Ga direct naar: inhoud

Tips voor meer ondersteuning bij mantelzorg

Ben jij iemand die regelmatig zorgt voor een ziek of gehandicapt familielid of iemand anders in je omgeving die hulpbehoevend is? Dan ben je mantelzorger. Als je mantelzorger bent is je hoofddoel klaar staan voor degene die je verzorgt. Maar vergeet niet je eigen gezondheid!

Wist je dat je als mantelzorger ondersteuning kunt krijgen van je gemeente, werkgever en andere instanties? In dit artikel staan gaan we dieper in op wat je voor jezelf kunt doen, wat de gemeente voor je kan betekenen en wat je werkgever en zorgverzekeraar voor je kunnen doen.


  Wat kun je zelf doen?

  Om goed te kunnen zorgen voor een ander moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Het begint met een gezonde leefstijl. Door genoeg te slapen, gezond en gevarieerd te eten, voldoende te bewegen en een arts te raadplegen als je klachten hebt heb je al een goede basis. Daarnaast is het belangrijk om tussen de drukte door ook jezelf te dwingen om regelmatig te ontspannen. Het zorgt voor een goed evenwicht in je drukke bestaan als mantelzorger.

  Daarnaast is het verstandig de zorg waar mogelijk te delen met anderen. Denk hierbij aan familie of vrienden van de zorgvrager. Tip: houd in dat geval samen een zorglogboek bij, dan is iedereen altijd op de hoogte. Er zijn handige apps die je daarbij helpen.

  Ook is het fijn om een groep mensen te hebben waar je op terug kunt vallen als het even te veel is voor je. Niet alleen voor praktische hulp, maar ook om je verhaal kwijt te kunnen. En wil je ondersteuning bij het vinden van de juiste zorg? Dan is het inschakelen van een zorgmakelaar een goede zet. Zo geef je heel wat regeltaken uit handen. Op de website van de Beroepsvereniging van Zorgmakelaars vind je adressen en meer info over de kosten.

  Wat kan de gemeente voor je doen?

  Je gemeente ondersteunt je waar mogelijk bij het uitvoeren van mantelzorg. In de meeste gevallen kun je deze ondersteuning aanvragen het Wmo-loket van je gemeente. De ondersteuning wordt veelal op maat gegeven naar aanleiding van een laagdrempelig keukentafelgesprek. Waar nodig wordt er ook voor passende ondersteuning voor jou als mantelzorger gekeken. Zo kan de gemeente respijtzorg voor jou regelen. Dan kun je je zorgtaken tijdelijk aan een ander overdragen, zodat je even wat tijd voor jezelf hebt. Meer info over wat de gemeente voor je kan doen? Lees het op de regelhulp website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

  Wat kun je samen met je werkgever doen?

  Mantelzorgers verlenen gemiddeld 17 uur per week mantelzorg. Een goede balans tussen zorg, werk en ontspanning is daarbij essentieel. Om te beginnen kun je alvast de volgende dingen doen op je werk:

  • Licht je collega’s in over de situatie. Niet altijd gemakkelijk, maar wel handig om de meest passende oplossingen te vinden.
  • Maak afspraken over je werktijden. Zo kun je eerder beginnen als dat beter past in je schema. Of meer uren in een dag werken, bijvoorbeeld 4 keer 9 uur.
  • Stem af of je meer kan thuiswerken.
  • Deel een aantal van je taken met een collega, zodat je flexibeler bent.
  • Overleg met je leidinggevende hoe jullie omgaan met privégesprekken over de betreffende zorg, wisselingen in het rooster en afspraken tijdens werktijd.
  • Neem contact op met de bedrijfsmaatschappelijk werker.

  Daarnaast is het mogelijk dat je recht hebt op de volgende verlofregelingen. Veel werkgevers hebben hierover namelijk afspraken in de cao vastgelegd:

  • Kortdurend zorgverlof: dit kun je twee keer per jaar opnemen voor de zorg van een kind, partner of ouder. Het gaat om maximaal twee keer het aantal uren dat je per week werkt. Je moet wel de enige zijn die op dat moment de zieke kan verzorgen.
  • Als er langdurige zorg vereist is, is er de optie van langdurig zorgverlof. Je mag per jaar twaalf weken lang de helft van je werkuren aan zorgverlof opnemen.
  • Als degene waarvoor jij zorgt bijvoorbeeld onverwachts in het ziekenhuis wordt opgenomen, kun je calamiteitenverlof opnemen.

  Onderzoek goed of bovenstaande vormen van verlof in de cao van jouw werkgever zijn opgenomen. Twijfel je? Raadpleeg dan de afdeling personeelszaken/HR.

  Wat kan je zorgverzekeraar betekenen?

  Tot slot is het slim te bekijken welke dekking het best past bij jou als mantelzorger. Verschillende zorgverzekeraars bieden namelijk ondersteuning aan bij mantelzorg Zo bieden wij vanuit de aanvullende verzekering bijvoorbeeld een vergoeding voor een mantelzorgcursus, maximaal 14 dagen per jaar vervangende mantelzorg en dekking voor de kosten van de zorgmakelaar.

  Lees welke mantelzorgzaken onder onze aanvullende verzekering vallen


  Jouw gezondheid op orde

  Breng je gezondheid gratis in kaart met de Persoonlijke Gezondheidscheck en ontvang eenvoudige tips om je gezondheid te in een handomdraai te verbeteren.

  Doe de Gezondheidscheck

  Gratis Leefstijlcoach

  Deze online coach geeft u meer inzicht in uw eigen leefstijl. Daarnaast draagt het bij aan de bewustwording voor een gezonde leefstijl.

  Kies voor gezond leven

  Vergoedingen mantelzorg

  Alle vergoedingen die je kunt krijgen als mantelzorger van je zorgverzekeraar lees je hier.

  Check wat vergoed wordt