Ga direct naar: inhoud

We vroegen een paar verhuizers over de risico’s van het vak

04 oktober 2016

Verhuizen is voor de meeste mensen een van de meest stressvolle dingen in het leven, maar voor professionele verhuizers is het natuurlijk dagelijkse kost. We vroegen de doorgewinterde verhuizers Ad, Patrick en Ryan van verhuisbedrijf Wiggelaar in Amsterdam om ons een uniek inkijkje in het vak te geven.

Wat zijn nou lastige dingen om te verhuizen?

Ryan: Aquariums zijn altijd eng. Al dat glas, en ze zijn vaak behoorlijk zwaar; sommige mensen hebben een aquarium van drie meter. Dat zijn echt rotdingen. En dan willen mensen ze vaak nog op zolder hebben ook. Uiteindelijk zijn de lastigste dingen toch gewoon de hele zware spullen.

Zoals?

Patrick: Vaak zijn het heel gewone spullen die zwaar en lastig zijn, zoals wasmachines. Als we zo’n grote Miele zien staan moeten we altijd wel even slikken. En vaak zitten die ook onder het aangekoekte wasmiddel, dus dat is dan ook nog eens een heel geglibber. Vleugels zijn ook altijd interessant - laatst moesten we een heel vleugelmuseum verhuizen. Dat was toch wel een flinke kluif.

Hoe pak je die lastige gevallen dan aan?

Ad: Improviseren. Vaak blijkt het achteraf ook wel mee te vallen. En als het echt te zwaar is schakelen we hulp in, dan gooien we het even op de groepsapp en dan komen er hopelijk snel wat anderen opdraven om te helpen tillen. Zo troffen we laatst nog een enorme grafsteen aan. Loeizwaar natuurlijk, maar zo'n steen heeft zoveel emotionele waarde, die moest mee. Daar hadden we tien man voor nodig.

En hoe zit het met de mensen voor wie je verhuist? Maak je daar wel eens wat mee?

Ad: Een keer moest ik verhuizen bij een oudere dame met de ziekte van Alzheimer. Haar begeleider had al gewaarschuwd dat ze het misschien niet zou willen omdat ze het vergeten zou zijn. En inderdaad, toen ik daar in de woonkamer stond begreep die vrouw het niet. “Wat komt u doen,” vroeg ze.

“Nou mevrouw, maakt u zich geen zorgen, we gaan gewoon lekker verhuizen, komt allemaal goed,” zei ik. Maar zij bleef maar protesteren. Uiteindelijk heb ik voor de zekerheid toch maar even gebeld. “Mevrouw wil niet verhuizen,” zeg ik. “Waar sta je nu dan?” vroegen ze. “In de Guyanastraat.” “Guyanastraat? We hebben helemaal geen patiënt in de Guyanastraat!” Bleek ik volledig in het verkeerde huis te staan. En ik stond al binnen in de woonkamer bij die arme vrouw.

Tja, je voelt je soms wel eens een halve therapeut. Je stapt toch bij mensen binnen op een vrij ingrijpend moment in hun leven. Veel verhuizingen zijn naar aanleiding van een scheiding bijvoorbeeld. Dat kan behoorlijk stressvol zijn, ook voor ons.

De ene persoon pakt de voorbereiding van zijn verhuizing natuurlijk beter aan dan de ander. Merk je daar verschil in? Wat zijn de gevallen waarin het soepel gaat en wat voor mensen hebben het juist slecht voor elkaar?

Ad: Ja, daar merk je zeker wel verschil in. Soms loop je binnen en dan zie je meteen al: dit wordt een flinke klus. Als ze veel kunst hebben bijvoorbeeld, dan moet dat allemaal nog verpakt worden. En je maakt het ook wel eens mee dat mensen zich gewoon echt slecht hebben voorbereid. Dan zie je 70 van de 140 dozen die we ze gestuurd hebben nog in de gang staan, en dan weet je al wel hoe laat het is.

Patrick: Over het algemeen gaat het vrij soepel doordat we zelf de dozen leveren en een handige inpaklijst erbij doen. Mensen vinden verhuizen vaak heel spannend, en kunnen het misschien moeilijk uit handen geven omdat ze bezorgd zijn over hun spullen. Maar het zijn juist de gevallen waarin de bewoners heel zenuwachtig zijn en steeds meelopen en instructies geven waar er wel eens iets kapot gaat.

Als je genoeg tijd neemt voor de verhuizing gaat het allemaal hartstikke gesmeerd. Ik zou daar zeker drie weken van tevoren mee beginnen. Dat voorkomt stress tijdens de verhuizing zelf, en dat zorgt er weer voor dat wij ook ontspannen kunnen werken. Als iemand je gewoon de sleutel geeft en zegt “succes ermee” gaat er bijna nooit wat mis.

Ondanks een gedegen voorbereiding en een kundig verhuizersbedrijf kan er natuurlijk altijd nog wat misgaan. En als je dan eenmaal bent verhuisd, zorg er dan ook voor dat je je spullen goed verzekert. Klik hier voor informatie over de inboedelverzekering.

Inboedelverzekering

  • Tien jaar de nieuwwaarde vergoed
  • Tot € 100.000,- verzekerd
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Meer informatie

Opstalverzekering

  • Uw huis verzekerd tot € 600.000,-
  • Geen eigen risico
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Meer informatie

Verzekeringspakket

  • Profiteer van pakketkorting
  • Zelf uw verzekeringen kiezen
  • Eén overzichtelijk pakket

Bereken uw premie

Meer informatie