Ga direct naar inhoud

Beleggen voor je pensioen?

In het pensioenakkoord is afgesproken dat iedereen pensioen gaat opbouwen met een persoonlijk pensioenpotje. Het geld dat jij samen met je werkgever inlegt komt dan als beschikbare premie in dat potje terecht.

In het nieuwe pensioenakkoord is afgesproken dat iedereen pensioen gaat opbouwen in premieregelingen. Dat betekent dat niet meer de uitkomst van het pensioen het uitgangspunt is, maar de premie die je werkgever en jij inleggen. Die premie wordt belegd.

Bedrijfstakpensioenfondsen

Bij bedrijfstakpensioenfondsen gaat de premie in een collectief. Als deelnemer krijg je vervolgens inzicht in het voor jou persoonlijk gereserveerde vermogen. Op die manier begint het te lijken op een persoonlijk pensioen.
Pensioenfondsen kunnen daarnaast kiezen voor de wet verbeterde premieregeling. In dat geval gaat de premie in je eigen pensioenpot.

Een deel van de beschikbare premie wordt bij bedrijfstakpensioenfondsen niet belegd voor jou, maar in een reservepot gestopt. Daarmee bouwt het pensioenfonds een reserve op, die kan worden ingezet als het economisch minder goed gaat. Daardoor is de kans kleiner dat de verwachte pensioenuitkering en de uitkeringen van de gepensioneerden gaan dalen.

Pensioenverzekeraars

Bij pensioenverzekeraars komt de beschikbare premie in jouw eigen pensioenpot terecht. Maar hier kan en mag je wél individuele beleggingskeuzes maken. Zo kun je je pensioenpot sturen en vormen in de richting waarvan jij denkt dat die voor jou het beste is. Er wordt geen collectieve reservepot opgebouwd. Maar met het zogenoemde lifecycle-beleggen worden de beleggingsrisico’s automatisch afgebouwd naarmate jouw pensioendatum dichterbij komt. Zo wordt het risico op dalingen dus beperkt en ontstaat er meer zekerheid voor je uiteindelijke pensioenuitkering. Op de pensioendatum kun je met jouw pensioenpotje een levenslang pensioen aankopen bij een door jou gekozen pensioenverzekeraar. Dit “shoppen” is nu al mogelijk.

Eén premie

In het pensioenakkoord is afgesproken dat pensioenopbouw in de toekomst gebeurd met een vlak premiepercentage. Binnen een pensioenregeling wordt voor iedere werknemer dan hetzelfde percentage pensioenpremie betaalt, ongeacht de leeftijd.

Mijnpensioenoverzicht.nl

Snel zien hoeveel AOW, werknemerspensioen en eventueel nabestaanden- of partnerpensioen je hebt opgebouwd?
Log in op mijnpensioenoverzicht.nl met je DigiD voor meer inzicht in je pensioen.


Wil je meer weten?