Ga direct naar: inhoud

Zo kom jij fit de winter door

De winter! Het seizoen van gezellig kaarsjes aan, korte dagen, buiten de kou trotseren en samen genieten van een lekker feestmaal. Iedere avond op de bank met een deken en een kop warme choco met slagroom klinkt fantastisch, maar je wilt ook over een paar maanden vol energie het voorjaar in. Met deze vijf tips kom jij helemaal fit de winter door.


Fit de winter door met warme kleding

Het ligt misschien voor de hand, maar we willen het tóch gezegd hebben: kleed je warm aan deze winter! Kou vatten in de winter is geen pretje, doe je best om warm te blijven. Door veel laagjes te dragen blijf je buiten goed warm, en kun je altijd wat uittrekken als binnen de verwarming hoog staat. Vergeet je muts, handschoenen en sjaal niet standaard mee te nemen als je ’s ochtends op de fiets naar werk springt.

Ga je buiten hardlopen? Zorg dan voor thermolaagjes, een hoofdband om je oren mee te bedekken en speciale hardloophandschoenen. Draag altijd speciale sportkleding. Waarom? Het speciale materiaal kan je zweet goed afvoeren, zonder dat de kleding klam wordt. Een gewoon katoenen T-shirt wordt juist extra koud als je bezweet raakt, waardoor je weer kou kunt vatten.

Draag veel laagjes. Liever wat uittrekken dan het koud hebben.

Trotseer de stress van de feestdagen

De feestdagen brengen veel gezelligheid met zich mee. Lekker lang tafelen, samen cadeautjes uitpakken en warm binnen zitten. Maar met deze gezelligheid komen ook de ‘moetjes’ ieder jaar terug. Een vijfgangendiner maken voor je hele familie of dagenlang kerstcadeautjes shoppen. Probeer de stress die dit met zich meebrengt te trotseren door rustig te blijven. En prima als je het wat simpeler houd: het diner mag ook uit drie gangen bestaan. Dat jij voor de familie kookt is al heel fijn, probeer er zelf ook van te genieten en maak het jezelf niet onnodig moeilijk.

Ook een aanrader is de ‘iedereen neemt wat mee’. Zo verdeel je de taken en hoef jij alleen maar het soepje te maken. Dus geniet vooral van de gezelligheid. Soms lijkt het alsof je tijdens de feestdagen een beetje geleefd wordt, maar sta eens stil en geniet van de mensen en de sfeer om je heen.


Fit de winter door met beweging

Heel belangrijk: blijf in beweging! Als je fit de winter uit wilt rollen, kun je niet drie maanden lang op de bank blijven liggen. Van sporten blijf je fit, sterk én je werkt aan je weerstand! Ben je gewend om buiten te sporten, dan is het misschien even wennen om in het donker aan de slag te gaan. Maar met een reflecterend hesje en een lichtgevende armband kun je prima de straat op. Sport je liever niet in het donker, dan is de sportschool een optie. Houd de routine erin door lesjes te volgen en op vaste tijden te trainen. Thuis kun je overigens ook prima oefeningen doen, zoals situps en squads.

Naar buiten gaan blijft heel belangrijk, ook als je thuis sport of naar de sportschool gaat. Probeer zoveel mogelijk de fiets te blijven pakken. En wat dacht je van een mooie winterse wandeling door de duinen of het bos? Zolang je je warm kleedt, hoef je helemaal geen last van de kou te hebben. Van naar buiten gaan krijg je energie en minimaliseer je de kans op een winterdip. Pak die zonnestralen zoveel mogelijk. Vitamine D, check!

Van sporten blijf je fit, sterk én je werkt aan je weerstand!


Fit de winter door met gezond eten

Van de kou kun je best meer trek in comfort food krijgen, maar probeer gezonde maaltijden voor jezelf (en je gezin) te blijven maken. De winter biedt heerlijk winters fruit en groente, zoals mandarijnen en peer, maar ook knolselderij, andijvie en zuurkool. Genoeg om mee te variëren in een heerlijke warme stampot of winterse soep. Wat er in de winter niet aan komt, hoeft er voor rokjesdag ook niet af!

Wij hebben een aantal heerlijke gezonde, makkelijke winterse recepten voor je klaargezet. Eet smakelijk!


Met de gratis Fit module in de Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden kun je meedoen aan programma’s om fit te worden en blijven. Ga voor meer informatie naar nn.nl/fit.