Ga direct naar: inhoud

Vijf gezonde, makkelijke recepten voor in de winter

Brrr! Kou, griep, snotterende mensen om je heen… in de winter kan je weerstand wel wat hulp gebruiken. Met deze 5 gezonde, makkelijke recepten zet je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel.

Zoete aardappel stamppot met rucola en kabeljauw

Zoete aardappel. Een gezonde knolsoort waarmee je eindeloos kunt variëren. Een creatieve draai aan de traditionele stamppot zoals hutspot, is stamppot van zoete aardappel. Een lekker visje voegt extra proteïne toe aan je stamppot en de rucola maakt het gerecht lekker fris.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 400 gram zoete aardappelen
  • 400 gram kruimige aardappelen
  • 400 gram kabeljauw
  • Handje rucola
  • 1 citroen
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding:

Schil de zoete en de kruimige aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook ze in 15 minuten gaar in een pan water. Bewaar bij het afgieten een kopje kookvocht. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kabeljauw, voeg wat peper toe. Stamp de aardappelen tot een puree. Is de puree droog, voeg dan wat kookvocht toe. Schep de rucola door de stamppot en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de stamppot over 2 borden en leg de gebakken kabeljauw er op. Knijp wat citroensap boven uit.

Vegatarische winterse groentesoep

Hmmm, soep! Een heerlijke warme hap waar bijna iedere groentesoort wel bij past. Bij deze winterse soep kiezen wij voor mooie winterse groenten die barsten van de vitaminen en je veel energie geven. In plaats van croutons kun je er ook een stukje brood bij eten.

Ingrediënten voor een grote pan soep:

  • 2 uien
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 250 gram aardappels
  • 750 gram wortelen, pastinaken en selderij
  • Olijfolie Croutons of sneetjes volkorenbrood

Bereiding:

Hak de uien fijn, verhit een eetlepel olijfolie in een grote pan en fruit de uien. Schil of was de groenten en aardappels, snijd ze in stukjes en voeg ze toe aan de uien in de pan. Laat ze 10 minuutjes meebakken en voeg daarna 1 liter water en de bouillonblokjes toe aan de pan. Laat de groenten 15 minuten koken op laag vuur en pureer daarna de soep met een staafmixer. Is de soep net iets te dik? Dan voeg je er wat water aan toe. Serveer de soep met croutons of met wat brood.

Vegetarische warme linzensalade met blauwe kaas

Salades voor in de zomer? Nee hoor, met een warme salade vol heerlijke ingrediënten verwen je jezelf net zo makkelijk op een frisse winterdag. Linzen zijn een plantaardige bron van proteïnen en broccoli zit boordevol calcium en indolen, die helpen je lever te ontgiften.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 pot linzen
  • 175 gram quinoa
  • 1 broccoli
  • 100 gram blauwe kaas
  • Garam Masala-kruiden of gember- en kurkumapoeder
  • Olijfolie

Bereiding:
Was de broccoli, snijd in roosjes en kook kort (5 minuten) in een pan kokend water. Kook de quinoa volgens de verpakking. De linzen giet je in een vergiet, zodat je ze af kan spoelen met koud water. Verhit een eetlepel olijfolie in een middelgrote koekenpan en voeg daar de broccoli, quinoa en linzen aan toe. Bak het geheel 5 minuten op laag vuur door, terwijl de je kruiden eraan toevoegt. Verdeel de salade over de borden en verkruimel de blauwe kaas erover.

Kip uit de oven met groene groentes

Een lekker AVG’tje (aardappels-vlees-groenten) op zijn tijd hoeft helemaal niet saai te zijn. Knapperige, gekruide kippenbouten uit de oven zijn ieders favoriet. Groene asperges en doperwtjes zorgen voor de mineralen en antioxidanten. Voilà: een heerlijk gerecht op tafel!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 4 kippenpoten/kippenbouten
  • 200 gram groene asperges
  • 1 pakje doperwten
  • 1 zakje krieltjes
  • Olijfolie
  • Kruiden voor de kip naar wens: ras el hanout, kerrie of paprikakruiden

Bereiding:

Verwarm de oven op 200 graden. De kippenpoten gaan het eerst de oven in: doe de kippenbouten in een ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie en met jouw favoriete kruiden. Laat een kwartiertje marineren en bak ze daarna in 45 minuten in de oven gaar. De krieltjes en asperges hoeven maar 20 minuten in de oven en kunnen samen in 1 ovenschaal (een andere schaal dan de kip). De doperwtjes kook je in 3-5 minuten gaar in een pan water op het vuur. Serveer per bord 2 kippenpootjes, een schepje asperges met krieltjes en een lepel doperwten.

Vegetarische zoete aardappelsoep met pit

Daar is ‘is weer: de zoete aardappel. Dit keer in een heerlijke soep met flinke portie pit. Lekker als lunch. En als je er een volle maaltijdsoep van wilt maken, dan kook je er gewoon wat extra kruimige aardappels doorheen. Een gezonde soep met extra pit.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • Halve kilo zoete aardappels
  • Blikje (400 ml) kokosmelk
  • 1 groentebouillonblokje
  • Bosje verse koriander
  • 2 rode pepers

Bereiding:
Schil de zoete aardappel en snijd in stukjes. Breng in een grote pan ruim een halve liter water aan de kook en los het bouillonblokje erin op. Aan dit water voeg je de zoete aardappel, de in stukjes gehakte rode pepers en de kokosmelk toe. Laat dit 15 tot 20 minuten koken, zodat de zoete aardappel goed gaar wordt. Voeg de helft van de koriander grof gehakt toe aan de pan en pureer alles tot een vloeibaar geheel. Tijd om te serveren! Maak het af door elke kom soep wat extra verse koriander te geven.

Met de gratis Fit module in de Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden kun je meedoen aan programma’s om fit te worden en blijven. Ga voor meer informatie naar nn.nl/fit.