Ga direct naar: inhoud

Gezond werken? Zo doe je dat!


Hard werken en een goede gezondheid, gaat dat samen? Gemiddeld brengen we 37 uur van de week door op ons werk, wat nog best acceptabel lijkt.

Toch ervaren maar liefst negen op de tien werkenden werkstress, driekwart eet een ongezonde lunch en we zitten met zijn allen gemiddeld 10,1 uur per dag op een stoel. Daarom hebben we een aantal handige tips op een rij gezet waarmee je de werkdag een stuk gezonder doorkomt. Zowel mentaal als fysiek.


  Gezond werken is stressvrij werken

  Minder stress op je werk betekent gezonder werken. Een goed startpunt om stressvrij te werken is het opschrijven van de oorzaken van je stress. Neem je teveel hooi op je vork? Verlies je het overzicht? Heb je onduidelijke verantwoordelijkheden? Als je hiervan in de stress schiet, schrijf deze onderwerpen dan op en vul ze aan met andere stressveroorzakers. Als je de lijst met oorzaken af hebt, schrijf dan per oorzaak in één zin op wat je kunt doen om de stress weg te nemen. Neem je teveel werk van anderen over? Bespreek dit met je leidinggevende. Heb je gebrek aan focus? Richt je alleen op je eigen taken en maak dit duidelijk aan collega’s. Het zal je rust geven.

  Meer tips om je werkstress te verminderen? Lees onze blog over Stressvrij werken.

  Gezond werken is meer bewegen

  Gezond werken doe je ook door meer te bewegen. Het is aan te raden buiten werktijd te sporten, maar ook tijdens kantooruren kun je aan je portie beweging komen. Dat lijkt lastig maar je kunt prima bewegen zonder dat je werk hieronder lijdt. Sommige bedrijven hebben bijvoorbeeld een eigen sportschool. Ook is het goed om 10.000 stappen per dag te zetten; maak dus na je lunchpauze een wandeling waarbij je twintig minuten stevig doorstapt. Een makkelijke win is als je vaker de trap pakt. En zie elke keer als je de trap neemt dit als een overwinning op jezelf. Daarnaast doet zo nu en dan een korte wandeling over de afdeling of een rekoefening wonderen. Ook kun je staand werken. Verstel je bureau een halve meter omhoog en verkort je zittijd.

  Ben je benieuwd of je al fit genoeg bent zowel voor, tijdens als na werktijd? We hebben een aantal indicatoren op een rij gezet in onze blog Makkelijk en gezond bewegen.

  Gezond werken is gezond eten

  Een belangrijke component van gezond werken is een gezond eetpatroon. Het kan een uitdaging zijn om gezond te eten. Bij een bedrijfsrestaurant liggen die tosti’s, frikandellen en pizza’s vaak gelijk bij de ingang en alleen de geur is al verleidelijk. Ook lunchtentjes in de buurt bieden vaak de lekkerste, maar niet altijd de gezondste opties aan. Maar weersta de verleiding en loop eens door. Kies bijvoorbeeld voor een salade en bereid eens zelf je broodje, dan weet je precies wat voor ingrediënten erop zitten. De voorverpakte broodjes ogen soms gezond, maar kijk even goed of er niet teveel mayonaise op zit. En een soepje is vaak ook een gezond onderdeel van de lunch, vooral een op bouillon gebaseerde soep zoals de groentesoep.

  Meer eenvoudige tips voor gezondere voeding, zowel voor, tijdens als na werktijd? Ontdek ze op onze blog over Bewust en gezond eten.

  Gezond werken is simpel

  Zowel offline als online word je overweldigd met allerlei tips om gezonder te leven en te werken, maar uiteindelijk streven ze allemaal één van deze drie doelen na; minder stress, gezonder eten en voldoende bewegen. Het kan helpen om een aantal tips per categorie voor jezelf op te schrijven, zodat je elke dag kunt afvinken of je jezelf er aan gehouden hebt. Gezondheid is een keuze, maar maak het jezelf niet te moeilijk.


  Heb jij ook vrije zorgkeuze?

  Vrije zorgkeuze is niet altijd vanzelfsprekend. Kijk hoe je teleurstellingen achteraf voorkomt.  Lees meer over vrije zorgkeuze

  Bekijk onze zorgverzekering

  Ook al blaak je van gezondheid, een goede zorgverzekering blijft noodzakelijk. De zorgverzekering van Nationale-Nederlanden biedt veel flexibiliteit waardoor je goed voor jezelf en voor anderen kunt zorgen.

  Bekijk onze zorgverzekering

  Bereken je premie!

  Een belangrijk onderdeel van de zorgverzekering is de premie je maandelijks betaalt. Bereken deze eenvoudig met onze tool.


  Bereken je premie