Ga direct naar: inhoud

Zorg voor de mantelzorger

Zorg jij voor iemand met gezondheidsproblemen? Help je bijvoorbeeld je nichtje onbetaald met dagelijkse verzorging? Dan ben je mantelzorger. Mantelzorger zijn doe je uit liefde voor een ander. Het is dankbaar werk, maar het vergt wel veel tijd en energie. Gelukkig kun je als mantelzorger hulp verwachten vanuit verschillende hoeken. Ontdek hoe jij wordt bijgestaan.


Hulp voor de mantelzorger

Als mantelzorger kun je steun vinden bij verschillende personen en instanties. Vanuit je eigen netwerk, vanuit de gemeente en de overheid, bij je werkgever en vanuit je zorgverzekeraar.

  • Breng eerst de nodige zorg in kaart. Hoe hulpbehoevend is jouw naaste en welke zorg is er precies nodig? En hoe vaak?
  • Samen met een mantelzorgmakelaar kun je alles op een rij zetten en de zorguren bepalen. Vraag naar een mantelzorgmakelaar bij jouw gemeente.
  • Zorg ook goed voor jezelf. Mantelzorg kan veel tijd en energie vergen. Plan tijd voor jezelf in zodat je af en toe vrij kunt nemen van je zorgtaken.
  • Praat over jouw ervaringen als mantelzorger. Je kunt steun vinden in je eigen omgeving, maar ook bij diverse mantelzorg-communities.
  • Bij de aanvullende verzekering van Nationale-Nederlanden ontvang je vervangende mantelzorg. Iemand neemt jouw zorgtaken dan tijdelijk over, zodat jij even tijd voor jezelf kunt nemen.
Mantelzorger zijn doe je uit liefde voor een ander

Verlof voor de mantelzorger

Mantelzorger zijn kan best vermoeiend zijn. We begrijpen dat je er af en toe even tussenuit wilt. De aanvullende zorgverzekering van Nationale-Nederlanden biedt Vervangende Mantelzorg. Zo kun jij af en toe een paar dagen of weken tijd voor jezelf nemen. Een vervangende mantelzorger komt dan, met veel liefde, jouw zorgtaken overnemen. De dekking van deze vervangende mantelzorg loopt via Stichting Handen in Huis.

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven


Heb jij de zorgverzekering die het beste bij je past?

Niets zo veranderlijk als een mens. En jij? Heb jij de zorgverzekering die het best bij je past? Hoog tijd om te ontdekken wat voor type jij bent. 

Ontdek welk zorgtype jij bent

Tips: meer ondersteuning bij mantelzorg

Wist je dat je als mantelzorger ondersteuning kunt krijgen van je gemeente, werkgever en andere instanties?

Bekijk hier wie jou kan helpen

Hoe herken je een overbelaste mantelzorger?

Voor veel mantelzorgers is het zorgen voor een dierbare vanzelfsprekend. Daarom identificeren zij zichzelf vaak niet als zodanig. Dit betekent niet dat ze geen mantelzorger zijn én geen risico lopen op overbelasting.

Bekijk hoe jij kan helpen