Ga direct naar inhoud

Vrije zorgkeuze bij je zorgverzekering. Hoe zit dat?

Of je met je zorgverzekering terecht kunt bij alle zorgverleners in Nederland, hangt af van de zogenaamde vrije zorgkeuze. Als je een zorgverzekering hebt die deze keuze heeft, kun je bij alle zorgverleners terecht, waar dan ook in Nederland, en worden je kosten vergoed. Maar dit is niet het geval bij alle soorten zorgverzekering


Wat is vrije zorgkeuze precies? En met welk type verzekering hangt dit samen?

Bij een zorgverzekering met vrije zorgkeuze kun je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat en je rekening wordt vergoed. Of het nu gaat om een vergoeding uit je basisverzekering of je aanvullende (tandarts)verzekering: jij kiest de zorgverlener die jij wilt. De zorgverzekering met vrije zorgkeuze heet een restitutieverzekering. Met zo’n verzekering kun je dus voor een ziekenhuis kiezen waar jouw zorgverzekeraar geen contract mee heeft, terwijl je kosten wel vergoed worden.

Zorgverzekering zonder vrije keuze

De tegenhanger van de restitutieverzekering is de naturaverzekering. Jouw zorgkosten worden alleen vergoed als je behandeld bent door een zorgverlener waarmee jouw zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Het idee is dat de verzekeraar dan contracten heeft met veel zorgaanbieders bij jou in de buurt. Als jij in Amsterdam woont, hoef je dan niet de volledige keuzevrijheid te hebben om naar een ziekenhuis in Enschede te gaan.


Voor- en nadelen: restitutieverzekering

Voordelen Nadelen
Jij kiest zelf bij welke zorgverlener je behandeld wilt worden Meestal moet je de gemaakte kosten voorschieten en later declareren
Jij krijgt inzicht in je zorgkosten, maar betaalt ze niet De premie is vaak hoger dan bij de naturaverzekering
De rekening wordt volledig vergoed in Nederland

Voor- en nadelen: naturaverzekering

Voordelen Nadelen
De premie is lager dan bij een restitutieverzekering Je hebt niet de volledige vrijheid bij het kiezen van je zorgverlener
Zorgverlener dient de rekening direct bij de verzekeraar in Kans op onverwachte kosten achteraf

Wil je naar een ander ziekenhuis terwijl je een naturaverzekering hebt? Dat kan. Maar dan zul je zelf moeten bijbetalen. Dit betaal je achteraf en kan wel oplopen tot 35% van de rekening. Om deze betaling bij een naturaverzekering te voorkomen, kun je verder reizen naar een zorgverlener die wel vergoedt wordt bij je naturaverzekering.


De uitzonderingen

Voor spoedeisende hulp gelden andere regels. Heb je acute zorg nodig? Dan kun je altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Ook een afspraak bij de huisarts valt buiten deze regels. Vaak heb je al een huisarts en hier kun je altijd bij terecht als je zorg nodig hebt.

Hoe weet ik of ik vrije zorgkeuze heb?

Je hebt niet bij alle zorgverzekeraars vrije zorgkeuze. Let goed op bij het afsluiten van de zorgverzekering of dit erbij zit of bekijk je polisblad. Met de Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden heb je volledige zorgkeuze zonder bijbetalen. Jij kunt dus kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Het is namelijk een restitutieverzekering met uitgebreide vergoedingen en gratis extra services.

Check welk type zorgverzekering jij hebt

Je kunt je polis checken om te zien of jij vrije zorgkeuze hebt. Heb je geen restitutiepolis en dus geen keuze? Geen nood! Per 1 januari kun je wisselen van zorgverzekeraar. En dat geldt óók voor je eventuele partner of kinderen.

De toekomst van de vrije zorgkeuze

In 2013 gingen er stemmen op in de politiek om zorgverzekeraars meer vrijheid te geven. Dit had ertoe kunnen leiden dat de restitutieverzekeringen verdween. De reden hierachter was dat zorgverzekeraars afspraken maakten met geselecteerde zorgverleners. Dit zou de kosten drukken en de zorg in Nederland goedkoper maken. Bij zorgverleners waar geen contract mee is, zou dan veel minder vergoed hoeven te worden. De Eerste Kamer besloot echter dat dit in strijd is met de wet vrije artsenkeuze en het wetsvoorstel sneuvelde. Discussies omtrent de restitutieverzekering, en dan vooral in samenhang met oplopende zorgkosten in Nederland, lopen nog steeds. Maar vooralsnog is de restitutieverzekering beschikbaar en keuze van zorg niet in gevaar.


Tussentijds zorgverzekering aanpassen

Soms hoef je niet tot 1 januari te wachten. Nationale-Nederlanden vertelt wat mogelijk is. Bijvoorbeeld bij een nieuwe baan of als je 18 wordt.

Bekijk wat je mag wijzigen

Ken je onze Zorgvergelijker?


Je hebt recht op de beste begeleiding naar de beste zorg. Daarom kies je bij ons zelf je zorgverleners, en daar helpen wij je graag bij.

Check onze Zorgvergelijker

Bekijk onze zorgverzekering

Als het om je gezondheid gaat, wil je natuurlijk de beste zorg ontvangen. Met een zorgverzekering van Nationale-Nederlanden ben je uitstekend verzekerd als je zorg nodig hebt.