Ga direct naar inhoud

Aanvragen van energielabel wordt duurder

Als je je woning wilt verkopen of verhuren ben je verplicht om een energielabel te registreren. Tot 31 december 2020 kan je dit nog eenvoudig zelf online aanvragen. Maar vanaf 1 januari 2021 kom je een stuk duurder uit. Dan wijzigt namelijk de bepalingsmethode voor het energielabel en moet je een energieadviseur inschakelen om je energielabel te bepalen


Wat is een energielabel?

Een energielabel voor je woning zegt iets over hoe energiezuinig je woning is. Maar ook welke energiebesparende middelen je nog kan uitvoeren om de woning energiezuiniger te maken.

Heb ik al een energielabel?

Of jouw huis al een energielabel heeft, kun je controleren via de website van Energielabel. Daar zie je of er voor je huis een definitief energielabel is geregistreerd. Is dit niet het geval? Dan is er alleen een voorlopig energielabel. Als je je huis gaat verkopen of verhuren moet dit worden omgezet in een definitief energielabel. Is er op dat moment geen definitief energielabel aanwezig? Dan kan je een boete ontvangen van € 170,-.

Nog geen energielabel? Zo regel je er eentje

Hoe kom ik aan een energielabel?

Je kunt eenvoudig een energielabel aanvragen via de website van de Rijksoverheid. Op basis van openbare gegevens wordt er een energielabel voor je woning vastgesteld. Klopt dit niet, bijvoorbeeld omdat je al energiezuinige maatregelen hebt genomen? Dan kun je deze gegevens aanvullen. Een erkend adviseur beoordeelt op afstand of jouw gegevens juist zijn ingevuld. Je energielabel is vanaf dat moment tien jaar geldig. Heb je plannen om je woning binnen tien jaar te verkopen of te verhuren? Dan kan het voordelig zijn om nu een energielabel aan te vragen.

Wat kost een energielabel? In 2021 ga je meer betalen

Bij het online aanvragen tot en met 31 december 2020 betaal je alleen de kosten van de online beoordeling van een erkend adviseur. De kosten van deze online beoordeling verschilt per adviseur, maar gemiddeld kost het één tot enkele tientjes. Vanaf 1 januari 2021 moet je een energieadviseur inschakelen die fysiek bij jou thuis langskomt. Gemiddeld kost een energielabel dan zo’n € 190,-.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Als je een huis wilt verkopen of verhuren ben je verplicht om een energielabel in bezit te hebben. Met deze maatregel wil de overheid eigenaren informeren over de energiezuinigheid van een woning. Ook wil de overheid stimuleren dat je – als het nodig is - energiezuinige maatregelen neemt voor je woning.

Welke energielabels zijn er?

Er zijn verschillende klassen energielabels. De labelklassen lopen van A t/m G. Het energielabel van je woning wordt bepaald door tien verschillende kenmerken.

  • Bouwjaar van je woning
  • Type woning (bijvoorbeeld een appartement of een eengezinswoning)
  • Type glas (bijvoorbeeld dubbel glas)
  • Isolatie van de buitenmuren
  • Isolatie van het dak
  • Isolatie van de vloer
  • Type verwarming (bijvoorbeeld vloerverwarming of een radiator)
  • Type warmwatervoorziening (bijvoorbeeld een boiler of geiser)
  • Ventilatiesysteem
  • Zonnepanelen en zonneboiler

Heb je energielabel A? Dan heb je de meest energiezuinige woning. Heb je energielabel G? Dan verbruikt je woning juist veel energie en is je woning niet energiezuinig. Het kan dan een goed idee zijn om te kijken naar energiebesparende mogelijkheden voor je woning. Wil je energiezuiniger wonen? Lees 8 snelle bespaartips die (bijna) niets kosten.

Deze informatie is afkomstig van de website van de Rijksoverheid. De informatie over het aanvragen van je energielabel kan in de tussentijd veranderen. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor de actuele informatie.

Wil je meer weten over onderwerpen als hypotheken, duurzaamheid en je huis verbouwen? Hier vind je alle informatie over wonen.