Ga direct naar: inhoud

Hoe zit het met een zorgverzekering voor kinderen?

In Nederland is iedere inwoner verplicht een basis (zorg)verzekering te hebben. Dit geldt dus ook voor kinderen. Natuurlijk wil je als ouder ervoor zorgen dat je kind de beste zorgverzekering heeft.

Maar waar moet je dan op letten? In dit blog helpen we je verder door dieper in te gaan op een aantal veelvoorkomende vragen, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Voor wanneer moet jij je kind aanmelden bij een zorgverzekeraar?

Je moet je pasgeboren kind uiterlijk vier maanden na de geboorte aanmelden bij je zorgverzekeraar. Je kind is dan meeverzekerd bij (een van) de ouders. Als je bij ons verzekerd bent, kun jij je kind hier aanmelden. Vergeet je dit binnen vier maanden te doen? Dan draai je zelf op voor de tot dan toe gemaakte zorgkosten.

Waar moet je op letten bij het aanmelden?

De basisverzekering is voor kinderen uitgebreider dan voor volwassenen. Zo zijn bijvoorbeeld de eerste 18 behandelingen van een fysiotherapeut en veel voorkomende behandelingen door een tandarts opgenomen in de basisverzekering.

Voor hulpmiddelen is vaak een aanvullende verzekering nodig. Met een aanvullende verzekering kun je je kind verzekeren voor een beugel en andere hulpmiddelen zoals steunzolen, een plaswekker of een brilvergoeding. Vaak geldt er een maximale vergoeding voor dit hulpmiddel. Maak je meer kosten? Dan moet je deze zelf betalen..

Lees meer over de dekkingen van onze Zorgverzekering

Meeverzekeren? Wat kost dat eigenlijk?

Tot 18 jaar kun jij je kind meeverzekeren op je verzekeringspolis. Voor de basisverzekering is dit gratis. Het kosteloos meeverzekeren voor een aanvullende zorgverzekering is per zorgaanbieder verschillend, dus let daar goed op. Bij ons is je kind gratis meeverzekerd voor de aanvullende zorgverzekering.

Bij wie moet jij je kind meeverzekeren? Vader of moeder?

Je mag zelf kiezen of jij je kind wilt meeverzekeren bij vader of moeder. Het is verstandig je kind aan te melden bij de ouder met de best passende dekking. Denk hierbij ook aan de volgende twee belangrijke zaken:

  • De dekking op de aanvullende verzekering: de vergoedingen voor bijvoorbeeld orthodontie kunnen sterk verschillen per polis. Kies de hoogste dekking voor de zaken die jij belangrijk vindt.
  • Vrije zorgkeuze: vind je het belangrijk zelf te kunnen kiezen waar jouw kind behandeld wordt, kies dan voor een polis met vrije zorgkeuze. Daarover lees je meer in dit blog.

Nationale-Nederlanden biedt in sommige situaties de mogelijkheid om de verzekering tussentijds te wijzigen. Dit noemen wij de meegroeiservice. Zo kun je er voor zorgen dat de verzekering past bij jullie (gewijzigde) situatie. Lees hier meer over de meegroeiservice.

De best passende dekking kan tussendoor wijzigen, bijvoorbeeld als één van de ouders zijn of haar zorgpakket aanpast. Kijk dan samen of het verstandig is om jullie kind mee te verzekeren bij de ander.

Om je kind mee te verzekeren op jouw polis hoef je trouwens niet op hetzelfde adres te wonen. Hoewel kinderen vaak verzekerd zijn op de polis van de ouder waar zij het merendeel van de tijd verblijven, is dit niet noodzakelijk.

Wat verandert er als je kind uit huis gaat?

Als je kind uit huis gaat zijn er verschillende zaken die veranderen. Deze zijn (deels) afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Kind is jonger dan 18 jaar

Het is niet verplicht om op hetzelfde adres te wonen als je kind bij jou is meeverzekerd. Dit betekent dus dat als je kind uit huis gaat en nog geen 18 is, hij of zij gewoon bij jou meeverzekerd kan blijven.

Kind is 18 jaar

Is je kind 18 geworden? Dan moet jouw zoon of dochter binnen vier maanden na zijn of haar verjaardag een eigen zorgverzekering afsluiten en premie gaan betalen. Daarnaast krijgt je kind vanaf deze leeftijd te maken met het eigen risico.

Studeert je achttienjarige kind nog? Dan kan hij of zij vaak nog gebruik maken van jouw collectiviteitskorting, ook als hij of zij niet meer thuis woont.

Tip: kijk of je kind recht heeft op zorgtoeslag

Tot slot

Als je kinderen uit huis zijn en niet meer onder jouw polis vallen of wanneer er iets anders wijzigt in de gezinssituatie, kun je overwegen of extra dekkingen nodig zijn. Je wilt niet onderverzekerd zijn, maar je hoeft ook niet meer te verzekeren dan nodig. Heb je hulp nodig om te bepalen wat voor jou de juiste dekking is? Neem dan contact met ons op of ga naar jouw adviseur.


Toekomstige ouder? Heb je aan alles gedacht?

Aan welke dingen moet je, naast een zorgverzekering, nog meer denken voor de geboorte van je kind? Je vindt het allemaal terug in deze checklist!

Bekijk onze checklist

Verzekert van de beste specialist

U wilt de beste behandeling voor u en uw kind. Wij bieden u de mogelijkheid om een second opinion aan te vragen.

Vind de beste specialist

Dekking wijzigen? Gebruik de meegroeiservice

In sommige situaties is het mogelijk om uw zorgverzekering tussentijds aan te passen, zo zorgt u voor de beste dekking!

Check onze meegroeiservice