Ga direct naar: inhoud

Vakantie! Maar hoe zit het met spoedeisende zorg?

Heerlijk, vakantie! En die plan je natuurlijk helemaal zoals jij het zélf wilt. Lekker met je kinderen op het Spaanse strand, een culturele stedentrip of actief met de rugzak of surfplank. Alles is mogelijk, laat de voorpret maar beginnen! Maar… het kan geen kwaad om bij alle voorbereidingen óók even je zorgverzekering te checken.

Je zit er natuurlijk niet op zit te wachten, maar ook op vakantie kun je natuurlijk te maken krijgen met een ongelukje of ziekte. Met een goede voorbereiding verandert je voorpret achteraf niet in een financiële kater… We vertellen je dan ook graag waar je even goed op moet letten vóór je op vakantie gaat.

Spoedeisende zorg of planbare zorg…?

Als het gaat om geneeskundige zorg in het buitenland, kun je maken hebben met planbare zorg en met spoedeisende zorg. Heb je op vakantie medische zorg nodig die je niet kunt uitstellen tot je weer terug bent? Bijvoorbeeld omdat je zoontje is uitgegleden bij het zwembad en een lelijke snee in zijn voorhoofd heeft? Of omdat je toch wel érg veel last van je darmen hebt na dat ijsje op het strand? Dan spreken we van spoedeisende zorg.

Lees meer over onze vergoeding van spoedeisende zorg

Kun je voor je eventuele behandeling wel wachten tot je terug bent in Nederland? Dan spreken we over planbare zorg. Daarvoor gelden andere regels en voorwaarden dan voor spoedeisende zorg. Planbare zorg komt dan ook eigenlijk niet voor als je tijdens je vakantie zorg nodig hebt. Dan gaat het altijd om spoedeisende zorg.

Maar mijn zorgverzekering vergoedt spoedeisende zorg toch gewoon?

Nou, niet altijd. Dat ligt eraan hoe je verzekerd bent. De basisverzekering vergoedt spoedeisende zorg in het buitenland alleen tot maximaal de behandelkosten zoals deze in Nederland gelden. Vallen de kosten hoger uit? Dan betaal je deze helaas zelf. Gelukkig kan een aanvullende zorgverzekering uitkomst bieden. Vaak biedt deze namelijk een aanvullende vergoeding voor spoedeisende zorg. Zo bieden alle aanvullende verzekeringen van Nationale-Nederlanden een volledige vergoeding voor spoedeisende zorg in het buitenland.

Maar let wel even goed op!

Denk niet te snel ‘Oh, maar ik ben aanvullend verzekerd, geen probleem dus!’. We raden je echt aan om héél even in je polis te duiken voor je op vakantie gaat. Want:

  • Sommige zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen die maximaal twéémaal de kosten zoals deze in Nederland voor de behandeling gelden vergoeden. Of ze maken een verschil tussen een reis in Europa of buiten Europa. Dan loop je straks alsnog risico dat je zélf je portemonnee mag pakken.
  • Hoe zit het met je eventuele partner en kinderen? Hoe zijn zij verzekerd voor spoedeisende zorg in het buitenland? Misschien hebben zij wel alléén een basisverzekering. Of hebben zij een aanvullende verzekering die de kosten tot een bepaald maximum vergoedt of alleen in Europa. Dan zit jij wel goed, maar zij niet…

En pas op, de kosten kunnen al snel véél hoger uitvallen dan de kosten in Nederland. Bijvoorbeeld in Amerika of in privé-klinieken in populaire zon- en skigebieden. Dat kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Even checken kan dus voordelig voor je uitpakken. Dus: pak die vijf minuten en check jouw dekking én die van je gezin.

Direct je zorgpolis checken in Mijn NN Zorgverzekering

Onvoldoende verzekerd? Geen probleem!

Ben jij of je gezin onverhoopt toch onvoldoende verzekerd tegen spoedeisende zorgkosten in het buitenland? Geen probleem, je hoeft je vakantie écht niet af te zeggen! Je lost het eenvoudig op met een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten. Die vult de vergoeding vanuit je zorgverzekering aan. En je bent ook gelijk goed verzekerd als je je camera op vakantie laat vallen.

Lees meer over onze reisverzekering mét Module Medische zekerheid

En check dit gelijk ook even…

Als je dan tóch even de dekking van je zorgverzekering checkt, check dit dat ook even. Dan Ga je helemáál goed voorbereid op vakantie:

  • Ben je in het bezit van een EHIC-pas? Dit wordt ook wel de Europese Zorgpas genoemd. Hiermee weten buitenlandse zorgverleners dat je voor zorg verzekerd bent. Zo voorkom je gedoe rondom de betaling van je buitenlandse zorg.  

  • Gebruik je medicijnen? Dan kan het Medisch paspoort handig zijn voor je. En check gelijk even of je medicijnen op de lijst van verboden middelen staan in het buitenland. Want dan heb je een officiële verklaring nodig.  

  • Noteer het nummer van de Hulpdienst van je zorg- of reisverzekeraar. En de Gezondheidslijn als je voor zorg verzekerd bent bij Nationale-Nederlanden. Want die kun je ook vanuit het buitenland bellen. 

  • Heb je vaccinaties nodig voor je bestemming? De GGD kan je er meer over vertellen. En misschien krijg je de kosten wel vergoed of krijg je korting.

Onbezorgd plezier tijdens een actieve of sportieve vakantie!

Ga jij voor de adrenaline boost op vakantie? Dan loop je soms wat meer risico. Het is verstandig om je verzekeringen even goed te checken.

Lees verder

Declareren met een zorgverzekering én een reisverzekering

Heb je zorgkosten gemaakt in het buitenland? Dan wil je deze natuurlijk graag vergoed krijgen.

Lees verder