpen financieel gezond te blijven. Zo houd je geld over om te sparen of beleggen voor dingen die jij belangrijk vindt. Meteen beginnen? Open dan een internetspaarrekening bij Nationale-Nederlanden. Heb je het geld pas over vier jaar of meer nodig? Dan kun je ook beleggen. Wees je er wel van bewust dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt.


Wil je meer weten?